SON DAKİKA
Hava Durumu

Öylesine hoş bir ‘Sada’ ki; Asırlar boyu konuşulacak…!

Yazının Giriş Tarihi: 30.07.2022 21:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.07.2022 10:13

Kabul edelim ki;

Yüzlerce yılda oluşmuş eşsiz- benzersiz tarihi doku Hanlar Bölgesi’ni, cihan devleti Osmanlı’nın ilk ve de en büyük çarşısını  etrafında oluşmuş sayısız irili ufaklı ucube yapıyı yıkarak yeniden gün yüzüne çıkarmak her babayiğidin harcı değildi …

Dile kolay Payitaht Şehri yeşil  Bursa, bu özlemi tam 40 yıldır konuştu, tartıştı.. Ancak hiçbir türlü dört başı mamur bir proje üretip, çalışıp çabalayıp içinden çıkmayı başaramadı.

 Öyle ki Hanlar Bölgesi’nin asırlar önceki ihtişamı ile yeniden hayat bulmasına vesile olabilmek Bursa Büyükşehirde başkanlık koltuğuna oturan her belediye başkanının seçim beyannamesinde ilk sıralarda yer aldı, hayallerini süsledi.

Ve fakat 600 yıllık hanları Bursa’nın kalbinde gün ışığına çıkarmak çok zorlu bir süreç demekti ve de başta çok ciddi bir mesai olmak üzere örnek bir mücadele ile  olağanüstü bir gayret gerektiriyordu.

Zaten hal böyle iken de Bursa’yı yöneten nice belediye başkanı bu hayali konuşmaktan bir tık öteye gidemedi…!  

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da diğer belediye Başkanları gibi göreve başlarken Hanlar Bölgesi sözünü vermişti Bursalılara…

 Kuşkusuz ki Başkan Aktaş İnegöl’deki hizmet süreci de dikkate alındığında imkansız görülen çok sayıda örnek hizmeti yaşama geçirebilmeyi başarmış hırslı, mücadeleci ve de deyim yerinde ise tuttuğunu koparan bir başkandı…

Ve fakat ne yalan söyleyeyim;

Mevzu Hanlar Bölgesi olunca Alinur Aktaş’ın da Bursa’nın 40 yıllık hayalini yaşama geçirebilmekte zorlanacağını, hele hele pandemi ve de sadece Türkiye’yi değil dünyayı sarsan ekonomik kriz ortamında çok sayıda kamulaştırmayı yapabilip ardından da çevre düzenlemeleri ve restorasyonu gerçekleştirmesinin  mümkün olmayacağını, sonuçta Başkan Aktaş’ın da Hanlar Bölgesi’ne hayat veremeyeceğini düşünmekteydim…!

 Taa ki Başkan Aktaş’ın tarihi dokuyu gün yüzüne çıkaracak proje için ilk kazmayı vurduğu 2020’nin Eylül ayına kadar …

O süreçte de Hanlar Bölgesi için sonunda bir ışık doğduğuna ancak onca kamulaştırmanın yapılıp projenin belirlenen zamanda yani bu yılın sonunda tamamlanabilmesinin çok güç olduğuna kanaat getirdim hep…

Keza aksini düşünen var mıdır? bilmem amma velakin bu görüş genel olarak tüm Bursa’da hakimdi…

Hanlar Bölgesi’ne dair tam da bu ve benzeri kanaatlerin konuşulduğu muhalefetin de her fırsatta projeyi yerden yere vurup rant iddialarını ortaya savurduğu bir ortamda Alinur Başkan tüm söylentilere kulaklarını tıkayıp öylesine çalıştı ve çabaladı ki şimdi gelinen noktada Bölgeden yansıyan görüntüler Bursa adına gerçekten gurur ve de heyecan verici…    

 Yazının başında da vurgu yaptığım üzere zordu Hanlar Bölgesi… Hatta ve hatta yıllardır yaşama geçirilememesi de dikkate alındığında proje zordan da öte imkansız bir hal almıştı sanki Bursa için.

