SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursayı içinde özümsemek...

Yazının Giriş Tarihi: 13.04.2022 11:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.04.2022 11:55

Şehirlerin  en önemli unsuru  o Şehirde yaşayan insanlardır.Bursa sadece nesiller boyunca Bursa'da yaşayanların değil  yeni gelenlerin de katılımıyla tarih boyunca gelişen bir medeniyet merkezi olmuştur.

Bursamızda  temel sorun bu katılımın şekillenmesinin nasıl olacağıdır. Katılımlar, Bursa ile  bütünleşerek, kültürel değerler  ve  doğa ile  Şehrin bütün varlıkları  korunarak   gelişimine ivme kazandırmalıdır.

Bursa ,tarihî dokusu yüksek binaların altında ezilmemiş, yaşayanlarını yormayan  çok özel bir şehirdi.

Günümüzde  Biz Bursa 'da yaşayanlar " keşkeler", ile  hayıflanıyoruz.

Geçtiimiz günlerde sosyal medyada   tarihi büyükşehir belediyesinin 1930  yıllarda çekilmis bir resmi paylaşıldığını gördüm ..

Ama altındakı yorumları okuyunca  içim acı doldu Resmi inceleyen birisi altına "  burası çekirge polis karakolu" diye yazmış..Bu kentte yaşayan defalarca o belediye  binasının onunda geçen bir   kisi böyle bir yorumda  bulunması yaşadıgı bu kenti hiç özümsememiş demektir ve o kente saygısı kalmamış demektir.

Bursamız  belediye binası gerçek Bursalılar için çok ey ifade eder ..

Bir dönem 60 yılların sonuna kadar nikah törenleri   burada yapılırdı. Bursa o özlediğimiz dokusunu kaybetmeden önce Bursa da yaşayanların  içine girdikleri  belediye hizmetlerini aldıkları anılarının oldugu bir binadır

70 lı yılların başıydı sanırım 1880 yılında  belediye binasını  yapımında  görev alan mimar kalfası Kütahyalı Şehbender ustanın   torunu olduğu söylenen  birisini  görmüştüm belediye binasının arkasında elinde bir çuval şahsi eyaları ile  ile   evsiz ve  ekonomik sorun içinde   dolaşırdı  onu tanıyan bir kaç esnafın yardımıyla yaşıyordu.

Yine acı duyduğum bir olayda  sanırım 10 yıl kadar önce çok siddetli bir yagı sonrası Orhangazi türbesini su basmıştı içerdeki su   itfaiye hortumu ile tahliye edilirken  yerde  Bizans döneminden kalan   mozaikler hortumun şiddetli emiş gücüyle tahrip olmuştu. Yüzlerce yıldır  orada olan  ve osmanlının inanç gözetmeksizin hoşgörü ile koruduğu  o eserlerin  tahrip olduğunu  üzüntü ile görmüştüm.

Eski Bursalıların bir kısmı  Şehir merkezinden  çarpık kentleşmeden trafikten kaostan kaçıp son yıllarda  Nilüfer'e yerleşti .

 Ama  gelin görünkü o eski şehri özlediklerine emininim ve  o dokuyu o tadı yaşamak için mutlaka  en az  hafta  bir kez şehir merkezine de gittiklerinide biliyorum.Geçtiğimiz   günlerde karşılaştığım  Nilüfer de yaşayan eski bir Bursalı  " haftada bir geliyorum   ulucaminin  minarelerini görünce,  heykelde yürüyünce  içim huzur doluyor" dedi.

Yaşadığı şehri  özümsemek  benliğinin içinde duymak böye birşey sanırım.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.