SON DAKİKA
Hava Durumu

Özel ekip, konutta fahiş fiyatla kazanca göz açtırmıyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu bünyesindeki özel ekip konutta faiz indirimi sonrasında durumu fırsata çevirmek isteyen inşaat şirketleri ve emlakçıları tespit etti. Yaptıkları fahiş zam oranı da ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2022 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2022 11:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
 Özel ekip, konutta fahiş fiyatla kazanca göz açtırmıyor!

Vergi Denetim Kurulu yetkilileri tarafından, konut sahibi olmayı kolaylaştırma ve sektörü canlandırma hedeflerine yönelik olarak faiz indirimini fırsata çevirip, fahiş fiyat artışları yaparak vatandaşların mağduriyetine sebebiyet veren, vergisel kayıp ve kaçakçılara yol açanlara müsamaha gösterilmeyeceği, vatandaşları korumak için fırsatçılara yönelik her türlü önlemin alınacağı kaydedildi.

ÖZEL EKİP TESPİT ETTİ

Bu amaçla, Kurul bünyesinde oluşturulan özel bir ekip tarafından yürütülen çalışmalarda online satış platformlarından temin edilen veriler, mükelleflerin vergi beyan ve bildirimleri, tapu ve banka vb. pek çok veri çapraz şekilde analiz edildi. Analiz çalışmaları sonucunda bir günde milyon TL'leri ve yüzde 30'ları bulan ani fiyat artışları ile vergisel kayıplar tespit edildi.

Analiz sonucunda riskli olduğu değerlendirilen başta inşaat şirketleri ve emlakçılar hakkında, hızlı ve etkin vergi inceleme süreci başlatılacağı yönünde bilgi edinildi.

Gayrimenkul satışlarını gerçek satış bedelinin altında beyan eden veya hiç beyan etmeyenler hakkında gelir veya kurumlar vergisi, katma değer vergisi, tapu harcı olmak üzere vergi tarhiyatlarının yapılacağı ve cezaların kesileceği öngörülüyor.

Öte yandan bu fırsatçılığı yapan 64 bin kişi tespit edildi. Peki konutta fırsatçılık yapan ticari işletmelere hangi cezalar verilebilir?

"SADECE İDARİ PARA CEZASI UYGULANIR"

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Avukat Selin Erkaymaz: "Kabahatler Kanunu'nda bir düzenleme bulabilir. Kabahatler Kanunu'nda bir hapis cezası yoktur. Neticede serbest piyasadır. Sebep oldukları fahiş oranlarda para cezasına hükmedilir. Hapis cezası gibi bir yaptırım yoktur. Sadece idari para cezası uygulanır."

100 BİN LİRA CEZA UYGULANABİLİR!

100 bin liraya kadar ceza uygulanabildiğini belirten Avukat Kerem Olcayto ise şu ifadeleri kullandı: "İncelemeler sonucunda 100 bin liraya kadar cezalar kesiliyor. Bu süreç 2018 yılında isimlendirildi. Girdi fiyatlarında yüksek artış olmadan suni olan artışlar haksız fiyat artışı olarak belirleniyor. Bu durumlarda vatandaşlara kanunen 100 bin TL ceza ödeyebiliyor. Belirlenen kişi veya kuruluşlara bu artıştan kaynaklı cezalar uygulanacaktır. b yapan 64 bin kişiye 100 bin lira ceza uygulanabilir. Eğer bu kişiler emlakçıysa meslekten men ya da ilgili meslek kuruluşlarından cezalar da uygulanabilir."

TRT Haber'e konuşan Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu ise, tespit edilen 64 bin kişinin büyük bölümünün normal kişilerden, kalan kısmının ise müteahhit şirketler, emlakçılar ve ikinci el konut ticaretini yapan kişilerden oluştuğunu söyledi.

Tolu, "Ticaret Bakanlığı perakende ticaretin korunması hakkındaki kanuna göre fahiş fiyat artışı yapan üretici, tedarikçi, perakendeci şirkete 14 bin lira ile 140 bin lira arasında idari para cezası kesiyor" dedi.

Eğer bu işletmeler serbest ticareti engelleyici ya da tüketicilerin mal ve hizmetlere erişimini zorlaştırıyorsa ceza daha da yükseliyor. 100 bin lira ile 2 milyon lira arasında idari para cezası uygulanıyor.

KONUT FIRSATÇILARINA VERGİ DENETİMİ

Konutta fiyat istismarı yapan "şahıslara" yönelik ise vergilendirmeler devreye giriyor. Fahiş fiyat artışı yapıp konut satanlar; tapu harcı, gelir vergisi ve KDV yönünden denetlenecek.

Tolu konuyla ilgili şunları söyledi. "Bu şahıslar internette ilan ettikleri fiyattan daha düşük bir bedelle tapudan satış yapmaları halinde iki bedel arasındaki farkın alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 2 si olmak üzere vergi cezalı olarak tapu harcı alınacak. Satış kazancının yüzde 15'i ile yüzde 40'ı arasında gelir vergisi istenilecek."

KONUTTA FIRSATÇILIK YAPANLARA HANGİ YAPTIRIMLAR UYGULANACAK?

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz sadık Aydos, "Şikayet başvurusunu dilekçe ile yapabileceğimiz gibi şikayet sistemi üzerinden ve diğer elektronik başvuru yöntemleri kullanılarak Ticaret Bakanlığına ya da il müdürlüğüne yapabiliriz. CİMER üzerinden de şikayet etmek mümkün" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.