SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeşil rengi bile farklı bu şehrin

Yazının Giriş Tarihi: 09.05.2022 11:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.05.2022 11:48

Paris’te günümüzde ayaktaki en eski ev, 1407 yılında inşa edilmiş. Montmorency Caddesi 51 numarada yer alan, 612 yaşındaki bu kagir ev; dünyanın en ünlü simyacısı Nicolas Flamel’e aitmiş. Flamel; “Harry Potter ve Felsefe Taşı”nın kahramanı, “Da Vinci’nin Şifresi” kitabında da bahsi geçer.

Bazı toplumlar nasıl geçmişe sahip  çıkıyor..Geçmisten günümüze kalan değerlerine özenle  bakıyor koruyor

Sanırım 90 lı yıllardı Asilçelik fabrikasının o dönem fabrika Müdürü Ali Zengil'in  davetiyle fabrika ziyaretine gitmiştim.Bir ara Ali Bey  güzel tasarlanmıs  50 cm ebatlarında ağaç platform üzerinde 25 cm  boyutunda bir demir küp çıkardı  Bu nedir biliyormusunuz? dedi

O  tarihimizde   çok önemli yeri olan Yavuz Muharebe Kruvazörü, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na girmesinde önemli rol oynayan   Yavuz Zırhlısından kalan son parça...

Yavuz parçalanırken  kalan son  parçayı Ali Zengil bey  saklamış..Oda yine Bursamızda  Asil çelikte anı olarak kalmış..Şimdilerde bilmiyorum ama  fabrika yetkilileri sanırım anı olarak hala saklıyorlardır.

Tarihide, geçmişimizide,doğayıda korumanın önemini uzmanlar  her  platformda vurguluyorlar..

Son yıllardaki Sosyal Medya patlamasını bazen çokta yararlı oldugunu  düşünüyorum.Sosyal medyada yer alan Bursa "nostalji" sayfaları unuttugumuz yada   gençlerin bilmediği   çoğu  eski albümlerin sayfalarında kalmış,sandıklarda saklanmış  Bursa  fotoğrafları yayımlanıyor.Heykel önününün  Bursalı olmayanların anlayamadığı  biz Bursalıların "huzur turu"  dediğimiz güzergahının  50 yıllık 70 yıllık fotoğrafları yıkılan mekanlar ,geçmişte anılarda kalan çay bahçelerinin  görüntüleri  en azından gün yüzüne çıkıyor..

Bir ara yine Sosyal medyadaki Bursa sayfalarında yayımlanan ,şimdiki zafer plaza'nın karşısında Tophane yamaçlarında yer alan bir kilise  fotoğrafı görmüştüm.Yaşım gereği orada kilisenin olduğunu bilmiyor  yada  bizden büyüklerin anlattığına şahit olmamıstım.

Biraz araştırınca 1922 yılında  Yunan işgali sırasında Yunanlılar şehri terk ederken müştemilatıyla  beraber   yaktığını  öğrendim  Güzel bir mimari tarzda yapılmış   Son yıllara kadar bu kilisenin temelleri duruyordu. Sanırım çok Bursalılının bilmediği bu kilise keşke günümüze kalabilseydi.

Yaşları 50 li yılların üzerinde olanlar anımsar Altıpparmak caddesinin ortasında çatalfırından  şimdilerde yıkılan stadyumun  önüne kadar ağaçlar vardı. Günümüzde ise Betonlar

Nasıl yeşildi.  nasıl  doğaldi  o görümüyle o cadde...

Yeşili bile farklıdır bu şehrin  sert acı bir yeşil değildir Bursanın rengi..

Bursanın  simgesi yeşil rengi cam yeşili ,Uludağdaki pınarların çağlarken  güneşin ışıklarının üzerinde dans ederken  yansıdığı su yeşilidir.

Yeşil türbede gördüğümüz dillere destan olan yeşildir.

Hepimiz bu kentin yeşiline sahip çıkalım gelecek kuşaklar için koruyalım...

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.