SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM'de seslendi; 'DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM 77. Genel Kurulu'nda gerçekleştirdiği konuşmada,"Dünya beşten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür gerçeğinin altını her platformda en kuvvetli şekilde çizmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. Erdoğan BM kürsüsünden Yunanistan'ın göçmen politikasını sert sözlerle eleştirdi. Erdoğan KKTC'nin resmen tanınması için dünyaya çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2022 19:12
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2022 19:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Cumhurbaşkanı Erdoğan BM'de seslendi; 'DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM 77. Genel Kurulu'nda konuşma gerçekleştirdi. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: Dünyamız kritik bir dönemden geçiyor. Koronavirüs ile aldığımız dersleri uluslararası dayanışmanın önemini gösterdi. 161 ülkeye hiçbir ayrım gözetmeden destek sağladık. Paris Anlaşmasını geçtiğimiz yıl onayladık. BM Biyolojik çeşitliliğinin korunması sözleşmesine ev sahipliği yaparak bu alanda da öncü rol oynamayı sürdüreceğiz. Rusya-Ukraya savaşı ile birlikte, artan enerji gıda ve enflasyon baskısı dünya çapında tüm ekonomileri etkilemektedir. Gelişmeler enerji arzını yeniden gündeme taşıdı. Türkiye olarak enerji konusuna rekabet değil, iş birliği olarak baktık. Çok sayıda proje hayata geçirdik. Bu adımların isabeti ve önemi son gelişmelerle bir kez daha anlaşılmıştır. Dünya nüfusunun 5'te 1'i hala açlığın ve yoksulluğun pençesinde.

İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu karanlık tabloyu aydınlatmanın yegane yolu uluslararası işbirliğini güçlendirmektir. Ortak gündem ile harekete geçmemiz gereken bir döneme girdik. Türkiye olarak bu iradeyi, Rusya-Ukrayna savaşının meydana getirdiği sarsıntılarla mücadelde de ortaya koyuyoruz. Bugün de yaşanan krizin çözümünde diplomasinin anahtar rolüne vurgu yapıyoruz. Tarafları önce Antalya'da sonra İstanbul'da bir araya getirdik.

Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya ulaşmasını temin ettik. İstanbul mutabakatının 2. ayı dolarken sevkiyat ivme kazanıyor. Hayati önem arz eden meselelerde müzakerelerin sonuç verdiğinin ispatıdır. Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki krizde de benzer bir çözüm sergilenebilir. Buradan tüm ülkeleri Türkiye'nin kalıcı barışın tesisi çabalarına destek vermeye çağırıyorum. Yaşanan son gelişmeler daha fazla çaba gösterme sorumluluğumuzu bir kez daha göstermiştir. Her iki tarafa da krizden onurlu çıkış imkanı verecek bir çözüm bulunmalı.

"DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR"

Dünya beşten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür gerçeğinin altını her platformda en kuvvetli şekilde çizmeye devam edeceğiz. Farklı coğraflarda vuku bulan olaylarda yeri geldiğinde ara bulucu yeri geldiğinde kolaylaştırıcı rol üstleniyoruz. Suriye krizine Güvenlik Konseyi'nin kararı temelinde kalıcı bir çözümün bulunmasının önemini bir kez daha vurguluyoruz. Suriye'nin Kuzeyindeki siviller ülkemizin sağladığı güvenlik şemsiyesi ile hayata tutunmakdır. Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine gönüllü, güvenli ve onurlu bir şekilde dönmeleri için üzerimize düşeni samimiyetle yapıyoruz.

"YUNANİSTAN EGE'Yİ MÜLTECİ MEZARLIĞINA ÇEVİRİYOR""

Mülteci krizi, daha iyi bir gelecek aramak için yola çıkan masumları botlarını batırıp ölüme terk etmekle, toplama kamplarına doldurmakla çözülemez. Yunanistan'ın Ege ve Doğu Akdeniz'deki zulümleri giderek artıyor. Biz Aylan bebeklerin cesetleri kıyılara vurmasın diye çırpınırken, Yunanistan hukuksuz, pervasız geri itmeleriyle Ege'yi mülteci mezarlığına çevirmektedir. Geçen hafta botlarının batırılması sonucu 4 yaşındaki Abdulvahap ve 9 aylık Asım vefat etti. Bu acımasızlığa karşı artık bir dur denmesinin vakti gelmiştir.

TERÖRLE MÜCADELE MESAJI

Daha önce de defalarca vurguladığım gibi terörle mücadeleyi, terör örgütleri arasında ayrımı reddeden uluslararası bir işbirliği ile kazanabiliriz. Terör örgütleri ve zalim rejimler yerine, ülkemizde iş birliği yaparak bölgenin güvenliği ve huzuruna katkıda bulunmak. PKK ve türevlerine sessiz kalamayız. Terörizme karşı her türlü tedbiri almaya muktedir olduğumuzu, terör örgütlerine karşı gerekeni yapmaktan asla çekinmeyeceğimizi tekrar kuvvetle belirtiyoruz.

Filistinlilerin can ve mal güvenliğinin sağlanması şarttır. Bölgedeki sorunun çözülmesi için Bağımsız bir Filistin kurulmasının dışında bir ihtimal yoktur. Hem Filistin halkı hem de bölgenin çözümü için yol budur. Filistinli mazlumlara sahip çıkılması uluslararası topluluğun sorumluluğudur.

Türkiye İran ile yürütülen kapsamlı eylem planının taşıdığı önemi daima vurgulamış bir ülkedir. İran'ın nükleer programına ilişkin hususların diplomasi ve diyalog yoluyla çözümüne yönelik görüşmelerin en kısa sürede uygulamaya geçirilmesini bekliyoruz.

Azerbaycanlı kardeşlerimizin haklarını ve geleceklerini inşa konusunda daima yanlarına olmayı sürdüreceğiz. 

Balkanlarda barış ve istikrarın güçlendirilmesi için yoğun gayret gösteriyoruz. Eylül başında bir bölge turu gerçekleştirdik. Bosna Hersek'teki seçimlerin sorunsuz şekilde yapılması bölgenin istikrarına katı verecektir.

"KKTC RESMEN TANINSIN" ÇAĞRISI

Bölgede, ülkemizle asla denk olmayan siyasi ve askeri seviyesine rağmen, güç gösterisi peşinde koşanlar, kendilerini komik duruma düşürmektedir. Doğu Akdeniz'de istikrarın sürmesi için Yunanistan'dan iş biriliği çağrılarımıza kulak vermesini bekliyoruz. Muhattaplarımızın şimdiye kadar en ufak bir adım bile atamaması kimin çözümden yana olduğunu göstermektedir. Bugün adada iki ayrı devlet olduğunu bilmektedir. Uluslararası toplumu, Kıbrıs Türklerine yönelik zulme son vermeye ve bir an önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni resmen tanımaya davet ediyoruz. Temennimiz Yunanistan'ın tüm bu sorunlu faaliyetlerine son vermesidir. Yunanistan Müslüman Türk azınlığına karşı ayrımcı ve baskıcı politikalar izlemektedir. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.