SON DAKİKA
Hava Durumu

Yunanistan'dan Türkiye'ye karşı askeri hamle!

Yunan medyasında yer alan haberlerde, ülkenin İsrail'den Spike NLOS füze sistemi alacağı ve bu sistemleri Türkiye sınırına ve Ege adalarına konumlandıracağı iddia edildi.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2022 10:18
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2022 10:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Yunanistan'dan Türkiye'ye karşı askeri hamle!

Söz konusu haberlerde, Fransa'dan Rafale savaş jetleri ile Belharra fırkateyleri satın alan, ABD'den de  F-35 uçakları alım planları yapan Yunanistan'ın son hedefinin, İsrail yapımı ünlü Spike NLOS füzeleri olduğu belirtildi.

İki ülke arasında görüşmelerin son aşamaya geldiği iddia edilirken, önümüzdeki yıl sitemin Yunanistan'a varacağı, anlaşmanın ise 70 milyon Euro karşılığında 27 füze sistemi olarak sağlandığı yazıldı.

Yunan basınında, Ege adalarına yerleştirileceği iddia edilen sistemlerin, 35 kilometreye varan menzili ve yüksek 'kilitlenme' yetisine sahip olduğu, 'Türk uçak ve helikopterlerinin olsaı saldırısına karşı büyük bir savunma silahı olacağı' belirtildi. Füzelerin Yunan gemileri ve helikopterlerine de yerleştirileceği öne sürüldü.

İSRAİL DRONE'LARI EGE DENİZİ'NDE

Suriye'den Libya'yaAzerbaycan'dan Ukrayna'ya birçok savaşın kaderini değiştiren Türk silahlı insansız hava araçları (SİHA), özellikle son bir yıldır Yunan ordusunun bir numaralı gündemi. Türk drone'larından çekinen Atina yönetimi, Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası'na İsrail'den kiraladığı insansız hava araçlarını yerleştirdi.

Temmuz ayı başında İsrail'den kiralanan insansız hava araçlarının Ege Denizi'nde Türkiye'ye karşı bir 'şemsiye' görevi yapacağını yazan Kathimerini, bir hafta sonra yeni bir habere yer verdi. Habere göre, Avrupa Birliği (AB) Sınır Koruma Ajansı Frontex tarafından İsrail'den kiralanan Heron tipi insansız hava araçları bugünden itibaren altı ay boyunca Ege ve İyon denizinde devreye gezecek.

Frontex'in kiralama için İsrail firması IAI'e 6 milyon euro ödediğini belirten Kathimerini, drone'ların merkez üssünün Girit Adası'ndaki Timbaki olacağını bildiriyor. Heron insansız hava araçlarından alınan görüntüler Yunan genelkurmayı, Yunan sahil güvenlik ekipleri ve Frontex'in Polonya'nın başkenti Varşova'daki genel merkezine aktarılacak.

Kathimerini gazetesi, 16 saat boyunca havada kalabilen İsrail dronelarının özellikle Girit'in kuzeyi ve güneyini tarayacağını kaydetti. GazeteTürkiye'den İtalya'ya geçmeye çalışan göçmen botlarının yanı sıra Girit'in güneyindeki uyuşturucu güzergahının da mercek altına alınacağını savundu.

Frontex'in yönetici yardımcısı Ayia Kalnaya, Girit'teki Timbaki Hava Üssü'nü ziyaret etti. Gazeteye göre, Frontex, eski yöneticisi Fabrice Leggery'nin Nisan ayındaki istifasından bu yana ilk kez Yunanistan'daki operasyonel araç sayısını artırdı. Avrupa Birliği (AB) Sınır Koruma Ajansı Frontex'in halihazırda Yunanistan'da bir helikopter ve çok sayıda botu var.

EGE'YE İSRAİL 'ŞEMSİYESİ'

Kathimerini gazetesi, Temmuz başında 'Drone-savarlar adalarımızı koruyacak' başlığıyla bir haber yayımlamış, gizlilik içerisinde Ege Denizi'ndeki adalara konuşlandırılacak bir sistemden söz etmişti. Kathimerini, devreye alınacak hava savunma sistemininin Türk insansız hava araçlarına müdahale edeceğini iddia etmişti.

"İster ünlü Bayraktar TB2 olsun ister daha gelişmiş drone ANKA-S olsun gökyüzünde yönünü kaybedecek" gibi iddialı bir cümlenin bulunduğu haber, İsrail sisteminin Türk SİHA'larını kör edeceğini savunmuştu.

Önceki aylarda Yunanistan'ın müttefiki İsrail'den Demir Kubbe hava savunma sistemini talep ettiği birçok kez medyadaki haberlere yansımıştı. Kathimerini, Ege Denizi'ne yerleştirilecek sistemin Demir Kubbe'yle benzer özelliklere sahip olduğunu ancak Yunanistan için özel olarak tasarlandığını yazdı.

FLOROS'UN İSRAİL'DE ZİYARET ETTİĞİ ÜS

Yunan Ta Nea gazetesi, Haziran ayı sonunda 'Türk drone'larına karşı Ege'de çifte kalkan' başlığıyla bir haber yayımlamıştı. Ta Nea, kıtalararası üne kavuşan Türk insansız hava araçlarına karşı hem elektronik sistemler hem de yeni drone'lar alındığını belirtmişti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Konstantinos Floros'un İsrail gezisinde ziyaret ettiği askeri üsse değinen gazete, Yunan generalin Palmachim'deki üste İsrail'in insansız hava aracı filosunu incelediğini kaydetmişti. Yunan Genelkurmay Başkanı, ayrıca İsrail'in elindeki Demir Kubbe, David's Sling ve Arrow 3 hava savunma sistemleri hakkında bilgi aldı.

Yunan savaş gemilerine küçük insansız hava araçları konuşlandırıldığını yazan gazete, Yunanistan'ın kendi drone projesi Archytas'ın ise iki yıl içinde üretime başlayacağını aktarmıştı. Ta Nea'ya göre, Bayraktar TB2'ye yanıt veremeyen Yunan ordusu halihazırda insansız hava araçlarına karşı koyabilecek bir müdahale aracından yoksun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.