SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da korkunç tablo!

Balıkesir Sındırgı bölgesinin son dönemlerdeki sismik aktifliği, vatandaşları diken üzerinde bırakıyor. Uzmanlar, Bursa'daki tehlike arz eden yapıların acil olarak tespit edilip, müdahale edilmesi gerektiğini ısrarla belirtiyor. Bursa İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Atilla Erdem, Bursa'da 20-25 bin binanın depremde göçme riski taşıdığını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2025 16:52
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2025 16:54
Kaynak: Bursada Bugün
Bursa'da korkunç tablo!

ZEKİCAN GÜRKAN / BURSADA BUGÜN

Balıkesir Sındırgı merkezli depremlerle birlikte Bursa'nın riskli yapı stoğu dikkatleri tekrar üzerine çekti. Bursa İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Atilla Erdem, Bursa'da 20-25 bin binanın depremde göçme riski taşıdığını ifade ederken, aynı zamanda bu binaların belirlenmesi, güçlendirilmesi veya yerinde dönüşüme alınmasının devlet eli ile yürütülmesi gerektiğini savundu.

Bursada Bugün ekibi olarak Başkan Erdem'e Bursa'daki riskli yapı stokunun ne durumda olduğunu sorduğumuzda, Başkan şu açıklamaları yaptı;

"Bursa'da yaklaşık yüzde 65 oranında riskli yapıdan söz ediliyor. Bu da yaklaşık 400 bin binaya karşılık gelir. Fakat bu riskin derecelendirilmesi gerekiyor: Az hasar alacak, orta hasar alacak, ağır hasar alacak ve göçme riski taşıyan binalar olarak sınıflandırılmalı. Kentsel dönüşüm planlamasında öncelik göçme riski taşıyan yapılara verilmelidir. Çünkü öncelikli hedefimiz can kaybını önlemektir.

Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü çalışmada, yapı stoku envanteri çıkarıldığını biliyoruz. Ancak bu çalışma masa başında, zemin verileri ve bina yaşı gibi sınırlı verilerle hazırlanmıştır. İnşaat mühendislerinin sahada yapacağı çalışmalarla desteklenmesi şarttır. Parsel bazında binaların depreme karşı direnci ortaya konulmalıdır.

BURSA'DA 25 BİN BİNA GÖÇME RİSKİ TAŞIYOR

Sağlıklı kent envanterinin yolu, doğru veri tabanından geçer. Yaklaşık 20-25 bin binanın göçme riski taşıdığı tahmin ediliyor. Bu binaların tespit edilmesi, güçlendirme veya yerinde dönüşümle acilen müdahale edilmesi gerekiyor.

Vatandaşın inisiyatifine bırakılmadan, devlet eliyle ve bakanlık koordinasyonuyla yapılmalı. İyi bir planlama ve proje hazırlanırsa, 5-6 yıl içinde göçme riski taşıyan bütün binalar güçlendirilebilir. Böylece bir deprem olduğunda can kaybından söz etmeyeceğimiz günlere ulaşabiliriz. Bunun için tek şart, gerekli iradenin ortaya konmasıdır."

Kaynak: Bursada Bugün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.