
BUSE ATEŞ / BURSADA BUGÜN
Bursa'da trafik kazalarına ilişkin önemli bir düzenleme hayata geçiriliyor. 1 Nisan'da Bursa ve Ordu'da pilot olarak başlayacak uygulama, 1 Temmuz itibarıyla tüm Türkiye'de devreye girecek. Yeni sistem, özellikle değer kaybı tazminatları ve eksper süreçlerinde köklü değişiklikler içeriyor.
Bursa Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Yılmaz, yeni uygulamanın vatandaşlar açısından süreci hızlandıracağını ve sadeleştireceğini belirtti.
DEĞER KAYBI VE TAZMİNAT TEK KALEMDE ÖDENECEK
Yeni düzenlemeye göre, trafik kazaları sonrasında talep edilen değer kaybı tazminatı ile maddi hasar ödemeleri birlikte yapılacak. Böylece vatandaşların ayrıca değer kaybı için başvuru yapmasına gerek kalmayacak. Sürecin daha hızlı ve pratik ilerlemesi hedefleniyor.
AKILLI EKSPER ATAMA SİSTEMİ DEVREDE
30 bin TL'yi aşan hasar tutarlarında eksper atamaları sistem üzerinden otomatik olarak gerçekleştirilecek. "Akıllı Eksper Atama Sistemi" sayesinde değer kaybı ve maddi hasar hesaplamaları eş zamanlı yapılacak, süreç daha etkin yönetilecek.
USULSÜZ ARACILARA KARŞI ÖNLEM
Mevcut sistemde kaza tutanaklarının izinsiz şekilde üçüncü kişilere ulaştırıldığına dikkat çeken Yılmaz, "hasar danışmanı" adı altında faaliyet gösteren bazı yapıların vatandaşları mağdur ettiğini belirtti. Yeni düzenlemeyle bu tür usulsüz uygulamaların önüne geçilmesi amaçlanıyor.
KİŞİSEL VERİLER VE MAĞDURİYETLER AZALACAK
Yeni sistemle birlikte kişisel verilerin izinsiz paylaşılması ve vatandaşların bilgisi dışında yürütülen süreçlerin büyük ölçüde ortadan kaldırılması hedefleniyor. Böylece hem güvenlik artırılacak hem de mağduriyetler azaltılacak.
SİGORTA MALİYETLERİNE OLUMLU YANSIYABİLİR
Düzenlemenin, gereksiz dava yükünü azaltarak sigorta şirketlerinin maliyetlerini düşürmesi ve bunun da trafik sigortası primlerine olumlu yansıması bekleniyor.
Yeni uygulama ile birlikte hasar süreçlerinin daha şeffaf, hızlı ve denetimli bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor.