SON DAKİKA
Hava Durumu

Arif Tak'ın 'Çatallı' bir Kongre ile 'Tepe' taklak gelişi ve daha fazlası...!

Yazının Giriş Tarihi: 17.05.2022 14:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.05.2022 02:15

Tarih yazan 44. BESOB Kongresi için bu başlık 'Çok farklı ve de pek yaman' olmuş diyenler için baştan söyleyeyim;

Yılların başkanı, tam 29 senedir Esnaf Birliği'nin tepe noktasındaki isim Arif Tak'ın ibrenin son ana kadar değiştiği, bin bir seçim oyunu ile akla hayale bile gelmeyecek hamlelerin yağmur gibi yağdığı hafızalardan asla silinmeyecek bir kongre ile kaybetmesinin ardındaki en birincil sebep yılan hikayesi devasa proje 'Çataltepe'dir'...!

Kim ne derse desin;

Türkiye'nin en büyük esnaf sanayi sitesi olacak mottosu ile bundan 13 yıl önce stardı verilen Bursa Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi uzunca bir süredir mağdur esnafın en büyük sorunu ve de kent gündeminin üst sıralarında da düşmeyen en büyük problem...

Ki Çataltepe;

Bu kongrede aday olan üç isminde mutlaka çözeceğiz diyerek kesin söz verdikleri en mühim seçim vaadi...!

Bu devasa projenin mimarı da çok iyi bilindiği üzere yıllarca esnaf camiasının başında saltanat sürebilme başarısını gösteren  tek başkan olan Arif Tak...!

Çok enteresan değil mi ?

Bir başkan düşünün 53 yıldır Lokantacılar Odası'nda ve 29 yıl boyunca da BESOB'un başında kalabilmeyi ve aday olduğu hiçbir seçimi kaybetmemeyi başarabiliyor ancak ve ancak tek  mimarı benim dediği bir mega projeye bunca senedir hayat vermeyi  bir türlü beceremiyor...!

Tabii kendisiyle bu mevzuyu birçok kez uzun uzadıya konuşma fırsatı buldum .

Hakkını yemeyeyim;

Bu derin mevzuda her konuşmamızda gayet açık ve de samimi cümleler kurdu ilk ve öncelikli isteğinin Çataltepe'de çarkların döndüğünü, mağdur esnafın da yüzünün güldüğünü görmek olduğunu her fırsatta dile getirdi ve fakat her nedense bu derin mevzu ile ilgili mağdur esnafın güvenini yeniden tesis edemedi.

Hal böyle olunca da bu mühim ve hassas noktayı fırsat bilen yeni Başkan Fahrettin Bilgit ve ekibi esnafı  Çataltepe'yi merkezlerine alarak bir çatı altında topladı ve kongrede de ilk seçim vaatleri 'Çataltepe çözülecek'  mesajından hareketle öyle bir atmosfer oluşturdular ki delegelerin tercihlerini büyük bir farkla kendi lehlerine çekip ve Arif Tak'a karşı büyük bir fark atıp sandıktan çıkmayı başardılar .

 Peki Bursa gündemine damgasını vuran bu  kongreye siyaset karışmış mıydı ? 

Denilen o ki;

 Bir dönem önce AK Parti İl Yönetiminde de görev yapan Sebzeciler Meyveciler ve Benzerleri Odası Başkanı Mehmet Çakman arkasına İktidar partisinin de rüzgarını alarak Arif Tak'tan yana tavır koydu amma velakin her ne olduysa oldu Arif Tak önce Mehmet Çakman'ın kendisinin yanında olduğunu bizzat açıkladı sonrasında ise çok şaşırtışı bir kararla Çakman'a yönetim kurulu listesinde yer vermedi.

İşte bu gelişme üzerine de  son ana kadar Arif Tak'ın listesinde olacağına kesin gözüyle bakılan  Mehmet Çakman'ın kürsüye çıkıp da BESOB başkanlarının 42 bin TL maaş aldıklarını iddia edip bu maaşların iki asgari ücret seviyesine düşürülmesini istemesi ve bu çıkış üzerine Arif Tak'ın da söz alarak bu rakamı yalanlaması da Tak'a oy verme düşüncesinde olan delegeyi olumsuz etkileyerek tercihlerini Fahrettin Bilgit tarafına çevirdi.  

Velhasıl AK Parti'ye yakınlığı ile bilinen Çakman'ın bu hamlesi seçimin sonucunda etkili oldu.

Öte yandan son anda Tak'ı destekleyen bazı oda başkanlarının isimlerini yönetim listesinde görmemeleri sonucunda hakim oldukları oyları toplu olarak Fahrettin Bilgit'e yönlendirmeleri Arif Tak'a ciddi biçimde olumsuz yansıdı.

Ayrıca Bakkallar Odası Başkanı Muhammed Nuri Örs'e ısrarla listesinde yer veren Arif Tak bu tercihinde de yanıldı ..Çünkü Örs'ün Tak'ın listesinde olduğunu gören 40'ın üzerinde delege İsminin üstünü çizerek tepki gösterdi ve bu ismi listede görüp de Bilgit'e oy verdiğini söyleyenler de azımsanacak gibi değildi.  

