SON DAKİKA
Hava Durumu

Başkan Aktaş’tan Tabakhaneler Bölgesi’ne dair flaş açıklamalar ve daha fazlası …!

Yazının Giriş Tarihi: 30.11.2022 17:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.11.2022 17:17

Değerli Köşe Okurum;

Meslektaşlarım çok iyi bilirler ‘Haber refleksiyle hareket etmek’ denilen bir kavram vardır bizim meslekte…

Şöyle ki;

Bir olay, konu ya da durum en net ve tarafsız haliyle toplumun bilgilendirilmesi açısından gerçekten ehemmiyet taşıyorsa ve bu bilgi paylaşımı haber değeri ile koskoca bir şehrin yakın gelecekte cidden hayrına olacaksa;

 İşte o vakit bahsettiğim ‘Haber refleksi’ anında, kontrol dışı bir şekilde ve de birden öyle bir  devreye girer ki…

O dakika ve saniyeden itibaren söz konusu mevzuyu enine boyuna, tüm yan ve yönleriyle gazetecilik etiği çerçevesinde araştırıp, soruşturur… Hatta ve hatta idik didik eder, nihayetinde doğru bilgiye ulaşır, kamuoyunu da haberdar eder…

 Sonunda da ‘Görev başarıyla tamamlandı’ hissiyatıyla mesleki sorumluluğumuzu tarafsızca yerine getirmenin o tarifsiz mutluluğunu yaşarız…

Bursa’nın yıllardır gündeminden düşmeyen Tabakhaneler Bölgesi’nin akıbeti ile alakalı mevzuda da bendeniz aynen bu anlattığım haber refleksiyle hareket etme gereği duydum.

Çünkü işin içinde az sonra bu satırlardan da aktaracağım üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın da ifadelerinde yer verdiği gibi bariz bir tuhaflık vardı ve en mühimi de Tabakhaneler Bölgesi Bursa’nın termal turizmi açısından bulunmaz bir nimetti.

Alinur Aktaş’ı İnegöl Belediye Başkanlığı görevine başladığı ilk yıllardan bu yana tanırım. Hakkında sayısız haber ve köşe yazısı yazmışlığım vardır.  Dürüsttür, nettir, önceliği her daim yönettiği şehrin menfaatine olan her ne ise odur Alinur Başkan’ın.. Ve de hangi suali sorarsanız sorun kendisine lafı evirip çevirmeden, yani sözü döndürüp dolaştırmadan doğrudan, direkt konuşur.

Yeri gelmişken belirteyim;

Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine geldiği 2017 yılında bu yana da Bursa’yı turizmdeki değerleri ile ulusal ve uluslar arası arenada öne çıkarmak için  canla başla çalıştı çabaladı Alinur Başkan. Bu alanda yaptıkları da çok net ortada zaten. Misal Hanlar Bölgesi Projesi bu şehrin insanının yıllardır hayat bulmasını beklediği Bursa’yı tarihi kimliği ile hak ettiği noktaya taşıyacak devasa bir kazanım. Zaten başlı başına bu hizmetiyle Başkan Aktaş görünen odur ki gelecek nesillere  Payitaht Şehri Yeşil Bursa’nın muhteşem tarihini gün yüzüne çıkarmayı başaran Başkan olarak yüzyıllar geçse de kuşaktan kuşağa minnetle ve saygıyla anılacak.İki haftayı aşkın süredir dikkat çekici bir şekilde Tabakhaneler ile alakalı ardı ardına açıklamalarda bulunarak söz konusu alanla ilgili bir plan değişikliği yapıldığını ve bu değişiklik kapsamında bölgenin TOKİ eliyle ağırlıklı konut ve ticari alan olarak yeniden dizayn edilmesine karar verildiğini ifade edip, bu karardan acilen dönülmesini isteyen bazı sektör temsilcileri de Alinur Başkan’ı  Hanlar Bölgesi başta olmak üzere  turizm için ortaya koyduğu tüm gayretleri konusunda bugüne değin her fırsatta taktir etmişlerdi.

Ortada makul ve mantıklı olmayan bir durum söz konusuydu…

Turizmcileri heder olur vaziyette açıklama üstüne açıklama yapmaya iten asıl sebebi öğrenebilmek için iki gün önce Başkan Aktaş’ı aradım ve hal-hatır faslından sonra;

 Tabakhaneler Bölgesi ile ilgili bir kaç haftadır turizmcilerin yaptığı açıklamaların enteresan bir hal aldığını ve her fırsatta konuyu Bursa gündemine taşıyarak kendisinden bir açıklama beklediklerini ifade edip aynen şunu sordum ;
-Sn. Başkan nedir Tabakhaneler ile alakalı turizmciyi rahatsız eden bir türlü anlam veremedim. Sizden beklentileri mevcut planı eski haline getirmeniz…Siz bölge ile alakalı bir plan değişikliğine mi gittiniz ?   

