SON DAKİKA
Hava Durumu

BURSED Başkanı Öncel: Bursa'da gayrimenkulle ilgili ne arz ne de talep biter

Bursada Bugün Genel Yayın Yönetmeni Aysın Komitgan'ın sunduğu Gün'Aysın programının bugünkü konuğu Bursa Sorumlu Emlak Danışmanları Derneği (BURSED) Başkanı Erkan Öncel oldu. Öncel, emlak sektörünün problemleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2023 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2023 17:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
BURSED Başkanı Öncel: Bursa'da gayrimenkulle ilgili ne arz ne de talep biter

KAYNAK / BURSADA BUGÜN

BURSED Başkanı Erkan Öncel, emlak sektörü hakkında bilgi verip, sektörün yaşadığı sıkıntılardan bahsetti.

Gayrimenkul sektörünün son birkaç yıldır ivme kazandığını söyleyen Öncel, sözlerine şu şekilde devam etti; "Mimarı, avukatı herkes bu sektörün içinde olmaya çalışıyor. Bu da sektörün kalitesini ciddi anlamda yukarı doğru çekiyor. Sektör çok meşakkatli bir sektör. Eski sistem yok artık."

"BURSA ÇOK DİNAMİK BİR ŞEHİR"

Emlak sektörünü daha iyi yerlere nasıl taşınacağından bahseden Öncel, "Bursa bu anlamda pilot bölge olabilir. Osmanlı'dan bugüne kadar Bursa değerleriyle var olan bir şehir. Daha öncesinde bir sürü medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Tekstilde liderliğimiz var. Otomotivde keza öyle. Togg'umuz var bu yıl satışa sunulacak. Bursa çok önemli ve potansiyelli, dinamik bir şehir. Bu şehirde gayrimenkulle ilgili ne arz ne de talep biter" açıklamasında bulundu.

"İNŞAAT MALİYETLERİ ARTTI"

Alım gücünden bahseden Öncel, sözlerini şöyle sürdürdü; "Pandemi gölgesinde 2022'ye girdik. 2022'nin ikinci yarısında enflasyon canavarının gölgesinde kaldı bu ülke. İnşaat maliyetleri katlandı. Dolayısıyla müteahhitlerin imar alanları yaratmasıyla ilgili ciddi sorunlar yaşandı. Yeni yapılan inşaatların maliyetleri rakamsal anlamda boyutları çok yukarı çıktı. Dolayısıyla ulaşılmaz oldu. Normal orta gelirli bir ailenin bile bu konutlara ulaşılması çok zor. Bugünkü imkânlarla iki çalışanın olduğu bir ailede konuta ulaşmak toplu geliri yoksa çok zor" ifadelerinde bulundu.

"TİCARET BAKANLIĞI'NA BAĞLANDIK"

Müteahhitlerin sorunundan bahseden Erkan Öncel, "Gayrimenkul sektörü 'kimlik bunalımı' yaşayan bir sektör. 2018'de alınan kararla Ticaret Bakanlığı'na bağlandık. Mesleki eğitim ve mezuniyet şart. Taşınmaz Ticaret yönetmeliği ile birlikte bu sektör bir kimlik kazandı. Eğitim şartı liseye çıktı. Bu işi çok uzun yıllardır yapan meslektaşlarımız eğitimini liseyi tamamladı. Deneyim şartı aranmıyor. Denetim ve cezalarda ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Gayrimenkul sektörü 2018 yılını bir milat olarak görüyor. Kalan sıkıntılarımızın çözüleceğini düşünüyoruz. En büyük sıkıntılarımızdan birisi de 'Elektronik ve standart tek tip sözleşmeler. Ticaret Bakanlığı ticaret odaları ile bağlantıya girerek tek tip sözleşmeyi gerçekten bu mesleği yapıp icra edenlere zorunlu hale getirmeli. Herkes kafasına göre bir logo koyup tek tip sözleşme yapıyor. Tek tip sözleşme alıcı ve satıcı arasında güveni sağlar. Mesleki sorumluluk sigortası olayının mutlaka devreye girmesi lazım. Emlakçıya kredi paket desteği yapılmıyor. Düşük faizli paketlerden emlakçılar yararlanamıyor. Gayrimenkul sektörü çok stresli ve adrenali yüksek olan bir sektör. Yazılı olmayan kuralları olan bir sektör. Sektör ilgiye aç, inovasyona aç, çok derin. Ayrıca finans gücünü de barındırıyor, çok canlı ve dinamik bir sektör. Bu sektörün hakettiği değeri bulması için negatif algısının toplum üzerinde pozitife çevirmek için var gücümüzle çalışacağız" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.