SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP Bursa İl Başkanlığı eğitim sistemindeki sorunları değerlendirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa İl Başkanlığı, eğitim sistemindeki sorunlara dair basın açıklaması düzenliyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2024 12:01
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2024 12:02
Kaynak: Bursada Bugün
CHP Bursa İl Başkanlığı eğitim sistemindeki sorunları değerlendirdi

CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa İl Başkanlığı, eğitim sistemindeki sorunlara dair CHP Bursa İl Başkanlığı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan SarıbalCHP Bursa İl Kadın Kolları Başkanı Fatma Özgür, CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten katıldı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, 22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değiştiğini vurgulayarak bakanların ortalama ömrünün iki buçuk yıl olduğunu belirtti. Yeşiltaş, "Her gelen bakan bir önceki sistemi eleştirmiş, yerle bir etmiş ve kendi ortaya attığı fikirleri apar topar uygulamaya koymuştur. 9 bakan toplamda irili ufaklı 18 sistem değişikliği yapmış, lise ve üniversite sınavları defalarca değiştirilmiştir.  Hiçbir değişiklik etkisini değerlendirmeye yetecek kadar bile uygulamada kalamamıştır.  Çocuklarımızın geleceği AKP'nin ve bakanlarının elinde oyuncak edilmiştir. Bu yıl okul öncesi, 1., 5. ve 9. sınıf öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz bir eğitim programı olmaktan öte iktidarın çağdışı eğitim manifestosu olma niteliğini taşıyan,  Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile döneme başlıyorlar. İhtiyaç analizi ve pilot çalışması yapılmamış, hazırlanma ve onaylanma süreci katılımcı ve şeffaf yürütülmemiş, kaynakçası, bilimsel dayanakları ve yazarları belli olmayan, tüm uzmanların karşı çıkmasına rağmen onaylanan bu modele karşı Cumhuriyet Halk Partisi olarak idari işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştayda dava açtık" dedi.

"ÖĞRETMEN AÇIĞI YİNE ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SÖMÜRÜSÜ İLE KAPATILACAKTIR"

Yeşiltaş, Bakan Yusuf Tekin'in 2 Eylül'de yaptığı açıklamada 'İhtiyacımız açısından şu anda yüzde 95'e yakın öğretmen normumuz dolu' söylemine, "Bakanın ifadesine ve MEB istatistiklerine göre 48.700 öğretmen ihtiyacı bulunuyor. Ancak 2023-2024 eğitim öğretim yılında valiliklerden alınan bilgiye göre 91 bin norm açığı bulunuyor. Geçtiğimiz yıl ise 85 bin ücretli öğretmen görevlendirildi. Veriler arasındaki tutarsızlıklar sürüyor. Bakanın açıklamasını doğru kabul etsek dahi bu yıl yapılacak olan 20 bin atama ile bu açığın kapatılamayacağı ortadadır. Bu açıklamaya dayalı olarak bu yıl en az 50 bin öğretmen ataması yapılmadığı takdirde öğrenciler öğretmensiz, öğretmenler ise öğrencisiz kalacaktır. Öğretmen açığı yine ücretli öğretmenlik adı verilen emek sömürü sistemi ile kapatılmaya çalışılacaktır. Oysa AKP iktidarının seçim dönemlerinde vaatler verdiği KPSS mağdurları, engelli öğretmenler, memur öğretmenler, norm kadro sözü verilen PDR'ciler, çifte mağduriyet yaşayan depremzede öğretmenler, ek atama sözü verilen öğretmenler kendilerine verilen sözlerin tutulmasını bekliyor. AKP iktidarı bol keseden vaatler veriyor, ancak sözünü tutma noktasında hiçbir faaliyet göstermiyor. Öğretmen ataması gibi, okullar açılmasına rağmen okullarımıza temizlik ve güvenlik görevlisi ataması da yapılmamıştır. Okulların ve çevresinin temizliğinin ve güvenliğinin sağlanması sorumluluğu da okullara, dolayısıyla okul-aile birliklerine, dolayısıyla da velilere bırakılmıştır" şeklinde konuştu.