 Alinur Başkan tam da kendisinden beklediğim gibi çok net bir ifadeyle şunları söyledi;

-Pınar Hanım mevzuyu inanın ben de anlamış değilim. Büyükşehir Belediye Başkanlığı  görevine geldiğim tarihten bu yana Tabakhaneler Bölgesi ile ilgili plan değişliğine gitmedik. Ben de işin akıbetini araştırdım. Süreç 2001’de başlamış. Alan bir konut alanı. Ve tabii ki orada bir sıcak su kaynağı var ama alan konut alanı. Rahmetli Hikmet Şahin Başkanımızın 2005 senesinde bir basın açıklaması var. Herkese gösterebilirim. ‘Burada 600 konut ve ayrıca Bursa’da hiç olmayan muazzam bir turizm tesisi yapılacak’ diyor  o tarihteki açıklamasında Hikmet Başkanımız. Daha sonraki süreçte de ufak ufak kamulaştırmalar yapılıyor. İlerleyen zaman zarfında 2009’dan sonra da Recep Altepe Başkanımız farklı ülkelerde ziyaretler de yapıyor. Buranın bir sıcak su termal bölgesine dönüşmesi ile alakalı ve  daha sonra 2015 senesinde kısmi konut, kısmi turizm yatırımı olmak üzere planda bir değişiklik yapılıyor. Son olarak da TOKİ geçen sene bir ihale yaptı. Emlak konut olarak. Sırf dönüşümde kullanmak ve tamamını Büyükşehir Belediyesi’ne vermek kaydıyla ve 100 civarı ticaret, 692 adet de konut olmak üzere. Yani Rahmetli Hikmet Şahin Başkanımız ve Recep Altepe Başkanımızın zamanındaki planlar aynen ortada durmaktadır.

-Peki açıklama yapan sektör temsilcileri ile bir araya gelip konuyu istişare etmeyi düşünüyor musunuz?

-Turizmcilerin görüşlerine saygı duyuyorum tabii ki ve şunu çok net söylüyorum; Bursa’nın hayrına olacak her konuda istişareye çok açık bir insanım. Birkaç gün sonra  olabilir yakın tarihte olur bir araya geliriz, konuyu kendileri ile detaylı konuşuruz. Bu konuyu Skal Kulüp Başkanı Gülçin Güleç Hanımefendi ile de konuştuk ve kendisine de sektör temsilcileri ile ortak platformda buluşup istişare edebileceğimi söyledim.

 Açıkçası Alinur Başkan ile yaptığım bu telefon görüşmesinin ardından istişare ortamının mümkün olabileceği bilgisine ulaşınca mevzuyu daha da dikkatle takip etmek gerektiğini düşündüm.

Çünkü Başkan Aktaş ile mevzuya ilişkin şaşırtıcı bir durumun vuku bulduğu konusunda hemfikirdik ve Başkan telefon konuşmamızdaki ifadeleriyle bu mevzuyu çözmekteki kararlığını gayet açık bir şekilde ortaya koyuyordu.

Hemen ertesi gün yani dün Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş Bursada Bugün TV’de Aysın Komitgan ve Hasan Boztürk yönetimindeki Biz Bize Programı’nın konuğuydu.

Bursada Bugün Genel Yayın Yönetmeni Sevgili Aysın Komitgan’a Watshapp üzerinden Alinur Başkan’a iletmesi ricası ile ‘Tabakhaneler Bölgesi planı ile ilgili turizmcilerin tepkilerine ilişkin nasıl bir yok haritası izleyeceği’ sualini yazdım;

 Komitgan’ın sorumu iletmesinin ardından bölgenin planına ilişkin telefonda bana anlattığı süreci bir kez daha aktardı Başkan Aktaş ve devamında da  aynen şunları söyledi;

“Turizmcilerin görüşlerine saygı duyuyorum kendileriyle istişareye hazırım. Bakın göreve geldiğim günden beri Sıcak Su bölgesinde yatırım yapmak isteyenlerle alakalı bir konudan bahsediyorum. 2017 Kasım ayında bunda 5 yıl önce görevi devraldığımda işin akıbetini araştırdıktan sonra Rahmetli Başkanımız Hikmet Şahin ve Recep Altepe zamanında yapılan planlara ilişkin aynı tabloyu ifade etmeye başladım. Bölgeye yatırımcı sağlanması için benim Ruslar ile ve Dubai’li birkaç grup ile tabii ki isimlerini veremem, mühim temaslarım oldu. Bursa’da da tekstil veya farklı sektörlerden 3-4 ayrı kuruluşun yetkilileriyle ciddi görüşmeler yaptım.

