SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da çırak ve staj mağdurları seslerini duyurmak için meydanlarda

Bursa Çırak ve Staj Mağdurları Derneği, Fomara (15 Temmuz) Meydanı'nda farkındalık amacıyla stant kurdu.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2023 14:26
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2023 14:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Bursa'da çırak ve staj mağdurları seslerini duyurmak için meydanlarda

KAYNAK / BURSADA BUGÜN 

Bursa Çırak ve Staj Mağdurları Derneği, farkındalık yaratmak amacıyla Fomara 15 Temmuz Meydanı'nda stant açtı. ÇSSM Derneği Bursa Başkanı Fatih Yeniay, mağduriyetleri giderilene kadar çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti. 

TBMM'DE UYGULAMAYA KONULMASINI HEDEFLİYOR

Sosyal Güvenlik Çıraklık ve Staj Sigortası Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kocaeli Başkanı Muhammet Alperen Oruç, ÇSMM Dernekleri topluluğu olarak Bursa ÇSMM Derneği ile ortak çalıştıklarını belirtti. Türkiye'nin her ilinde ÇSMM adı altında dernek faaliyetleri yürüttüklerini söyleyen Oruç, amaçlarının staj ve çırak sigortası mağduriyeti olan, zorunlu mesleki eğitim kanunundan kaynaklı olan çıraklık sigortası mağduriyeti olan vatandaşların kayıt içi-kayıt dışı olmak üzere bu sorunların giderilmesi adına TBMM'de uygulamaya konulmasını hedeflediklerini anlattı. 

"EMEKLİLİK HAKKIMIZIN BİZE İADE EDİLMESİNİ İSTİYORUZ"

98 yılı öncesi EYT kapsamında özlük haklarını alan EYT'li vatandaşların bu haklardan faydalandıklarını söyleyen Oruç, "Emeklilik hakkımızın bize iade edilmesini istiyoruz. Onun haricinde de staj ve çıraklık sigortası mağduriyeti üzerinden mesleki eğitim kanununda düzenleme yapılırsa yeni başlayan Çıraklık Okulları ya da Meslek Liseleri'nde okuyan öğrencilerinde staj sigortaları başlangıç olarak kabul edilecektir" ifadelerini kullandı. 

"GENÇLERİMİZİN MENFAATİNE BU KONUYU GÜNDEMDE TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Oruç, "Şu an biz mağduruz ama aynı mağduriyet yine devam ediyor. Bugün bir Sağlık Meslek Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi, Sanat Okulu, Mesleki Eğitim kanunundan kaynaklı bütün liselerdeki SSK başlangıcı kabul edilmiyor. Yani staj yaparken öğrencilere sıfır ikilik sağlık katkı payı, SSK'ya yatırılıyor. Yüzde 98'i yaşlı bir hastalık payı yatırılmıyor. Bunlar kaynaklı olarak da biz yıllardır  stajyerler olarak mağdur olduk. Bugünün gençleri de  geleceğin mağdurları olacak. Bu yasa düzelirse toptan bir haksızlık ortadan kalkmış olacak. Bu ülkenin geleceği için ve ülkenin menfaatine, gençlerimizin menfaatine bunu gündemde tutmaya çalışıyoruz. Farkındalık oluşturmak içinse Kocaeli'de stant açtık. Bugün de Bursa Derneğimizin başkanlığında Bursa'da stand açıyoruz. Farkındalık oluşturup sesimizi hükümete, kabineye ulaştırmaya çalışıyoruz" dedi. 

"TÜM İLLERDE DERNEKLER KURULUYOR"

Bursa Çırak ve  Staj Mağdurları Derneği Başkanı Fatih Yeniay konuşmasına derneklerinin amacını anlatarak başladı. Yeniay, "Tüm  çırak arkadaşlarımız, stajyer arkadaşlarımızı  bir şekilde stajyer hayatlarını, çıraklık hayatlarını tamamlamış ve kayıtları alınmamış arkadaşlarımızın haklarını savunmak adına bu yola girdik. İlk başta bir platform olarak başladık. Bursa'da 4 tane basın açıklaması, İstanbul'da basın açıklamaları yapıldıktan sonra bir dernek olmamızın kararına vardık. Bugün tüm illerde dernekler kuruluyor" diye konuştu. 

"ÇOCUKLARIMIZ ARTIK MESLEK LİSELERİNE GİTMEK İSTEMİYORLAR"

Tek bir talepleri olduğunun altını çizen Yeniay, "SSK kartlarındaki ilk giriş numaralarımızın başlangıç tarihi olarak sayılmasını istiyoruz. Çünkü bizler 3 bin, 5 bin prim günü olan insanlar değiliz. Artık 7 bin, 8 bin prim gününü doldurmuş gerçek anlamda staj ve çıraklık yaptığımız dönemlerde çalışmalarda bulunduk. Kimimiz çıraklık yaparak atölyelerde, kimimiz devlet dairelerinde, özel şirketlerde farklı kulvarlarda çalıştık. Bir şekilde düzenlenmeye varılarak bu mağduriyetin ortadan kaldırılması ve gelecek nesillerin meslek liseleri ve çıraklık okullarının teşvik edilmesini istiyoruz. Çocuklarımız artık meslek liselerine gitmek istemiyorlar. Çıraklık Merkezlerine gitmek istemiyorlar" dedi.

"ÇALIŞMALARIMIZ BU YASA ÇIKANA KADAR DEVAM EDECEK"

Mağdur olduklarına inandığını söyleyen Yeniay, "Bu mağduriyetin bir an önce devlet büyüklerimiz tarafından bu işe bir çözüm üretmesi noktasında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Çalışmalarımız bu yasa çıkana kadar da devam edecek. Bu mağduriyeti yaşayan tüm vatandaşları davet ediyorum. Gelsinler. Birlik olalım" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.