SON DAKİKA
Hava Durumu

Sigara bağımlılığına son verecek çalışma!

Bağımlılıklar insan sağlığı için en büyük sorunlardan biri. Özellikle de sigara bağımlılığı... Ancak bilim insanları sigara tiryakiliğini bitirmeye çok yakın. Hem de hiç tahmin edilmeyen bir yöntemle...

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2022 11:04
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2022 11:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Sigara bağımlılığına son verecek çalışma!

Beyin hasarı denince aklımıza genelde hatırlama, konuşma, hareket kabiliyetlerinde görülen geri dönüşsüz eksilmeler ve benzeri fiziksel ya da bilişsel kayıplar geliyor. Ancak çok nadir durumlarda beyin hasarları olumlu sonuçlara yol açıyor. Beynin belli bölgesinde yaşanan bir hasar, kişinin başka bir hastalıktan kaynaklanan semptomlarının bir anda sihirli değnek değmişçesine iyileşmesini sağlayıp doktorlara yeni tedavi kapıları aralayabiliyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırma bunun en iyi örneklerinden. Araştırmaya konu olan kişiler yıllarca sigara içmiş nikotin bağımlıları. Hepsinin ortak özelliği ise geçirdikleri felç benzeri beyin hasarına yol açan yaralanmalar sonucu bir anda sigara içme arzusunu yitirmiş olmaları.Bu kişilerin beyinlerinde yapılan taramalarda, beynin birbiriyle bağlantılı çeşitli noktalarında hasarlar tespit edildi. Uzmanlar bu bölgelerde yapılacak derinlemesine çalışmalarla her yıl dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını olumsuz etkileyen bağımlılıkların tedavisinin fazlasıyla kolaylaşacağına inanıyor.

Bilim dergisi Nature Medicine'de pazartesi günü yayımlanan araştırma yakın zamanda popülerliği artan bir teoriden hareketle gerçekleştirildi. Şöyle ki günümüzde araştırmacılar bağımlılığın beynin tek bir bölümünde değil birbirine sinir lifleriyle bağlı bir bölgecikler ağında yaşadığını düşünüyor. Araştırmanın sonuçlarının sigara tiryakilerinde umutlandırıcı sonuçlar veren elektroşok gibi bağımlılık tedavilerinin başarı oranını artırabileceği ifade ediliyor.

Araştırmanın yürütücülerinden Dr. Juho Joutsa, "Bağımlılık açısından en büyük sorunlardan biri şu: Sorunun beynin neresinde yattığını bilmediğimiz için hedefli bir tedavi uygulayamıyoruz" dedi. Finlandiya'da bulunan Turku Üniversitesi'nde nöroloji uzmanı olarak görev yapan Dr. Joutsa, "Bu çalışmanın ardından söz konusu bölgeler ve ağlar hakkında kapsamlı bir fikir sahibi olmayı ümit ediyoruz" diye konuştu. Son 20 yılda yapılan araştırmalar bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğu fikrini sağlamlaştırdı. Ancak halen bağımlılığın bir gönüllülük meselesi olduğuna inanan da çok insan var.

ALKOL BAĞIMLILIĞIYLA İLGİLİ DE BENZER SONUÇLAR ELDE EDİLDİ

Bazı bağımsız uzmanlar Dr. Joutsa ve meslektaşlarının gerçekleştirdiği çalışmanın, beynin madde kullanım bozukluklarındaki rolünü çok güçlü bir biçimde gösteren sıra dışı bir örnek olduğunu ifade ediyor. Zira felç ya da başka bir beyin hasarı geçiren sigara içicilerinde, belli bir nöral ağda yaşanan hasarın, sigara içme isteğini bıçak gibi kesmesi çok çarpıcı bir olgu. Üstelik konu sadece sigara bağımlılığı da değil... Araştırmacılar çalışmanın ilk safhasında elde ettikleri bu bulguları, alkol bağımlılığı riski bulunan beyin hasarlı hastalar topluluğu üzerinde de test etti. Tıpkı nikotinde olduğu gibi alkolde de beyninin belli bölgelerinde hasar olan kişilerin alkol tüketme arzusunun azaldığı görüldü. Üstelik bu bölgeler, nikotin araştırmasındaki hastaların beyinleriyle örtüşüyordu. Sözün kısası sigara bağımlılığı da alkol bağımlılığı da beyinde benzer noktalarda saklanıyordu. Beynin bu noktalarında görülen lezyonlar sigara içme isteğini kesiyor

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.