SON DAKİKA
Hava Durumu

İşte 1999 sonrası için EYT'den yararlanmanın yolları...

EYT düzenlemesinde 1999 öncesi kapsama alanında olacak. Ancak bazı detaylarda 1999 sonrası için de değerlendirilebilecek fırsatların olduğu belirtiliyor. İşte 1999 sonrası için EYT'den yararlanmanın yolları...

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2022 10:05
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2022 10:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
İşte 1999 sonrası için EYT'den yararlanmanın yolları...

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin ocak ayı ile birlikte yürürlüğe girmesi bekleniyor. Düzenleme yasalaşınca ise başvurular başlayacak.

EYT yasası 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış yılını ve primini tamamlamış sigortalıları kapsıyor. Ancak Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre, 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanlar açısından da EYT'li olmak için bazı imkanlar var. İşte o 5 yöntem...

Özellikle işe giriş tarihini öne çekme durumunda olan sigortalılar EYT kapsamına girebilir. Ancak bu imkanlardan özellikle ilk dördü için EYT yasasının içinde bir düzenleme şart görünüyor.

1-ASKERLİK BORÇLANMASI

Askerliğini sigortadan önce yapanlar borçlandıkları gün kadar işe giriş tarihlerini geri çekebilir. Örneğin 2000 yılının Ocak ayında sigortalı olan birisi bu tarihten önce askerlik yapmışsa 5 aylık bir askerlik borçlanması yaparak işe giriş tarihini 8 Eylül 1999 öncesine çekebilir.

2-STAJ SONRASI DOĞUM BORÇLANMASI

Anneler doğum borçlanmasını sigortadan sonra yapabiliyor. Ancak burada staj başlangıç olarak kabul ediliyor. Staj ile normal sigorta arasında doğumu olan kadınlar borçlandıklarında işe giriş tarihleri iki yıl geriye gidiyor. Örneğin 1996 yılında staj yapan bir anne staj sonrası bir çocuk dünyaya getirmiş ve 2000 yılında çalışmaya başlamışsa, bu çocuğu borçlanarak işe giriş tarihini 1998 yılına çekebilir.

3-FİİLİ HİZMET ZAMMI İLE YIPRANMA KAZANANLAR

5510 sayılı yasanın 40. Maddesinde sıralanan meslek sahipleri yıpranma günleri kadar işe giriş tarihlerini geri çekebiliyor. Bu durum onların işe girişlerini 8 Eylül 1999 öncesine getirebilir.

4-AVUKATLIK STAJ SÜRESİNİ BORÇLANANLAR

Staj süreleri normal şartlarda borçlanılamıyor. Ancak avukatlık stajı yapanlar bu süreleri borçlanabiliyor. Bu 1 yıllık süre işe giriş tarihini geri çekerek 8 Eylül 1999 öncesine götürebilir.

5-HİZMET TESPİTİ İLE BAŞLANGICI TESCİL ETTİRENLER

Geçmiş dönemde sigortaları yapılmış ancak primleri eksik ya da yatırılmamış olanlar hizmet tespit davası açarak, bu tarihleri giriş olarak tescil ettirebilir. Eğer bu dönem 8 Eylül 1999 öncesi ise bu sigortalılar da EYT'li olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.