SON DAKİKA
Hava Durumu

Tuhaf bir seçim atmosferinden son dakika kulisleri ve Başkan Tak’tan flaş açıklamalar…!

Yazının Giriş Tarihi: 11.04.2022 12:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.04.2022 12:20

Olacak şey değil Değeri Okur;

Tuhaf mı tuhaf kulislerin havada uçuştuğu…

 Kim, kiminle?...  Kimler kimlerin yanında durur ? suallerine cevapların bir türlü net olmadığı…

 Her an tüm dengelerin dakika ve de saniye ile değişebildiği bir BESOB Kongresi’nin gongu öyle bir çaldı ki; ne siz sorun ne de ben söyleyeyim….!

Hali hazırda;

104 esnaf odasını bir çatı altında toplayan Bursa Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği BESOB’un genel kurulda başkanlık için yarışacak üç aday var.

Bu zorlu yarışta,  başta tam 29 yıldır BESOB Başkanlığını kimseye kaptırmayan ve aday olduğu hiçbir seçimi kaybetmeyen Başkan Arif Tak olmak üzere, Tak’ın yönetiminde yer alan Yenişehir Esnaf Odası Başkanı Fahrettin Bilgit ve Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Özkan İlhan adaylar…!

Şu an üç adaylı geçecek gibi görünen amma velakin kongreye kadar her an bir adayın daha ‘Yarışta ben de varım’ diyebileceği BESOB’taki seçim atmosferine bakıldığında çok ilginç ittifaklarla, mevcut adaylarla kıyasıya koltuk pazarlıkları öyle bir göze çarpıyor ki; böylesi ne duyuldu, ne de görüldü…!

 İlaveten;

BESOB seçimine siyasetin de bire bir dahil olduğu ve adaylar üzerinde bazı parti gruplarının ciddi baskı kuruduğu ne yazık ki apaçık ortada…!

Şimdi gelelim şu an Başkan olan  ve gelecek dönem için de başkan adaylığını açıklayan Arif Tak’ın  BESOB adına verdiği iftar yemeğinden yansıyan her biri birbirinden  şaşırtıcı kulis notlarına..;

 Öncelikle Başkan Arif Tak’ın bazılarının orada burada kulaktan kulağa yaymaya çalıştığı gibi iftar yemeğini  esnafın parasıyla verdiği yönündeki iddialarının, tamamıyla bir balon haberden ibaret olduğunu belirtelim…

 Yılların deneyimli Başkanı Tak bu yemeğin mali boyutu için  de özellikle çalışmış ve bir sponsor kuruluş desteği ile düzenlemiş iftar organizasyonunu..

Ki bu yemekte ben de bulundum  ve sponsor kuruluşun tanıtımları ile ilgili broşürlerin her masaya dağıtıldığını bizzat görmüş oldum.

BESOB Başkanı ve başkan adayı Arif Tak kürsüye çıktığında da çok sert bir üslupla konuştu ve özellikle vurgu yaptığı tek bir mevzu vardı;

 “Odamıza, Birliğimiz’e siyaset sokmadım. Hangi parti olursa olsun menfaatlerimiz doğrultusunda birlikte çalıştık ama esnaf camiamızın kuruluşlarına siyaset mekanizmasını sokmadım. Bundan sonraki süreçte de buna asla izin vermem”.

Peki Başkan Tak neden bu cümleyi kurdu ve niçin özellikle siyasetten dem vurdu ?

Duyduğum bildiğim odur ki;

 Başkan Tak’ın yönetimindeyken BESOB Başkanlığına aday olan Fahrettin Bilgit’ için CHP’li bazı vekiller ve bir takım kimlikler kolları sıvamış, üyeleri ve oda başkanlarını arıyorlarmış.

 Yeri gelmişken hatırlatayım;

Fahrettin Bilgit bundan iki yerel seçim önce de Yenişehir Belediye Başkanlığına adaylığını CHP’den açıklamıştı. Şimdi ki tabloya bakıldığında da Bilgit’in yine CHP kanadı desteğini kullanarak BESOB seçimlerine siyaseti karıştırdığı kulisinin neredeyse her üyenin dilinde dolanması hiç de şaşırtıcı değil.

Nitekim;

 CHP,  Fahrettin Bilgit cephesinden üyelere oy baskısı yapınca, AK Parti kanadının da seçime dahil olduğu söylenmeye başlandı ki;

Arif Tak’ın yıllardır rakip gördüğü ve son anda iftar yemeğinde de kürsüde söz vererek yanına aldığını net göstermiş olduğu Sebzeciler Meyveciler ve Benzerleri Odası Başkanı Mehmet Çakman ve Bakkallar Odası Başkanı Muhammed Nuri Örs’ü ile işte bu sebepten ötürü anlaştığı iddia edilir oldu…! 

Demek ki neymiş;

Aynen yukarıda belirttiğim gibi Başkan Arif Tak’ın konuşmasından da anlaşılacağı üzere siyaset BESOB seçimlerine iddialardan ibaret  de olsa  fena halde dahil olmuş…

Hatta ve hatta;

Bu tablo üzerine BESOB kulislerinde Başkan Tak’ın seçim kazandığı taktirde yeni dönemde yönetiminde bu kimliklere önemli görevler vermesi ihtimalinin kendisi için ciddi sıkıntı oluşturacağı ve birlikte kargaşaya neden olacağı dahi konuşulmaya başlandı.

