SON DAKİKA
Hava Durumu

Kirada yüzde 25 kuralı kalktı mı?

Piyasaların ve ekonomi takipçilerinin gündeminde yer alan kasım ayı enflasyon oranı açıklanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri asgari ücret, emekli memur zammı ve kira artış oranı gibi konuları doğrudan etkileyecek. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2022 09:34
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2022 09:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Kirada yüzde 25 kuralı kalktı mı?

Kira zammı araştırmaları bugün açıklanacak olan enflasyon verileri sonrasında hız kazandı. TÜİK tarafından açıklanan TEFE-TÜFE enflasyon verisi ile belirlenen kira artış oranı ev sahibi ve kiracılar tarafından yakından takip ediliyor. Adalet Bakanlığı'nın geçtiğimiz dönemlerde açıkladığı yüzde 25 sınırının kaldırılıp kaldırılmadığı merak ediliyor. İşte ayrıntılar...

ENFLASYON RAKAMLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, Kasım ayı enflasyon verileri 5 Aralık 2022 tarihinde duyurulacak. Resmi internet sitesinden duyurulacak oranlar saat 10.00'da erişime açılacak.

ADALET BAKANI DUYURDU

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu'nda Borçlar Kanunu'na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor" ifadelerini kullanmıştı.

ARALIK AYI KİRA ARTIŞ ORANI 

Aralık ayı kira artış oranı normal şartlarda Kasım ayı enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından belli olacak.

2022 Ağustos ayına göre 12 aylık enflasyon ortalaması yüzde 54,69 olarak kaydedildi. Normal şartlarda  kira artış oranının üst sınırının da Eylül ayında yüzde 54,69 olması gerekiyordu.

Ancak kira artış oranıyla ilgili getirilen kısıtlama nedeniyle 12 aylık enflasyon oranının yüzde 25'in üzerinde olması halinde kira zammı yüzde 25'te sınırlandırılıyor. 

Ekim ayına göre 12 aylık enflasyon ortalaması 65,26 yani yüzde 25'in üzerinde olduğu için kira artış oranı Kasım ayında da yüzde 25 olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.