SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'dan destek çağrısı

Yeni bir Rus saldırısına hazırlanan Ukrayna dünyadan daha fazla destek çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2022 10:50
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2022 10:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Ukrayna'dan destek çağrısı

Ukrayna silahlı güçleri güneydeki ve doğudaki şehirlerin şiddetli patlamalarla sarsılmasının ardından yeni bir Rus saldırısına hazırlanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi planlanan Avusturya başbakanı ise çatışmaların sonlandırılması için çağrıda bulunacak.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, uluslararası toplumun desteğini sağlamak ve vatandaşlarını cesaretlendirmek için kampanyasını sürdürürken gelecek haftaların gergin geçeceğini belirtti.

Zelenski, "Rusya daha fazla korkacak. Rusya kaybetmekten korkacak. Rusya doğruların kabul edilmesinden korkacak" dedi.

Zelenskiy "Rus birlikleri ülkenin doğusunda daha büyük operasyonlar yapmaya başlayacaklar. Daha fazla füze hatta termobarik bomba bile kullanabilirler. Ancak bu eylemlere karşı hazırlanıyoruz. Cevap vereceğiz" diye ekledi.

Ukrayna genelinde bugün erken saatlerde hava saldırısı siren sesleri duyuldu.

Ukrayna silahlı güçleri genelkurmay başkanlığından yapılan açıklamada "Düşman, çatışmaların sürdüğü yerlere malzeme tedarikinin yapılamaması için büyük ihtimalle Ukrayna'daki ulaşım altyapı tesislerine saldırmaya devam edecek" ifadeleri yer aldı.

Rus güçleri güneydeki Mariupol kentinin kontrolünü tamamen ele geçirmek için saldırılarına devam ediyor.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, bugün Putin ile Moskova'da görüşeceğini açıklarken Rusya'nın işgalinin 24 Şubat'ta başlamasından beri Putin ilk defa Avrupa Birliği'nden bir mevkidaşı ile yüz yüze görüşme gerçekleştirecek.

Nehammer, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Askeri olarak nötr konumdayız ancak Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırılarında konumumuz belli. Durmalı! İnsani koridorlar, ateşkes ve savaş suçlarının soruşturulması gerekiyor" dedi.

Rusya'nın işgali 44 milyon nüfuslu Ukrayna'da nüfusun dörtte birinin yerinden edilmesine neden olurken şehirler harabeye döndü ve binlerce insan hayatını kaybetti ya da yaralandı.

Rusya, şimdiye kadar büyük kentleri almakta başarısız olurken, Ukrayna Moskova'nın güçlerini doğuda toparlayarak büyük bir saldırıya hazırlandığını belirtiyor ve halkını o bölgeleri terk etmeye çağırıyor.

Dnipropetrovsk bölgesinin valisi Valentyn Reznichenko, erken saatlerde füzelerin Dnipro kentindeki havalimanını yok ettiğini açıkladı.

SİLAH ÇAĞRILARI

Rusya'nın işgalinden beri Zelenski Batılı güçlere daha fazla savunma yardımı göndermeleri ve Moskova'dan enerji ihracatına ambargo uygulanmasını da içeren daha sert yaptırımlar getirmeleri çağrısında bulunuyordu.

ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, ABC News'e yaptığı açıklamada, "Daha fazla şehir ve kasaba almalarını engellemek adına Rusları yenmesi için Ukrayna'ya gereken silahları göndereceğiz" dedi.

Zelenski kendi silahlı güçlerine güvendiğini ancak ABD'den "gerekli her şeyi alacaklarına dair ne yazık ki güveni olmadığını" belirtti.

Zelenski, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile daha fazla yaptırım uygulanmasının yanı sıra daha fazla savunma ve finansal destek sağlanması için görüştüğünü de ifade etti. Zelenski aynı zamanda Ukraynalı yetkililer ile yeni AB yaptırımları için Kiev'in tekliflerini görüştüğünü belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.