SON DAKİKA
Hava Durumu

Altında hızlı yükselişin nedeni...

Altın fiyatlarındaki yükseliş hız kesmeden devam ediyor. Küresel piyasalardan gelen veriler altını olumlu etkilerken gram altın tarihin en yüksek seviyelerine ulaştı. Peki gram altında 1250 TL seviyesi görülür mü? Altında seyir ne olur? 3 uzman isim merak edilen soruları yanıtladı.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2023 10:25
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2023 10:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Altında hızlı yükselişin nedeni...

Ons altın fiyatlarındaki hareket piyasalarda dengeleri değiştirmeye başladı. 2000 dolara doğru hareket etmeye başlayan ons altın gram altın tarafında da ivme yarattı. 9 ayın zirvesinde işlem gören ons altınla birlikte gram altın da 1165 liraya tırmandı. Peki gram altında 1250 TL seviyesi görülür mü? Altında seyir ne olur? 3 uzman isim merak edilen soruları Milliyet'e cevapladı.

ALTIN FİYATLARINDA YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?

BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Ons altında 9 ayın zirvesi olan 1929 doların test edilmesinin ardından an itibarıyla 1915 dolardan işlem görüyor. Bu durum gram altını da hareketlendirdi. Merkez Bankası’nın TL mevduatlarda 3 ay ve daha fazlası için zorunlu karşılık oranını sıfıra indirilmesiyle paranın bir bölümünün mevduata diğer bölümünün ise altına doğru yöneldiğini görüyoruz.

Borsa yatırımcısı borsada olmaya devam ediyor. Paranın yönü 1 Şubat’ta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararında 50 yerine 25 baz puanlık bir faiz artışı yapabilme ihtimali ile birlikte küresel bazda altına yönlenmiş gözüküyor. Altında yükseliş sürer.

GRAM ALTIN 1250 LİRAYI AŞAR MI?

1250 lira aşılabilir bir hedef ve daha yukarı seviyelerde var ama önümüzdeki dönemde Fed’in açıklamaları bunda etkili olacaktır. Aynı zamanda Çin’in rezerv alımlarının söz konusu olduğunu biliyoruz. ABD Hazine Bakanı Yellen’ın Çin Başbakan Yardımcısı ile görüşmesi bekleniyor. Oradan gelecek açıklamalar, uzlaşı mesajları, ekonomik anlamdaki iş birliği açıklamaları altın fiyatlarına destek verebilir.

Şubat ayında Fed’in faiz artışların hızlı bir yavaşlama beklemiyorum. Sadece tek bir enflasyon verisi ile Fed buna bakmayacaktır. Fed maliyetler tarafına bakacaktır. Petrol fiyatlarındaki düşüş Fed’in hareket aralığını güçlendirdiği için 25 baz puanlık bir faiz artışı olası gözüküyor.

ABD’DE ENFLASYONDA DÜŞÜŞÜN DEVAMINI BEKLİYOR MUSUNUZ?

Petrol fiyatlarında düşüş eğilimi, yatay hareket söz konusu olursa ABD tarafından enflasyonda düşüş eğilimi belirginleşebilir. Bunu net bir şekilde söylemek için çekirdek enflasyon tarafında düşüş görülmesi gerekiyor.

2023 YILINDA DOLARIN SEYRİ NE OLUR?

Dolar endeksinde sakinleşmenin olabilmesi için 100 seviyesinin altına çekilmesi 96-98 bandında daha stabil olması gerekiyor. Fed kararı öncesi düşüşler de yükselişler de günlük volatiliteye bağlı olacaktır. Ama dolar endeksinin 102 seviyesi veya aşağı yönlü bir sinyal üretmesi durumunda ki şu anda bu sinyalin ilk etabını gördük. Dolar endeksinde aşağı yönlü hareket Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’nın adımları ile daha da netleşecektir. Genel eğilim ve Fed’in de istediği doların daha stabil olmasıdır. Dolar endeksinin bu anlamda 102 seviyelerinde yatay hareket etmesidir. Altındaki yukarı yönlü hareket de dolar endeksindeki geri çekilmeden kaynaklı gibi gözüküyor.”

ALTIN FİYATLARINDA YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?

Ata Yatırım Yurtiçi Piyasalar Direktörü Şükrü Cem Kaya ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "ABD tarafında 10 yıllık tahvillerdeki düşüş trendinin devamı risk iştahını artırmış görünüyor. 2022’de düşüş trendi içinde kalan Ons Altın bu düşüş trendini sonlandırarak yükseliş trendi ile yukarı yönlü hareketini sürdürüyor.

