SON DAKİKA
Hava Durumu

EYT'de son viraj!

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde son viraja girildi. Emekli olacak milyonlarca vatandaşın gözü kulağı düzenlemenin ne zaman Meclis'e geleceği ve ne zaman yasalaşacağına çevrildi. AK Partili Akbaşoğlu ise pazartesi saat 11.00'de bir açıklama yapılacağını söyledi. Peki son detaylar neler, EYT'liler ne zaman maaşlarını alacak? İşte cevabı...

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2023 10:35
Haber Güncellenme Tarihi: 29.01.2023 10:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
EYT'de son viraj!

AK Parti, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifine ilişkin çalışmalarını tamamladı. Uzun zamandır merakla beklenen düzenleme pazartesi günü TBMM Başkanlığı'na sunulacak. 

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT düzenlemesinin Meclis'e geleceği tarihi cuma günü duyurmuştu.  

Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT düzenlemesi ile ilgili yaptığı açıklamada, "EYT'yi pazartesi günü Meclis'e sunacağız, teklif detaylarını saat 11.00'de açıklayacağız" ifadelerini kullanmıştı. 

İSTEĞE BAĞLI EMEKLİLİK 

İkisi yürütme ve yürürlük olmak üzere toplam 5 maddeden oluşan teklifte, emekli olup çalışmaya devam edeceklere yönelik teşvik primi düzenlemesi yapılırken, 8 Eylül 1999 öncesinde yani 4447 yasa öncesinde işe girenlerden kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim gününü dolduran tüm vatandaşların emekli olabilmesi sağlanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın işaret ettiği gibi EYT için herhangi bir yaş sınırı bulunmayacak. Teklif ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz aralık ayında "Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlıyoruz" diyerek duyurduğu düzenleme de hayata geçirilecek. Taşerondan kamuya geçenlerin emeklilik zorunluluğu kaldırılıp, isteğe bağlı hale getirilecek. 

SON VİRAJ 

EYT düzenlemesi ile ilgili son viraja girildi. Geçtiğimiz çarşamba günü AK Parti'nin kapalı grup toplantısında milletvekillerine sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "EYT'nin parası hazır. Ona hazırlığımızı, planlamamızı geçen sene yapmıştık. Bütçemizi ona göre ayarladık. Meclis'ten Hazine'ye 200 milyar lira borçlanma yetkisini bunun için almıştık" demişti. Nebati'nin sunumunun hemen ardından EYT teklifi milletvekillerinin imzasına açılmıştı. 

8 MADDELİK TASLAK SUNULDU 

Çalışma Bakanlığı'nın hazırlıklarını tamamlayarak iki gün önce teslim ettiği taslak metin Meclis'te AK Parti Grubu'nun yaptığı hummalı çalışmanın ardından beş maddelik bir yasa teklifine dönüştürüldü. Edinilen bilgiye göre bakanlık, AK Parti grubuna, 3'ü EYT ile ilgili olmayan 8 maddelik bir taslak sundu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Teklifte EYT dışında bir başlık olmasın" talimatı nedeniyle 8 maddelik düzenleme, ikisi yürütme ve yürürlük maddesi olmak üzere beş maddeye indirildi. 

Pazartesi günü Meclis Başkanlığı'na sunulacak EYT teklifinde emekli olup çalışmaya devam edeceklere yönelik teşvik primi düzenlemesi yapılırken, 8 Eylül 1999 öncesinde yani 4447 yasa öncesinde işe girenlerden kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim gününü dolduran tüm vatandaşların emekli olabilmesi sağlanacak. EYT için herhangi bir yaş sınırı bulunmayacak. Taşerondan kamuya geçenlerin emeklilik zorunluluğu, isteğe bağlı hale getirilecek. 

İLK MAAŞLAR NE ZAMAN ÖDENECEK? BAKAN BİLGİN AÇIKLADI 

Öte yandan geçtiğimiz günlerde EYT ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin şu ifadeleri kullandı: 

"EYT'de ilk maaşların Mart'ın 1'inde ödenmesini bekliyoruz. Buna hazırlıklarımızı yaptık. EYT tarihinde bir esneme olmaz ama erken olabilir. Kamudaki EYT'liler emekli olmayacaktır. EYT'li maaşında az zam iddiası doğru değildir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.