SON DAKİKA
Hava Durumu

AB'ye üyelik ABD'ye de F-16 resti: Türkiye hiçbir zaman alternatifsiz olmaz.!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın canlı yayında açıklamalarda bulundu. Avrupa Birliği üyelik sürecine ve ABD ile yaşanan F-16 sürecine değinen ve net mesaj veren Kalın, "Türkiye hiçbir zaman alternatifsiz olmaz." ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2022 22:41
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2022 22:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
AB'ye üyelik ABD'ye de F-16 resti: Türkiye hiçbir zaman alternatifsiz olmaz.!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'ın NTV'ye yaptığı açıklamalarından satır başları şöyle; Aslında bu mesaj Avrupa'ya mesaj. Cumhurbaşkanımız Avrupalılara mesaj veriyor, Türkiye üye olmak için üzerine düşen hükümlüklerini yerine getirmişken hala 2 - 3 ülkenin fasılları veto etmesi, dondurması. Fasıl müzakerelerinin yolunu açmaması elbette Türkiye tarafında da bir sorgulama bir isteksizlik olarak ortaya çıkıyor. Bizim AB üyelik sürecinde önümüzde konulan fasıl sayısı 36. Biz bunu da kabul ettik. Şu ana kadar sadece 1 fasıl açıldı ve kapandı. Türkiye olarak biz üstümüze düşeni fazlasıyla yapmaya hazırız. Müzakereleri tekrar Bu gerçekleşmezse biz alternatifsiz değiliz. Başka alternatiflere zaten bakıyoruz. Kurumsal olarak çok köklü ilişkilerimiz var. AB tarafının yapıcı bir konumda olması gerekiyor. Türkiye'nin AB'ye üyeliği stratejik önceliktir. Biz ikilemde kalmayı elbette arzu etmiyoruz. Şangay üyeleriyle de iyi ilişkiler içerisinde olmaya devam edeceğiz. Şu anda biz orada diyalog ortağı olarak bulunuyoruz. 

UKRAYNA - RUSYA SAVAŞI

Biz tek taraflı referandum girişimlerini doğru bulmuyoruz, daha önce biz 2014 yılında yapılan Kırım referandumu ve sonucu tanımadığımız gibi bu tür referandumlarda pozisyonumuz belli. Ukrayna halkının ve devletinin toprak bütünlüğünü tanıyoruz, Ukrayna'nın yanında olduğumuzu ifade ediyoruz. Diplomasi sürecinin başlaması gerekiyor. Gerçekten burada samimi gayret gösteren, savaşın sona ermesi çaba gösteren tek ülke Türkiye. Rusya tarafı elini güçlendirmek için bu hamleleri yapıyor. Bu savaş uzayacak, maalesef görüntü uzayacağı yönünde. Bu görüşmeleri sayın Cumhurbaşkanımız yapmasa tahıl sevkiyatı anlaşması olabilir miydi? Bundan sonrası içinde bu tür girişimlere çok ihtiyacımız var.

ESİR TAKASINDA TÜRKİYE'NİN ROLÜ

3, 3-5 aydır devam eden müzakere süreciydi. Biz mesele neticelene kadar kamuoyuna çok açıklama yapmadık. Cumhurbaşkanımız bu konuyu çok sıcak tuttu, biz kendi mevkidaşlarımızla yaklaşık 3-3,5 aydır bu konuyu görüştük. 15 isimde anlaşılamıyordu. O liste Lviv'e yetişmedi, en sonda 5 isme kadar düştü. Savaş bitene kadar o 5 isim bizim güvenliğimizde kalacaklar. Biz dedik ki biz formül üretelim, bu 5 kişinin Türkiye'de kalması teklifini biz yaptık. Savaş bitene kadar bizde kalacaklar 215 rehine bırakıldı. Özellikle 5 isim konusunda çok gitti geldi konu. En son Semarkant'ta yaptığı görüşmede bağlandı. Bu süreçte gerçekten Ukrayna tarafı da yapıcı tutum sergiledi. MİT takas sürecinde çok önemli bir rol oynadı.