Ancak Başkan Aktaş tüm bu olumsuzluklara rağmen gece gündüz demeden ve de hiçbir şekilde inancını yitirmeden üstün bir çabayla gayret etti, yeri geldi Başkent Ankara ile Bursa arasında mekik dokudu. En sonunda da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla acele kamulaştırma kararı çıkarılmasını sağlayıp UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan çok değerli bir alanı;  Hanlar Bölgesi’ni Bursa’ya kazandırma yolunda çok önemli bir mesafe kat etti ve tam anlamı ile aslında imkansız görüleni başardı. 

Başkan Aktaş’ın asırlar boyu konuşulacak bu mühim hizmeti, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı’nın ( TÜRKSOY) Bursa’yı 2022’de  Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan ettiği  zamanda büyük ölçüde  yaşama geçirmiş olması da kuşkusuz ki çok önemli ve de değerli…!  

Başkan Aktaş’ın planına göre Hanlar Bölgesi bu yıl sonuna kadar tamamlanıp Osmanlı’nın İlk Başkenti unvanına sahip şehir Bursa’ya 40 yıllık özlemin ardından nihayet kazandırılacak.   

Yeri gelmişken  600 yıllık hanları gözler önüne serecek bölgenin görüntülerini kısa süre önce sosyal medya hesaplarından paylaşarak yıkımla açılan alanları tüm Türkiye’ye yansıtan ve ardından da geleceğe damga vuracak projenin restorasyon ve meydan düzenleme çalışmalarına start vermek üzere Bursa’ya gelen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un, Başkan Aktaş ile birlikte Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Meydanı’na ilk taşı yerleştirirken hayal görülen bir hizmete hayat vermenin gururu ile verdiği mesajı muhalefetin iyi okuması gerektiğini de belirtelim…

Aynen şöyle dedi Bakan Kurum;    

 “Bursa'dan, Hanlar bölgesinden ‘hodri meydan’ diyoruz. Kurduğunuz oyunlar boşa çıkacak. Büyükelçilerin masasında yaptığınız hesaplar, çarşıda bozulacak. Yanlış hesabınız mutlaka sandıktan dönecektir. Açılışını yaptığımız, temellerini attığımız projeler Bursa’mıza, Bursa'nın gençlerine, çocuklarına, geleceğine hayırlı olsun."

Gelelim Hanlar Bölgesi’nin tamamlandığında nasıl bir görüntü yansıtacağına ilişkin detaylara;

*Proje kapsamında Bursa’ya 2 bin metrekare büyüklüğünde 3 adet  meydan kazandırılacak .

*19 bin metrekare açık ve yeşil alanı bulunacak bölgenin yer altında da 12500 metrekarelik otopark bulunacak.

*Proje kapsamında Tophane yamaçları ile Tarihi Hanlar Bölgesi bir bütün olarak öngörülecek ve bölge tamamen yayalaştıracak. 

*Bünyesinde 14 han, 1 bedesten, 13 açık çarşı, 7 üstü örtülü çarşı, 11 kapalı çarşı, 4 pazar alanı, 21 cami, 177 sivil mimarlık örneği yapı, 1 okul ve 3 türbenin bulunduğu alan tam bir açık hava müzesi konumunda olacak. 

Ve Tarihi Hanlar bölgesi, tüm bu detayları kapsayan ihtişamıyla Osmanlı'nın ilk başkenti, Altı padişahın, 20 şehzadenin yattığı, "Kadim Şehir” Bursa’ya çok yakışacak.

Her başkana yöneltildiği üzere Alinur Başkan’a da sıkça sorulan malum sualdir “Yıllar sonra hangi hizmetinizle anılmak istersiniz?” Sorusu.

O da birçok başkana nazaran kanımca farklı bir cümleyle hep şu yanıtı verir ve ;  

“Geride Hoş bir sada bırakmak isterim" der…

Görünen o ki Başkan Aktaş gelecek nesillere  Payitaht Şehri, yeşil Bursa’nın muhteşem tarihini Hanlar Bölgesi ile gün yüzüne çıkarmayı başaran Başkan olarak aynen söylediği gibi öylesine hoş bir sada bırakacak ki , yüzyıllar geçse de Alinur Aktaş adı bu hizmetle kuşaktan kuşağa minnetle ve saygıyla  yad edilip dualarla anılacak.

Yeni yazıya değin kalın sağlıcakla…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.