
FATİH MISIR / BURSADA BUGÜN
Açıklamada, Gemlik Körfezi kıyılarına vuran yoğun müsilaj tabakalarının sadece görsel bir kirlilik olmadığı, aynı zamanda balıkların, süngerlerin, mercanların ve tüm deniz canlılarının yaşam alanlarının yok oluşu anlamına geldiği ifade edildi. Deniz canlılığının bitme noktasına geldiği ve Marmara Denizi'nin nefes alamadığı belirtilerek, yetkililerin hala etkili ve kalıcı bir çözüm üretmemesi eleştirildi.
Dernekten yapılan açıklamada, Marmara Denizi için acil bir eylem planının derhal hazırlanıp uygulanması çağrısında bulundu ve arıtma tesislerinin tam kapasite çalıştırılması, denize yapılan deşarjların sıkı bir şekilde denetlenmesi ve bilimsel verilere dayalı bütüncül bir mücadele planının hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.
Ayrıca, sorumsuz sanayi kuruluşları, denizi çöplüğe çeviren belediyeler ve bu duruma göz yuman kamu kurumları hakkında derhal işlem başlatılması talep edildi.
Gemlik Amatör Balıkçılık Derneği, yetkilileri uyararak, sessizliğin sürmesi halinde Marmara Denizi'nin gelecek nesillere sadece kitaplarda anlatılan bir ekosistem olarak kalacağını ifade etti. Dernek, susmayacaklarını, seslerini yükseltmeye ve mücadelelerini sürdürmeye kararlı olduklarını belirterek, "Bu deniz bizim, bu yaşam bizim, bu sorumluluk hepimizin!" mesajını verdi.