İftar yemeğinin ardından Başkan Arif Tak’ı aradım ve mühim birkaç soru yönelttim kendisine;

Önce Bursa kamuoyunda sıkça dillendirilen malum suali yönelterek; 

 29 yıldır yorulmadı mı ? diye sıklıkla sorulduğunun ve  genel kurulda neden aday olduğunun merak edildiğini aktardım Başkan Tak’a….

-‘Bu seçim son seçimimdir’ dedi ve ekledi Arif Tak;

-Ben aday olmasaydım inanın 10 ‘dan fazla aday çıkardı ve çok sıkıntılı, kargaşalı bir seçim atmosferi yaşanırdı.

-Uzun yıllardır size  rakip olarak görülen iki oda başkanı Muhammed Nuri Örs ve Mehmet Çakman bu seçimlerde hangi sebeplerden  yanınızda yer alabiliyor?

-Pınar Hanım çekişmeleri uzatmaya gerek yok. Şimdi birlik olup esnafın hayrı ve sıkıntıların çözümü için hep beraber çalışma zamanı. İki başkanımız da kendileri geldi ve benimle birlikte hareket etmek istediklerini söyledi. Ancak bu çekişme durumu körükleyenler de var. Örneğin Bilgit Grubu’nu karşımıza rakip olarak çıkartanlar, Yıldırım Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı ve ekibidir. Kendileri BESKOOP seçiminde de divan başkanı olarak genel kurulun Erol Köse lehine neticelenmesine sebep olmuştur. Aynı şekilde Nilüfer Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Saldız da BESOB seçimlerinde şahsım aleyhine etkili olamaya çalışanları desteklemektedir. İşte aslen BESOB’da kazanı kaynatanlar Murat Özkarayurt ve Ahmet Saldız’dır. Başka bir sebep aramayalım. Siyasi partilere saygılıyız. Hangi parti temsilcisi BESOB’a gelirse gelsin itibar görmüştür, onlar bizler için tabii ki kıymetlidir. Onlardan hizmet alacağız. Fakat seçimlerimize fiilen karışmasınlar. Net isteğimiz ve temennimiz burdur. Seçim sonrasında göreceksiniz yeni dönemde çok önemli işler yapacağız. Önceliğimiz Çataltepe’dir. Ne olursa olsun Çataltepe’deki problemleri çözeceğiz ve bu büyük projeyi hayata geçirip esnafa kazandıracağız.

 Ve kuşkusuz ki üzerinde en çok tahmin yürütülen konu Başkan Tak’ın yönetim kurulu listesinin kimlerden oluşacağı…

-Direkt sordum Kendisine listenizde hangi başkanlara yer vereceksiniz ? diye …

Listemi yaparken gerçekten esnaf için çalışacak kimlikler önemli.  Hangi gruptan listeme isim alacağım ve onların yanında kaç oda var ve o odalar  bizlerin yanında olacak mı ? Bu unsurlar çok önemli. Odalar birliği çalışmalarına hangi oda ciddi katkı sağlayacak ?. Bu da en mühimidir ve  öncelikli kriterim budur. Yönetim kurulunda yer alacak kişilerin esnafla iletişiminin mükemmel düzeyde olması da gereklidir.    

   Bu suale verdiği yanıtla kendisinden başkanvekilliği ve yönetim kurulunda başka özel görevler talep edip koltuk hesabı yapanlara da net mesaj vermiş oldu Başkan Tak… Benden söylemesi…!

Peki yine son günlerde sıkça konuşulduğu gibi Odalara, BESOB seçimlerinde kendisinden yana duruş sergilemeleri için mi ödenek dağıtmıştı Arif Tak?

Bu soruyu da net ifadelerle yanıtladı ve aynen şunları söyledi Başkan Tak;

-Ekonominin ağır yükü altında ezilen esnafın ve pandeminin olumsuzluklarını halen üzerinden atamayan esnaflarımızın başındaki odalarımızın maddi yönden etkilendiğini görüp her odanın seçimi için yaptığımız bu yardımları BESOB genel kurulu öncesi dağıtmışız gibi gösterilmesi gerçekten çok üzücüdür ve bir iftiradan ibarettir. Ben bu yardımları odalar kendi seçimlerinde masraf olarak harcasınlar diye verdim.

İşte bu suallere verdiği yanıtlardan da net anlaşılacağı üzere bugüne kadar girdiği hiçbir yarışı kaybetmeyen Başkan Arif Tak da ’Son seçimim’ dediği Mayıs ayında yapılacak BESOB genel kurulu için belki de hiçbir seçime çalışmadığı kadar çok çalışıyor.

Ve fakat rakipleri de hiç de hafife alınır gibi değil . Fahrettin Bilgit ve Ali Özkan İlhan da görünen  O ki her bir odayı kendi cephelerine katabilmek için gece gündüz demeden hummalı bir çalışma trafiği içindeler.

Sözün özü BESOB’un bu seçimi tansiyonu çok yüksek bir atmosferde geçecek ve de çok ciddi bir çekişmeye sahne olacak. Hayırlısı diyelim, bekleyelim görelim ...!

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.