GRAM ALTIN 1250 LİRAYI AŞAR MI?

2023’te bu yükseliş trendinin devamı beklenebilir. Ons Altın’da 1900 seviyesinin üzerinde önce 1975 daha sonra da 2000-2075 zirve seviyesi hedeflenebilir.

ŞUBAT AYINDAKİ TOPLANTIDA FED’DEN FAİZ ARTIŞI BEKLENTİNİZ NEDİR?

FED’in Şubat toplantısında 25 baz puan artış beklerken bu beklentinin önceden fiyatlandığını görüyoruz. Ancak FED’in açıklamaları belirleyici olacaktır.

ABD’DE ENFLASYONDA DÜŞÜŞÜN DEVAMINI BEKLİYOR MUSUNUZ?

ABD tarafında enflasyonun tepe yaptığını gözeterek, baz etkisi ile geri çekilmeye başlamasını bekleyebiliriz. Bu nedenle risk iştahına bağlı hem ABD Borsaları hem faiz dışı yatırım araçları gündeme gelebilir. Ons Altın da bu yönde talep görmeye devam edecektir.

2023 YILINDA DOLARIN SEYRİ NE OLUR?

Dolar endeksindeki zayıflamanın önümüzdeki dönem devam etmesi beklenebilir. Mevcut düşüş trendi 101,50’nin kırılması ile, önce 100 daha sonra 99 seviyesine kadar devam edebilir. Ancak hem jeopolitik gelişmeler hem gelecek datalara bağlı FED’in açıklamaları 2023’teki seyirde belirleyici olacaktır."

ALTIN FİYATLARINDA YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Erdem ise şu ifadeleri kullandı: "Altın’daki yükselişin ana sebebi, Fed’in faiz artırım politikasındaki yumuşama beklentisi olduğunu söyleyebiliriz. Şubat’ın başında gerçekleşecek olan Fed toplantısı öncesinde fiyatlanmalarda bu etkinin yer aldığını düşünüyoruz. Toplantının yaklaşacağı tarihe kadar yükselişin devam edeceğini ardından sert faiz artışına yönelik beklentilerin artmaması halinde altın fiyatlarındaki yükselişin devam edeceği görüşündeyiz.

GRAM ALTIN 1250 LİRAYI AŞAR MI?

Gram altının fiyatlanmasında global altın fiyatları ve dolar kuru etkili oluyor. Globalde altının yükseliş trendinin ve dolar kurunda görülen ılımlı volatilitenin devam edeceği kanısındayız. Bu doğrultuda gram altının 1.000 TL seviyesini koruması halinde 1.250 TL sınırını geçebileceği düşüncesindeyiz.

ŞUBAT AYINDAKİ TOPLANTIDA FED’DEN FAİZ ARTIŞI BEKLENTİNİZ NEDİR?

Fed son toplantılarında, 4 defa 75 baz puan faiz artışının ardından 50 baz puan daha faiz artışı gerçekleştirdiğini takip ettik. Bu kararların tarihin en agresif Fed kararlarından olduğunu söyleyebiliriz. Merkez bankalarının faiz kararları etkilerinin biraz geç görüldüğünü de biliyoruz. Fed’in bu etkileri gözlemlemeden agresif faiz artışlarına gitmesinin ülke ekonomisindeki aktiviteye zarar verebileceğini düşünüyoruz. Ilımlı resesyon ihtimallerinden bahseden Powell ve ekibinin, 25 baz puan faiz artışı gerçekleştirerek ekonomideki etkileri takip edeceği görüşündeyiz.

ABD’DE ENFLASYONDA DÜŞÜŞÜN DEVAMINI BEKLİYOR MUSUNUZ?

ABD enflasyonu son 6 ayda %9,1’den %6,5 seviyesine kadar geriledi. Aralık ayındaki enflasyon verisinin alt kalemlerine baktığımızda konaklama, işçi maliyetleri ve gıda fiyatlarında yükselişin devam ettiğini ve bu kalemlerde gevşeme gerçekleşmesi halinde enflasyonda kalıcı bir düşüşün görülebileceği görüşündeyiz.

2023 YILINDA DOLARIN SEYRİ NE OLUR?

Dolar endeksindeki düşüş 4. ayına girdi. Enflasyondaki seyrin Fed’in faiz artışını tetiklememesi halinde dolar endeksindeki düşüşün diğer aylara da yansıyabileceği görüşündeyiz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.