SON DAKİKA
Hava Durumu

EBRD, Türkiye büyüme tahminini yükseltti

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye için bu yılki büyüme tahminini altı ay önceki yüzde 2'den yüzde 4.5'e yükselti.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2022 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2022 11:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
EBRD, Türkiye büyüme tahminini yükseltti

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye için bu yılki büyüme tahminini altı ay önceki yüzde 2'den yüzde 4.5'e yükselti. EBRD'nin bölgesel ekonomik beklenti raporunda Türkiye'nin gelecek yılki büyümesinin ise yüzde 3.5 olacağı tahmin edildi. Türk ekonomisi, güçlü ihracat ve iç talepteki hızlanmanın etkisiyle ikinci çeyrekte yüzde 7.6 büyüdükten sonra yavaşlamaya başladı.

EBRD'de Türkiye'den sorumlu baş bölge ekonomisti Roger Kelly, büyüme tahmininin arttırıldığını çünkü Ukrayna'daki Rus işgalinin yansımalarına rağmen Türkiye'de tüketimin beklentilerden güçlü kaldığını belirtti. "Tüketimin bir kısmı, enflasyondan ötürü önden yüklemeliydi; ayrıca önemli miktarda mali harcama alanı olan hükümetin desteği de vardı. Yaklaşan seçimler düşünüldüğünde, yetkililer bunu açık bir şekilde kullanacaktır."

Seçimler en geç önümüzdeki yıl Haziran ayında yapılacak ve piyasalar seçimi muhalefetin kazanması halinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın alışılmışın dışındaki ekonomi politikalarının rafa kalkacağına kesin gözüyle bakılıyor. Erdoğan'ın ihracatı, yatırımları ve ekonomik büyümeyi artırmak için uyguladığı düşük faiz politikası son bir yılda TL'nin dolar karşısında %50'nin üzerinde değer kaybetmesine yol açarken halkın yaşam maliyetlerini de katlandı.

Fiyattaki artışa karşın, Merkez Bankası (TCMB) hükümetin programını sürdürmek için son iki aydır politika faizini toplamda 200 baz puan düşürerek yüzde 12'ye indirdi. Banka, enflasyonun gelecek yıl başında yavaşlamasını beklediğini açıkladı. Kelly, daha fazla faiz indirimi beklemediğini belirterek, enflasyon beklentilerinin tekrar kontrol altına alınmasına başlamanın yalnızca önemli orandaki bir faiz artırımıyla mümkün olacağını ifade etti.

Kelly karar vericilerin "enflasyonu kontrol etmek" amacıyla değil "ekonomik faaliyetlerin güçlü kalmasını sağlamak" amacıyla hareket ettiğine de dikkat çekti. EBRD, Türkiye'nin 180 milyar dolara ulaşan cari açığının ve kısa dönemli dış borcunun "rezervler bakımından önemli sorun teşkil ettiğini" de belirtti. TCMB'nin net rezervleri geçen hafta itibarıyla 12 milyar dolar seviyesinde.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.