SON DAKİKA
Hava Durumu

EYT'de kimler kapsama girecek?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin gelen son habere göre, düzenleme kapsamına kimlerin gireceği sorusu yanıt buldu. İşte EYT'de kapsama girecek olanlar ve diğer ayrıntılar...

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2022 09:47
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2022 09:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
EYT'de kimler kapsama girecek?

EYT düzenlemesi önümüzdeki ay TBMM'de olacak ve 2023 yılının ocak ayında yürürlüğe girecek. EYT yasası çıktığında prim ve süre açısından eksikleri olanlar bunları tamamlayarak sisteme girebilecek ve emeklilik hakkı kazanacak. Peki, bu kapsama kimler giriyor? İşte EYT'de son haber...

BORÇLANMA

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, salgınla mücadele döneminde kısa çalışmaya ayrılan, ücretsiz izne çıkarılan çalışanların bir kısmı prim günü eksik olduğu için düzenlemeden gecikmeli yararlanmak durumunda kalabilir. Bu sürelere ilişkin borçlanma hakkı verilmesi söz konusu olabilir.

KİMLER EYT KAPSAMINA GİRECEK?

Haberde kimlerin EYT kapsamına gireceği sorusuna ise şu yanıt verildi: Sosyal Sigortalar Kanunu'na eklenen geçici düzenlemeyle 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşulları değiştirildi. Emekliliğe hak kazanmak için sigortalılık süresi, prim gün sayısıyla beraber yaş koşulu geldi.

Öncesinde emeklilik için sigortalılık süresi, prim gün sayısındaki koşulların yerine gelmesi yetiyordu. Kadınlar 20, erkekler de 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün koşulunu yerine getirdiğinde emekli oluyordu. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor.

SİGORTA SÜRESİ BİTMEYENLERİN EYT KAPSAMINA GİRER Mİ?

Bu soru da haberde şöyle yanıt buldu: Prim günü, sigortalılık süresi dolup da yaşı bekleyenlere yönelik bir düzenleme olacak. Prim gün sayısını doldurduğu halde sigortalılık süresi tamamlanmayanların bu süreyi beklemesi gerekiyor.

Düzenleme 8 Eylül 1999 öncesini kapsadığı için 8 Eylül 2024'e kadar bütün EYT'lilerin sigortalılık süresi tamamlanmış olacak. Prim eksiği olanlar da borçlanma yoluyla tamamlayabilir.

EYT'Lİ MEMUR EMEKLİ OLMAK ZORUNDA MI?

İş Kanunu'na göre, emeklilik nedeniyle iş sözleşmesini sonlandırma hakkı çalışanın inisiyatifinde bulunuyor. İşverenin bir çalışanı zorla emekli etmesi söz konusu değil.

Kamu kurum ve kuruluşlarında da emeklilik için yaş koşulu bulunuyor. Kamuda emeklilik için yaş haddi 65 olup, 15 hizmet yılını dolduranlar 61 yaş şartıyla emekli olabiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.