TAHIL KORİDORU

Tahıl koridorunda Rusya'nın kendi gemilerine el koyulur endişesi vardı.  4 milyon tona yakın Ukrayna tahılı ulaştı. Biz Rus tarafını da teşvik ediyoruz. Çok önemli bir anlaşma yapıldı, biz şunu dedik gelin bunun üzerine yeni bir şey inşa edelim. Şimdi tekrar diyoruz ki gelin bu sürece samimi destek verin. Tahıl sevkiyatı, esir mübadelesi bunu samimi şekilde destekleyecek bir tutumla herkes yaklaşsın. Ukrayna savaşının kazananı olmayacak. 

TÜRK BANKALARINA YAPTIRIM TEHDİDİ

İddiaların bir aslı yok, yaptırımlar delinmiyor. Türkiye töhmet altında bırakılmaya çalışılıyor. Mir kart, Rus turistlerin Türkiye'de harcama yaptıkları bir kart. Diğer turistler nasıl burada başka kartlar kullanıyorsa, Rus turistler de burada bu kartları kullanıyor.

ŞAM İLE SİYASİ DİYALOG KURULACAK MI?

Şu anda böyle bir plan yok, istihbarat temas kuruyor. Suriye sahasında yaşananlar bizi doğrudan ilgilendiriyor. Suriye konusunda Türkiye'nin tutumu belli. Astana süreci devam ediyor. Anayasa çalışmaları devam ediyor. 

F-16 SÜRECİ

Daha ılımlı bir noktaya gelmiş durumdayız. Yönetim bu konuda çok olumlu. Bizim kanaatimize göre Kongre'den de geçecek. 10 yıl önce Türk Savunma Sanayi'nin bu noktaya geleceği kimsenin aklına gelmezdi. En son üzerinde çalıştıkları Kızılelma hepimizin gurur duyması gereken proje. Avrupa ile yürüttüğümüz bir müzakereler var. Normalde F-35'tir bizim hakkımız. Türkiyesiz yollarına devam edebilirler ama Türkiye hiçbir zaman alternatifsiz olmaz.

RUM KESİMİNE SİLAH AMBARGOSU KALKTI

Bu konudaki rahatsızlığımızı ilgili mercilere ilettik. ABD'nin Rum tarafını ödüllendirircesine ambargoyu kaldırması kabul edilebilir değil.

MİÇOTAKİS'LE GÖRÜŞME OLUR MU?

Cumhurbaşkanımız bir adım atıldığında iki adım atar. Şu an için Miçotakis'le planlanan bir görüşme yok. 6-7 Ekim'de Prag'da bir görüşme olur mu bilmem. Yunan tarafının adımlarına bağlı. Şu an için Miçotakis'le planlanan bir görüşme yok.

İSRAİL İLE NORMALLEŞME ADIMLARI

Filistin konusunda değişen tavrımız yok. İki devletli çözümden yanayız. Hem Filistin devletinin kurulması hem de İsrail'in güvenliğinin korunması konusunda tavrımız devam ediyor. 15 yıl sonra bir İsrail Başbakanının iki devletli çözüm açıklamasını önemli buluyoruz. Doğal gazın Türkiye'den geçmesi için görüşmeler sürüyor. Berat Albayrak Enerji Bakanı iken bu girişimleri yapmıştı. İki tarafta da bir istek var. Bir dizi toplantı daha yapılacak. Enerji Bakanımızın İsrail'e gitme konusu konuşuluyor. Enerji iş birliği konusunda sadece Türkiye - İsrail arasında değil Avrupa tarafında da istek var. 

İRAN'DA YAŞANAN PROTESTOLAR

Bu ölümden büyük üzüntü duyuyoruz. Bireyin özgürlüğü, tercih hakkı dikkate alınmalıdır. 

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN GERİLİMİ

Çatışmalar umarız savaşa evrilmez. Bundan sonraki sürecin müzakerelerle yürüyeceğine inanıyoruz. Barış anlaşması birçok şeyi kapsayan kritik bir anlaşma. Ermenistan Başbakanı Paşinyan şu ana kadar yapıcı bir tutum sergiledi. Türkiye'nin rolü aşikar, bu süreçte biz her zaman Azerbaycan'ın yanında olmaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız Paşinyan'la Prag'da görüşebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.