SON DAKİKA
Hava Durumu

Müjde Bursa!...Bir Başkan ve Mucid Bir İl Müdürü Sayesinde Hava Kirliliği Maziye Karışıyor... Detaylar sadece bu yazıda!...

Yazının Giriş Tarihi: 07.04.2025 20:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.04.2025 21:04

Fevkaladenin fevkinde bir haberim var sizlere değerli okur;

Hem de hiç abartmadan ve de asla bir tık dahi mübağla etmeden söylüyorum;

Gerçekten çok ama çok sevinip, gayet de memnun olacağınız bir haber...

Hem de güzide bir ilçemizin belediye başkanının ısrarlı çabaları ve gayretleriyle koskoca şehrimizi bile etkileyip havasını grileştiren müzmin bir sorunun çözümünü müjdeleyen çok ama çok kıymetli bir haber.....

O vakit direkt açıklayayım;

Kestel'de hava kirliliği sorunu kökten çözülüyor....

Evet yanlış okumadınız ya da algılamadınız;

Tamı tamına üç sanayi bölgesinin ortasında yıllardır dumanlı havayı ciğerlerine çeken Kestelliler bundan böyle nihayet tertemiz bir havanın nefesini soluyabilecekler.

Ve de sadece Kestelliler değil;

İlçenin Belediye Başkanı Ferhat Erol'un üstün gayret ve mücadeleleriyle hava kirliliğine karşı sürdürdüğü o örnek çalışmaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık'ın da ciddi katkı sağlamasıyla öyle bir sistem kuruluyor ki şu anda Bursa'da değerli okur;

İşte o sistem sayesinde tüm şehrin havası pir-ü pak olacak.

Bu da şu demek oluyor kuşkusuz;

Bursamızın da hava kirliliği sorunu çok büyük ölçüde çözülüyor o vakit...

Bu haberi sizlere duyurabilmek de Bendeniz Köşe Yazarınıza kısmet oldu ki;

Böylesine güzel bir haberi sizlere paylaşmaktan dolayı ziyadesi ile menun ve de mutluyum.

*Baştan belirteyim;

Az sonra detaylarıyla anlatacağım söz konusu sistemin var olabilmesi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hayrettin Eldemir'in büyük çaba ve çalışmaları sayesinde mümkün olabildi.

Yani;

Net ifadeyle sistemin mucidi Sayın Müdür Hayrettin Eldemir diyebiliriz!...

Bu arada sistemin yaşama geçebilmesi aşamasında da her daim başarılarıyla gurur duyduğumuz Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay da olağanüstü çaba gösterdi, tekstil sanayicileri ve boyahane sahipleriyle olumlu diyaloglar kurulmasına vesile oldu.

Tabii ki tüm bu süreçlerin gerçekleşmesinde kararlı tavrı ve akılcı stratejileri ile hava kirliliği ile mücadelenin startını vererek her aşamada ayrı ayrı çabalayan Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol'a hakkını özellikle teslim etmek lazım.

Kısa süre önce de aynen bu köşeden yazdığım gibi Başkan Erol Kestel'in dumanlı havasının feraha kavuşması için Ankara-Bursa arasında adeta mekik dokudu.

Göreve geldiği günden bu yana Bursa'nın başta depreme dayanıklı hale getirilip yeşilinin korunarak, havasının temizlenmesi için ne gerekirse yapacağını vurgulayan ve de bu yol haritasında aldığı kararlarla dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de Ferhat Başkan'ın çabalarına hep destek ile karşılık verdi .

Doğrusu da buydu tabii ki...

Ki;

Doğru yol haritasından sapmadan ilerlenince ve söz konusu olan Bursa olduğunda hangi siyasi görüşten olunursa olunsun birlik ve beraberlik içinde çabalayınca sonuç pek bir başarılı ve de güzel oldu.

Hatta öyle güzel oldu ki;

Yıllarca çözümsüz kalan, müzmin sorun hava kirliliği dahi çözülebildi çok şükür.

* Şimdi gelelim bu elzem bir sorunu çözen sürecin nasıl gerçekleştiğine ve o çözüm sistemin nasıl işleyeceğine;

Anımsayacaksınız;

Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol’un bıkmadan usanmadan Başkent Ankara’yı ziyaret edip ilgili bakanlık olan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile temaslarını sürdürmesi sayesinde 17 Şubat’ta Bakanlık Genel Müdür ve yetkilileri ile boyahane sahiplerinin katılımıyla Kestel Kültür Merkezi’nde hava kirliliği konulu çok mühim bir toplantı gerçekleşmişti.

Ve de bu toplantıdan bakanlık genel müdürünün talimatıyla ivedilikle il genelindeki tüm yetkin tarafları kapsayan tekstil sektörü odaklı bir komisyon kurulması kararı çıkmıştı.

