SON DAKİKA
Hava Durumu

Sol-sağ, muhalif -yandaş tüm anketlerin ortak noktası: İşte Türkiye'de öne çıkan Bursa'nın merkez ilçesi...!

Yazının Giriş Tarihi: 05.04.2022 12:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.04.2022 12:05

Kamuoyu araştırmalarını dikkatle takip ederim...

Ve de özellikle bir anket, algı operasyonu hedefiyle mi yapılmış?

Yoksa gerçekten kamuoyunun nabzını mı tutmuş?

 İyiden iyiye araştırır, hatta ve hatta sağ-sol-muhalif-yandaş her birini birbiriyle kıyaslar; ortaya çıkan sonuca göre yorum yaparım...!

Malumunuz genel ve yerel seçimlere henüz bir- iki yıl var ...!

Amma velakin anket borsası; dünyanın dört bir yanında pandemi, savaş, iklim krizi ile birlikte AB ülkeleri ve  ABD dahil olmak üzere ekonomik durgunluk nüksedince pür dikkat izlenen uçsuz bucaksız bir alan oldu birden bire ...

Toplumun nabzını tutan siyasi, ekonomik ve de sosyolojik kamuoyu araştırmaları bu tablonun paralelinde siyasetin halet-i ruhiye durumunu da iyiden iyiye yansıtmaya başladı.

Öyle ki;

 Bu araştırmaları yaptıran ve de 7/24 takip eden siyasi partiler ve tüm politikacılar, söylemlerini ve yol haritalarını işte bu anketlerin sonuçlarına göre belirlemeye ciddi özen gösterir oldular.   

 İlaveten;

Söz konusu tablo o kadar elzem ki bütün partiler ve siyasiler sahadan gelen verilere kilitleniyor,  hamlelerini anket göstergelerine göre yapıyor ve  adımlarını da yine bu araştırmalara mercek tutup öyle atıyorlar.

Çok detaya değinmeden gelelim dikkatimi çeken asıl mevzuya;

Kemal Özkiraz'ı bilmeyen yoktur... Avrasya Araştırma sahibi, medya ve de sosyal medyada oldukça aktif ve popüler bir isim. Çok sert bir muhalif Kendisi...!

Özkiraz geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaştığı 'Türkiye Geneli En Başarılı Belediye Başkanları' araştırmasında;

-Son üç yıl değerlendirildiğinizde belediye başkanınızı başarılı buluyor musunuz ?

Sualini sordu ve binlerce yerel yönetimi içeren çok kapsamlı bir anket gerçekleştirdi.

İşte bu anketin sonucunda;

 Mustafa Dündar yüzde 61 oranında memnuniyet göstergesiyle Türkiye 5.'si çıktı...

Bu arada şuna dikkatinizi çekerim;

Mustafa Dündar'ın bu ankette birinci olan Beylikdüzü Belediye Başkanı ile arasındaki puan farkı sadece  yüzde 2.4...!

Yine yeri gelmişken belirteyim;

Söz konusu anket tabiri caize AK Parti'ye azılı muhalif kabul edilen bir araştırma kuruluşuna ait ve sonuçlarına bakıldığında Türkiye'nin en başarılı 20 belediye başkanı arasında önemli sayıda CHP'li belediye başkanı da var.     

Son dönemde kamuoyuna yansıyan  benim de inceleyip araştırdığım çok sayıda kuruluşun anket sonuçları da var tabii ki ...  

Ve fakat en popüler görülen ve  ciddi takibe alınıp,  gösterge kabul edilen bir başka kuruluş olan ORC Kamuoyu Araştırma Şirketi'nin sonuçları ile devam edelim yazıya;

Sektörü yakından takip edenler bilirler;
 ORC genel olarak merkezi ve iktidara bir tık daha yakın görülen bir araştırma şirketi;

 Bu kuruluş da son üç yılın en başarılı belediye başkanlarını Türkiye genelinde araştırdı ve oldukça geniş katılımlı bir anket yayınladı ...

Bu anketin sonuçlarında da vatandaşa Türkiye'nin dört bir yanında aynı soru yöneltildi ve

-En başarılı gördüğünüz belediye başkanları kimlerdir? diye soruldu.

Anketin sonucuna gelecek olursak;

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar bu araştırmada da 61,6 oy yüzdesi ile üçüncü oldu ve yine ilk sıralarda yer aldı...

