SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeni kovid-19 varyantı Orthro!

İngiltere'de ortaya çıkan yeni kovid-19 varyantı Orthro'nun Kraken'in yerini alması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2023 16:05
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2023 16:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Yeni kovid-19 varyantı Orthro!

Uzmanlara göre var olan varyantlardan daha tehlikeli olmayan ve omicron varyantı olduğu bildirilen Orthro'nun baskın hale gelmesi bekleniyor.

Hızlı yayıldığı belirtilen bu yeni varyant özellikle Aralık ayından beri Avrupa'da varlığını hissettirmeye başladı.

Omicron'nun bir varyantı olan Orthro'ya Orthrus da deniyor. İlk kez geçen kasım ayında Birleşik Krallık'ta tespit edildi. Ocak ayında bu ülkede her 5 vakadan 1'inde tespit edildi. Oldukça hızlı yayılıyor. Belirtileri arasında ateş, baş ağrısı ve ses kısıklığı dikkat çekiyor. Ancak daha ciddi bir hastalığa neden olacağına dair henüz bir işaret göstermedi. Ancak içinde bulunan P681R mutasyonunun daha saldırgan olduğu ve hastalığın şiddetli geçmesine neden olabileceği belirtiliyor. Şu anda yüksek olan aşılanma oranları nedeniyle bu varyant şimdilik risk olarak görülmüyor. Öte yandan Yunan mitolojisinde Orthro "İki başlık köpek" anlamına geliyor.

TÜRKİYE'DE 27 KASIM'DAN BERİ VAKA SAYISI AÇIKLANMIYOR

Kraken ya da Orthro'nun Türkiye'deki durumu bilinmiyor. Sağlık Bakanlığı Kasım ayının sonundan bu yana koronavirüsle ilgili verileri yayınlamıyor. En son veri 14-27 Kasım 2022 dönem için yayınlanmıştı. O dönemde vaka sayısı 37 bin 185, vefat sayısı ise 92 olarak açıklanmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.