Komisyona Bursa’nın sorun çözmekte kararlı ve de oldukça başarılı Valisi Erol Ayyyıldız’ın başkanlık etmesi ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün de süreçten sorunlu olması kararlaştırıldı.

İşte o komisyon Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yazılı talimatıyla ve Vali Erol Ayyıldız’ın başkanlığında BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol , Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, tekstil sektörü yetkilileri, boyahaneleri olan tüm sanayi bölgelerinin başkanları ya da müdürleri, Uludağ Üniversitesi ve Teknik Üniversite’den ilgili öğretim görevlileri, filitresi olan ya da olmayan yedi boyahanenin firma sahiplerinin katılımıyla bayram öncesi toplandı.

Ve bu toplantıdan ana başlıkları ile şu kararlar çıktı ;

Denetim il genelinde Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkisinde olacak.

Arıtma alanındaki tüm yetkiler de Yeşil Çevre’ye devredilecek.

Çünkü tekstil sektörünün dinamiklerinin ve boyahanelerin özellikle üzerinde ısrarla durdukları ‘Tek tip uygulama’ ancak bu şekilde mümkün olabilecek.

Toplantıdan bayramın hemen ertesinde yeniden biraraya gelinip, Yeşil Çevre’nin aldığı kararların mercek altına alınarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletilmesi sürecine start verilmesi kararı da çıktı.

Sonrası mı ?

Sonrası zaten çorap söküğü gibi derler ya işte öyle gelecek değerli okur;

Bakanlık Haziran 2025’te bir genelge yayınlayacak ve yeni sistemi bu genelge ile uygulamaya geçirmiş olacak.

Bu da;

Sektör dinamiklerinin ilgili mevzuatı yerine getirme sürecini de dikkate alırsak en geç 2025 yılı sonunda hem Kestel’in hem de Bursa’nın havasının gri dumanlardan kurtulması anlamına geliyor.

Edindiğim bilgiye göre;

Genelge yönetmeliğine uymayan kurum ve kuruluşlar ile ilgili kapatmaya kadar gidecek cezalar uygulanması da karara bağlandı.

Peki tekstil sektörünün merkezi konumundaki Bursa’nın hava kirliliğine kökten çözüm getirecek olan sistem nasıl bir algoritma içeriyor?

Nasıl bir işleyiş ile kirlilik saçan fabrika bacalarını kontrol edip ilgili birimlere iletebilecek?

Ve de bu sistemde skala denetlemeleri hangi birimlerce yapılabilecek?

Sistem buluşunun Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hayrettin Eldemir’e ait olduğu bilgisini açıklamıştım zaten.

İl Müdürü Eldemir komisyon toplantısına sistemin bir prototifini de getirmiş ve katılımcılara işleyişin nasıl olması gerektiğini adım adım anlaştmış.

Bu prototif küçük mü küçük bir cihaz.

Tekstil sektörü üretiminde kullanılan RAM Makinalarının filitrelerine takılacak bu cihaz.

Ram makinesi ile filitrenin ne zaman durduğunu ve de ne zaman çalıştığını anlık kayıt altına alacak olan cihaz aynı zamanda bir USP’ye de bağlanarak kayıtları aktarmış olacak.

Öyle bir cihaz ki bu değerli okur;

RAM Makinaları ve filitrelerini 24 saat takipte tutacak.

Cihazın USP’ye bağlanmasının ardından da skala sistemi kurulmuş olacak ve hava kirliliğine neden olan tüm firmalar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nin ekranında olacak.

Bu arada izleme tek taraflı da olmayacak;

İlgili müdürlüğün izlemelerini organize sanayi bölgeleri yönetimleri ve yerel yönetimler de takip edebilecek.

İşte bu müthiş sistemi yaşama geçirebilmek için Bursa artık gün sayıyor.

Bakanlığın genelge yönetmeliğini yayınlamasının ardından yani 2025 Haziran ayından onra iyi niyetle bu sisteme dahil olmak isteyen tüm kuruluş ve firmalar gerekli sözleşmeleri ivedilikle yapacak ve süreç hızlandırılacak.

Yazının sonunda bir bilgi daha aktarmış olayım;

Bursa tekstil işkolunda hava kirliliğine çözümde Türkiye’ye rol model olacak ve bu sistem sadece Bursa’da değil ülke genelinde uygulanacak.

Buraya dek yazdıklarıma dair anlaşılmayan tek bir detay da olmadığına göre;

Ben de bir Bursalkı olarak bu yazı vesilesi ile kördüğüm problem hava kirliliğinin maziye karışacak olmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, Kestel’in hedefinden sapmadan sorunun çözümüne kilitlenen Belediye Başkanı Ferhat Erol’u ve sistemin mucidi Çevre Şehircilik İl Müdürü Hayrettin Eldemir’i ayrıca kutluyorum.

Varolun, sağolun!...

Bol oksijenli nice güzel havalarda, yeni yeni yazılarda buluşmak üzere kalın sağlıcakla...

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.