SON DAKİKA
Hava Durumu

10 Bursa Yeter ….!

Yazının Giriş Tarihi: 26.04.2022 15:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.04.2022 03:45

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın basın ile iftar buluşmasının olağanüstü  gündemi vesilesi ile bir kez daha anladım ;

Taşı da, toprağı da altın olan şehir ; Bursa…!

Ve de bu bereketli şehirde yaşayan herkes, ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ sloganıyla çıktığı yolda , ekonomide  kentimizi Türkiye’nin amiral gemisi konumuna taşıyan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın azimli, ideallerinden asla vazgeçmeyen Başkanı İbrahim Burkay ve Kendisi gibi bir avuç inanmış yol arkadaşı hasebiyle de çok şanslı…!

Peki bu şansımızı yeterince iyi değerlendirebiliyor muyuz?

Bir başka sual ise;

 Bu şehrin nimetlerinden İbrahim Burkay gibi Bursa sevdalısı başkanların yol göstericiliğinde maksimum düzeyde faydalanabiliyor muyuz?

Bu sorulara dair yanıtları Başkan Burkay’ın BTSO’nun  kısa adı GUHEM olan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde yoğun katılımla  gerçekleşen iftar programında yaptığı  son zamanlarda izlediğim slayt destekli  en iyi ve de nitelikli sunumundan yola çıkarak bir bir anlatacağım…!

Öncelikle bu sunumda BTSO Başkanı Burkay’ın Bursa ekonomisine dair çok mühim cümleler kurduğunu, çok önemli ve de planlı bir yol haritası açıkladığını ve basın mensubu olarak bizlerin de verdiği mesajları kamuoyuna doğruca yansıtmakla yükümlü kimlikler olarak tarihe not düşmekle görevli olduğumuzu özellikle belirttiğini aktarayım.

Başta pandemi ve ardından gelen Ukrayna-Rusya Savaşı ile dünya ekonomisinde yeni bir düzenin söz konusu olduğuna işaret eden veArtık küresel ölçekte yeni oyuncular ortaya çıkıyor. Tüm bu sürecin merkezinde Türkiye var. BTSO olarak ülkemizin ve kentimizin bu avantajlarını kullanmak istiyorsak bazı kronik zayıflıklarımızı ortadan kaldırmamız gerekiyor.” uyarısında bulunan Başkan Burkay’ın kurduğu şu flaş cümle üzerine bu şehirde yaşayan herkesin oturup iyice düşünmesi gerektiği kanaatindeyim;

“Bugün Türkiye’de 10 tane Bursa gibi şehir olsa ülkemiz dış ticaret açığı sorunu yaşamaz.”

Zira Bursa sanayisi çok güçlü ve sanayicimiz de çok cesur ve de çalışkan.

 Pandemi veyahut savaş ortamı  dahi olsa üretmekten asla ve asla vaz geçmiyor…!


 

 

BURKAY FORMÜLÜ AÇIKLADI…!

Sunumda Türkiye’nin üretim merkezi  Bursa’nın geçen yıl 16 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğine işaret eden Başkan Burkay; aynı ihracat rakamının 2018’de de yakalandığını belirtti ve şehrin ekonomide yeni bir sıçrama gerçekleştirebilmesi için gerekli olan formülü açıkladı;

Üretime, yüksek teknolojiye ve ihracata dayalı büyüme modeli ve bu hedef modelin yaşama geçirilebilmesi için de doğru mekânsal planlama ve ölçek ekonomisi…!

Bu arada yeri gelmişken ;

Başkan Burkay;  Bursa’nın gerçeklerine göre enine boyuna projelendirilmiş sadece ekonomiyi değil, kentin göç tablosu , istihdamı,  eğitim boyutu gibi mühim alanlarını da ilgilendiren  mühim tespitler ve yol haritası aktardı.

Ve Bursa’nın yeni ekonomik büyüme modeline ilişkin Başkan Burkay’ın öngördüğü bu yol haritasının kodlarını tek tek irdelersek eğer;

İbrahim Burkay’ın ‘Ortak akılla geleceğin kentini İnşa etmek şart. Gittiğimiz bir yol var ve  İleri de sıkıntı var’ mesajının çok belirgin olduğunu ifade etmek gerekir.

 İşte tam da bu mesajla Başkan Burkay aslında Marmara Havzası’nın merkezinde bulunan ve bu konumu nedeniyle de oldukça  avantajlı olan Bursa’nın yeni bir mekansal planlama ile yatırım, üretim, istihdam ve ihracat değerlerinin ciddi bir yükseliş doğrultusunda yeni bir eşiğe taşınacağına vurgu yaptı.

Gelelim İbrahim Burkay’ın ivedilikle yaşama geçirilmesinin şart olduğunu üzerine basa basa söylediği yeni mekânsal planlamada ortaya koyduğu çözüm önerilerine ;

"Akıllı şehircilik planlamayla başlar"

“Şehrin her iki yakasına uydu kentler inşa ederek şehrin boşaltılması lazım” .