CHP'ye yakınlığı ile bilinen ve yine CHP'den önceki dönem Yenişehir Belediye Başkan Adaylığını açıklayan yeni  BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit cephesini de kongre atmosferi çerçevesinde siyaseten değerlendirirsek eğer, son ana kadar CHP'li vekillerin seçilebilmesi adına esnafla iletişime geçerek Bilgit lehine destek istediği bir hayli konuşuldu .   

 

Bu arada İYİ Parti Orhaneli İlçe Başkanı Mümtaz Aslan, Bilgit'in listesinde yer alırken, AK Parti Keles İlçe Başkanı Özcan Yeni de Tak'ın yedek listesinde yer buldu. Önceki yıllarda MHP İl Yönetiminde bulunan Ferhat Daysalı, Tak'ın listesindeydi,  MHP'de aktif görev yapan Necip Daş da Bilgit'in listesinde..!

Yeri gelmişken; BESOB Kongresinden çıkan bu sürpriz sonuçta esnafın daha dinamik bir başkan özleminin de etkili olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak Arif Tak bu beklentiyi hiç bir  vakit kabullenmek istemedi...Hatta ve hatta kendisine bu yönde telkinde bulunanlara da  ABD'nin  tam 79 yaşındaki Devlet Başkanı Joe Biden'ı örnek gösterdi.

Kongre ile ilgili bir başka ilginç ve bir o kadar da şaşırtıcı anekdot yine Arif Tak'ın  oy kullanacak delegelere bir çantanın içindeki zarfta adam başı 400 TL para dağıtmasıydı ki;   bu durum esnaf camiasında bir nevi göz boyama olarak algı buldu.

Nitekim  Tak'ın bu taktiği de  hiç mi hiç tutmadı ve üstüne üstlük geri de teperek rakibine artı puan kazandırdı ...

Aslında bu durumdan kongre sonucundan da görüldüğü üzere şu mesaj çıktı;

Esnafın tercihi hiçbir koşulda parayla satın alınamaz ...!

Şimdi gelelim kongreden birkaç gün öncesine kadar 3. Aday olarak seçimde yarışacağı kesin görülen amma velakin son dönemeçte Fahrettin Bilgit'ten yana  çekilen  Ali Özkan İlhan'ın, kongre başlar başlamaz Fahrettin Bilgit'e de olan  desteğini neden geri çektiğine ...

Edindiğim bilgiye göre ;

Ali Özkan İlhan'ın umulmadık bu hamlesinin sebebine şöyle ;

Kongreden bir gece önce  saat 01.00 sularında Ali Özkan İlhan için eski bir milletvekili Fahrettin Bilgit'i arıyor ve

-'Ali Özkan benim kırmızı çizgim'.. Listende olacak.. diyerek Özkan ve yakın ekibi lehine baskı yapıp, diretiyor ...!

Yeni Başkan Fahrettin Bilgit de bu ani gelişme üzerine listesini saklıyor ve kongre sabahı erken saatlerde Bilgit'in listesinde olmadığını gören Ali Özkan İlhan beklenmedik bir hamle daha yaparak Fahrettin Bilgit'e desteğini geri çekiyor...

Peki Ali Özkan İlhan'ın Bilgit'in yanından çekilmesi Bilgit'e neden olumlu döndü sizce ?

Ali Özkan İlhan'ın önce  başkanlığa aday olduğunu açıklayıp sonradan hamle üstüne hamle yaparak adaylıktan çekilmesi zaten kendisi ve ekibinin hakim olduğu odalar ve delegelerde olumsuz hava estirmişti. İlhan bir de Fahrettin Bilgit'in yanından da çekildiğini söyleyip net bir duruş sergileyemeyince de ona destek veren delegelerde  güven kaybına neden oldu ve her ne kadar seçimde 'Arif Tak'tan yana oy kullanın' mesajı verse de,  bu mesaj  Arif Tak'a kazandıracağına tam tersi kaybettirdi ...!

Değerli Okur;

 İşte bütün bunların neticesinde aynen yıllardır esnafın hayali olmaktan öteye gidilemeyen mega proje Çataltepe sürecinde yaşananlar gibi, başta adaylar olmak üzere seçime yön veren kimliklerin zik zak yapıp 'Çatallı' hamlelerde bulunmaları, Fahrettin Bilgit'e açık ara kazandırırken, 29 yıllık Başkan Arif Tak'ı 'Tepe' den indirerek sürpriz bir şekilde koltuktan etti.

Yazının sonunda BESOB'un yeni Başkanı Fahrettin Bilgit'i de tebrik edelim ve 'Çataltepe için verdiği çözüm sözüne yine ve yeniden  dikkat çekelim. Umarım; Başkan Bilgit seçim vaadindeki gibi Çataltepe için işinin ehli liyakat sahibi ve  bugüne kadar mağdurların  sesi olan kimliklerden bir komisyon oluşturur ve bu projeyi kooperatif mantığından kurtarıp güvenilir ve de emin ellere teslim ederek, esnafın hayrına yaşama geçirilmesine vesile olur...!

Kalın sağlıcakla ...!

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.