Başkan Dündar'ın hemen önünde çıkan isimlerden birine baktığınızda yüzde iki gibi çok küçük bir oranla CHP'li bir belediye başkanının, hemen bir puan ardındaki isme baktığınızda da yine CHP'li bir başkanın yer aldığını ifade etmekte yarar var.

Çünkü bu veri anketin tarafsızlığı açısından oldukça mühim ...

 Anketle ilgili genele bakıldığında ise listede 4 CHP'li ve 1 MHP'li belediye başkanı yer alıyor.

Ayrıca Türkiye'nin metropolü İstanbul'un Esenler Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Tevfik Göksu'nun da Başkan Dündar'ın gerisinde ve 5. Sırada yer aldığı görülüyor.

İki farklı taraftaki, İki önemli anket kuruluşunun Mustafa Dündar ile ilgili yansıttığı tabloyu aktardıktan sonra, buraya kadar okuduklarınıza dair aklınızda beliren suale gelirsek;

-Başkan Dündar yüzde 60'ları aşan memnuniyet oranlarını nasıl yakaladı ve bu anketlerde ön saflarda hangi sebeplerle yer aldı?

 Aslında kanımca Mustafa Dündar ile ilgili bu tabloyu yorumlarken Osmangazi Belediye Başkanlığı sürecinde geçen 13 yıla ilişkin, taa geçmişe gidip de filmi başa sarmaya gerek yok ...

Sadece bir hafta öncesine dönelim...

Takip etmişsinizdir;

Türkiye'nin sosyal belediyecilik alanında en büyük ve en nitelikli projesi kabul edilen ve aileler ile birlikte yılda 200 binin üzerinde yaşlı, Alzheimer hastası ve engelliye hizmet verecek olan Osmangazi Bakım Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi BAREM'in ilk bölümü hizmete girdi. 

Bursa'nın Darülaceze'si kabul edilen bu dev yatırım kamu, yerel yönetim ve özel sektörde son yıllarda hayata geçirilen en kapsamlı proje olarak dikkat çekiyor.

Keza, milyonlarca metrekareyi geçen 750 park ve yeşil donatı alanları, yine yüzbinlerce insanının hayatına huzur ve güven katan ve de 9. etabı başlayan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi de Türkiye'ye örnek kentsel dönüşüm projesi olarak gösteriliyor. Yine yüzbinlerce insanın yaşadığı Demirtaş, Hamitler, Yunuseli, Güneştepe gibi yeni gelişim bölgeleri de Osmangazi'nin modern yüzü olarak öne çıkıyor.

Yapımı büyük oranda tamamlanan Bursa'nın kalbinde yükselen Osmangazi Meydan Projesi de şehrin mega yatırımı konumunda...

Ki bu proje yaklaşık 100 yıllık bir Bursa hayali.

Bir süredir takip ettiğim kamuoyu araştırmalarının sonuçları için Başkan Dündar'ı da aradım.

Anketlerden çıkan sonuçlara yorumunu sorduğum telefon görüşmemiz kısa sürdü açıkçası...

 Çünkü Mustafa Başkan'ın sonuçları ile alakalı değerlendirmesi birkaç cümleden ibaretti ve de oldukça netti;

- 'Çok sevdiğim bir söz var Pınar Hanım' dedi ve ekledi; 

"Bir metre iş yapmayı, bir kilometre söz söylemeye değişmem."

Hemen ardından da şöyle devam etti;

- Lehimize, aleyhimize fark etmez var olsunlar, sağ olsunlar. Bizim gündemimiz farklı. Daha yapacak çok işimiz var. Vatandaşımızın alın terine sahip çıkarak, akılı- planlı hizmetler üretmek en büyük gayemiz. Bütün çabamız, gayretimiz ve çalışmalarımız bu yönde. Ve yine çok sevdiğim Necip Fazıl Kısakürek'in sözü ile de sorunuzu yanıtlayayım, "Devler gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışmak lazım."  Büyük Osmangazi Ailemizin her ferdinin mutluluğu, huzuru için çalışmaya devam.

Kuşkusuz ki Başkan Dündar ile telefon diyaloğumda ünlü Şair ve Yazar Necip Fazıl'dan yaptığı alıntı oldukça mühim ve esasen başarısının da anahtarı aslında...!

Yani çalışan başarıyor ve hiçbir başarı da asla tesadüften ibaret olmuyor...!

Yeni yazıya değin kalın sağlıcakla...

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.