"Bursa'nın trafiği 1 şerit artırılarak çözülmez. Yoğunluğu şehrin dışına çıkarmalı."

"Sanayicimiz otobana kavuşmalı, trene kavuşmalı, limana kavuşmalı"

Sizce de tüm şehir olarak yaşama geçirmekte geç kaldığımız hamleler değil mi Başkan Burkay’ın bir bir sıraladığı bu talepler ?

BTSO Başkanı Burkay’ın konuşmasının bu bölümünü detaylandırırsak  Bursa’nın sanayi-tarım dengesine dair rakamsal değerlere ilişkin aynen şu veriler mevcut;

  Bursa’nın toplam yüzölçümü 10,880 kilometrekare.

 Şehrimizde Yüzde 44,5 orman, yüzde 30,8 tarım, yüzde 13,6 yerleşim, yüzde 5,6 akarsu-göl, yüzde 2,5 mera, yüzde 7 diğer alanlar ve binde 8 sanayi alanları mevcut.

Yani Bursa’mızın toplam yüzölçümü içinde sanayinin payı sadece binde 8. Ve Bursa, bu yüz ölçüm içerisindeki sınırlı paya rağmen kent ekonomisine yüzde 46 oranında katma değer sağlanıyor. Tarım alanı başına (kilometrekare) tarımda katma değer 1,30 iken sanayi alanı başına sanayide katma değer 337,40’.

 Yine gururla belirtmek gerekiyor ki Bursa,

 Türkiye’de düşük sanayi alanı ile yüksek GSYH payına sahip olan iller arasında ilk sıralarda.

Başkan Burkay’ın verdiği örneklerden yol çıkarak  bir de Gaziantep’e bakın…!

Misal; Sadece Gaziantep OSB, 43 milyon 250 bin metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesi ve tek başına büyüklüğü Bursa’daki TEKNOSAB dışında konumlu diğer 16 sanayi bölgesinin büyüklüğüne eşdeğer.  Bu ildeki sanayi alanları Bursa’daki sanayi alanlarından ne kadar fazla siz tahmin edin artık. Bursa’daki 17 OSB’de yaklaşık 2 bin firma faaliyet gösterirken, bir tek Gaziantep OSB’de bin firma faaliyet göstermekte. 84 milyon nüfusluyla 2 trilyon dolar ihracat yapan Almanya’da sanayi alanlarının toplam yüzölçümüne oranı yüzde 4.44. Bu oran İtalya’da yüzde 2.15, OECD ülkelerinde ortalama yüzde 2.5.

 Bursa’da arazi paylarına göre ‘Tarım- Sanayi’ dengesinde tablo ortada aslında.

 İbrahim Burkay’ın verdiği bu bilgiler de ‘Bursa’da sanayi artık yeter’ diyenlere en net cevap niteliğinde aslında.

Dikkat çekici bir başka veri de çalışan personeli kapsıyor.  OSB’lerde  17 OSB’de 190 bin kişi çalışırken, plansız alanlarda çalışan sayısı ise 230 bin kişi.

 2017 yılında KOBİ OSB ile ilgili saha araştırması ve talep toplamaya başladıklarını anlatan Başkan Burkay . 13 ana sektörde 2 bin 556 başvuru sahibinin , taşınma taahhüdünde bulunup talep oluşturduğunu ifade etti ve  bu bölgelerin havadan fotoğraflarını da göstererek söz konusu alanların acilen boşaltılması gerektiğine dikkat çekti.

Başkan Burkay’ın TEKNOSAB varlığının istihdama 45 bin kişilik katkısı, Yaşam boyu eğitim merkezi UYEM’in misyonu, Gıda-tarım OSB planı, Yüksek Teknoloji Koleji ve  Uzay Havacılık Meslek Yüksek Okulu, GES'ler, Yeni Fuar Merkezi ve mayıs ayında gerçekleştirilecek  HOMETEKS’e ilişkin gelişmeler basınla iftarda aktardığı diğer gündem maddeleriydi.

Uzun zaman aradan sonra kendisini dinleme fırsatı bulduğum BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın mahir bir strateji hocası olarak anlattıklarının, sanayicinin dört gözle beklediği ekonomi politikası olduğunun altını çizmek gerek.

 İdeallerinden asla vazgeçmeyen bir başkan olan İbrahim Burkay  şehrin gelişimine fiilen katkı sağlayan her bir müteşebbisin sabırsızlıkla beklediği taleplerine karşılık gelen  bu ekonomi politikasının hangi formüllerle uygulanabileceğini de net ifadelerle açıkladı.

Yani kısa ve öz ifade ile ‘Durum böyleyken böyle’ dedi İbrahim Burkay …

İlaveten de devamında ‘Şöyle yaparsak’ deyip…  Şehrin tüm akil kimliklerine seslendi BTSO Başkanı;

‘Gelin Ortak Akılla birlikte ve beraberce  Bursa’ya  eşik atlatalım’

Bakalım bu çağrı kimlerde ne derece yankı bulacak.

Yeni yazıya değin kalın sağlıcakla …!

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.