"ÖĞRETMENLER MAAŞLARIYLA 9 ÇEYREK ALTIN ALABİLİYOR"

Okulların kadrolu bir güvenlik görevlisi olmadığını vurgulayan Yeşiltaş, "Devlet okullarında 613.785 derslik bulunmaktadır. 10 dersliğe bir temizlik görevlisi ataması yapılması gerektiği göz önüne alındığında yaklaşık 65 bin temizlik görevlisine ihtiyaç olduğu ortaya çıkmaktadır.  Son düzenlemelerden anlaşıldığı kadarıyla bu ihtiyaçların İşgücü Uyum Programı kapsamında giderilmesi planlanmaktadır. Öte yandan öğretmenler açlığa ve yoksulluğa mahkum edilmiştir. Tüm eğitimciler yoksulluk sınırının altında ücretlerle çalışmaktadır.  2002 yılında yeni göreve başlayan öğretmen 540 lira olan maaşı ile 17 çeyrek altın alabilirken,  2024 yılında göreve başlayan öğretmen 41 bin lira olan maşı ile 9 çeyrek altın alabilmektedir. Ayrıca 2002 yılında öğretmenler maaşlarının yüzde 32,4'ü kadar (175 lira) eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği alırken, 2024 yılında maaşlarının yüzde 9,9'u kadar (4.085 lira) eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği almaktadırlar.  Öğretmenler bu ödenekle hangi ihtiyaçlarını karşılayabilir? Öğretmenin ihtiyaçlarını karşılamayan bir iktidar nitelikli eğitime nasıl erişebilir?  Üstelik eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği sadece öğretmenlere ödenmektedir. Oysa bu ödenek tüm eğitim çalışanlarına verilmelidir" dedi.

"İKTİDARIN AÇTIĞI YARALARI SARACAĞIZ"

Yeşiltaş, özel okul ücretlerine yapılan fahiş zamlarla ve kitap, yemek, servis, kıyafet, etüt gibi ekstra ücretlerle ailelerin özel okulların ücretlerini de karşılayamayacakları bir noktaya geldiğini açıkladı. Yeşiltaş, "Nitelikli eğitime erişim hakkı hem devlet okullarında hem özel okullarda toplumun küçük bir kesiminin erişebileceği bir ayrıcalığa dönüşmüştür. Bakan Yusuf Tekin 2 Eylül'de yaptığı açıklamada, fahiş özel okul ücretleri sorulduğunda özel okulların da haklarının korunması gerektiğini, çoğu okulda fahiş ücretlerin olmadığını, pandemide özel okulların zor duruma düştüğünü, ekstra ücretlerle ilgili denetlemelerin sadece Milli Eğitim Bakanlığıyla ilgili olmadığını söyleyerek özel okulları ve fiyat politikalarını savunmuştur. Ülkemizin kurtarıcısı, cumhuriyetimizin kurucusu, başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı esnasında Maarif Kongresini toplayarak eğitimin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Bundan 100 yıl önce, savaş günlerinde, koşullar elvermese dahi eğitimin önemine vurgu yapan Atamızın izinde, biz de eğitim sistemimizi bugünden daha iyiye götürmek, 22 yıllık iktidarın açtığı yaraları sarmak için canla başla çalışacağız. Çocuğun ve gencin üstün yararını gözeten, nitelikli, laik, bilimsel, kamusal ve erişilebilir bir eğitim için mücadele etmeye, Cumhuriyet aydınlanmasından aldığımız ilhamla çalışmaya devam edeceğiz" diye belirtti.

"BİLİMİN YERİNE DOGMAYI ISRARLA DAYATMAKTADIR"

Basın açıklamasının ardından CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Türkiye ciddi bir ekonomik kriz içinde. Toplumun, 85 milyon insanın tümü temel bir kriz yaşamaktadır. Bunun sorumluluları ise 22 yıllık AKP iktidarıdır. Eğitime böyle bir süreçle başladık. 4+4+4 temel sonuçları: çocuk gelinler, çocuk işçiler, sınıfsal farklılıklar, devlet okulları yerine özel okulların piyasaya sürülmesi, kayıt ücretinin zorunlu hale getirildiği, Milli Eğitim'e sadece 1 tirilyon bir para ayrılması bilerek yapılan bir tutum olduğunu görmekteyiz. AKP bunu bilerek yapmaktadır. Temel amacı; laik, demokratik, bilimsel bir eğitime meydan okumaktır. Bilimin yerine dogmayı ısrarla dayatmaktadır. Bugün yaşadığımız temel anlayış budur. Demokrasiden ve aydınlıktan yana herkesin bunu açıkça görmelidir. Tek çare vardır, bu iktidar gitmeden bu ülke düzelmez" ifadelere yer verdi.

Kaynak: Bursada Bugün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.