Planda Konut kısmı arka kısımda termal kısmı Alemdar başta olmak üzere aşağıdaki mahalleleri de kapsayacak biçimde etap etap öngörülüyor. Ve Ben şunu çok net ifade ettim; Asla turizm fuarında konut satmayacağız, asla açık arttırmayla konut satmayacağız. Ve tamamen kentsel dönüşüm yan tarafların yıkılmasında kullanılacak dedim. Ön tarafında ise muazzam bir tesis olacak. Gece görselleri ile, detaylı tüm donanımıyla, 80 -100 yataklı klinik oteli ile muhteşem yapı. Arzu eden yatırımcı ile bu planı kendi projesi doğrultusunda değiştirtebiliriz. Ancak yüksek yapı yaptıramayacağımızı şehir görseli açısından özellikle ifade ediyorum. Zemin artı 5’e kadar zaten opsiyonu var. Nihayetinde bunu söylemediğim yer kalmadı sağır sultan bile duydu. Ben de şaşırdım. Ben bugünlerde bir plan değişikliği yapmadım. Farklı bir uygulama yapmadım. TOKİ geçen sene bir ihale yaptı. Emlak konut olarak ve sırf dönüşümde kullanmak ve tamamını Büyükşehir Belediyesi’ne vermek kaydıyla ve 100 civarı ticaret 692 adet de konut olmak üzere. TOKİ tekrar Haziran 2022’de ihalesini yaptı. Ben bir hafta on gündür iki ayrı kişide mesaj aldım. Bu konuda mesaj atan Skal Kulübü Başkanı Gülçin Güleç Hanım’a bir mesaj yazdım. Samimi bir dille kendisine her türlü istişareye açık olduğumuzu söyledim. Kendisi turizmle alakalı güzel işler yaptığımızı belirterek teşekkür etti ve daha da güzel işler yapacağımıza olan inancını dile getirdi. Ve beni 12 Aralık akşamı turizmcilerle beraber gerçekleşecek bir istişare toplantısına davet etti.. Ve ben şunu da söyleyeyim; Biz GÜMTOB, TURSAB vs.. bunlarla ilgili oluşumların temsilcileri ile toplanıp her ay düzenli görüş alışverişinde bulunuyoruz zaten. Ama şimdi bakıyorum da ben sıcak su ile ilgili hangi turizmci ne yapmak istedi ve ben hayır dedim  ve yahut hangi turizmci isyan etti bunu da çok merak ediyorum. tabii seçim sath-ı mailne gidiyoruz ya ileriye matuf bir şeyler mi söylemeye çalışılıyor diye düşünüyorum açıkçası. Bu işte gerçekten bir tuhaflık var gerçekten bunu da söyleyeyim. Burada tabii hiçbir arkadaşımızı da zor durumda bırakmak istemem ama tekrar üzerine basa basa söylüyorum Bursa’nın menfaatine olan bir konu ile alakalı Belediye Meclisi ve ilgili kurumların da onaylarını almak kaydıyla her türlü değişim ve dönüşüme hazırım sıkıntı yok.”

Velhasıl Değerli Köşe Okuru tablo gayet açık ortada. Bursa Büyükşehir Belediye   Başkanlığı görevine geldiğinden bu yana Tabakhaneler Bölgesi Planı ile ilgili Alinur Başkan’ın her hangi bir değişiklik yaptığı yok ve de yıllardır şehir turizmi için çok kıymetli olan bu bölgeye tırım tırım yatırımcı bulmak derdiyle çabalıyor. Üstelik her konuda olduğu gibi bu mevzuda da istişareye çok açık..12 Aralık’ta da bölgenin planına tepkili olan turizmcilerle bir araya gelecek. Başkan Aktaş’ın ifadesiyle Tabakhaneler Bölgesi için Bursa’nın hayrına bir sonuç dileyelim ve bekleyelim görelim. Kalın sağlıcakla …

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.