
Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Bursa İl Başkanı Ramazan Acar, İsrail ve ABD'nin İran'a yönelik saldırılarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Acar, savaşın bölgeyi ateş çemberine dönüştürme amacı taşıdığını vurgulayarak, uluslararası toplumun sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.
"BÖLGESEL BİR SAVAŞ HEDEFLENİYOR"
Ramazan Acar açıklamasında, hiçbir somut gerekçesi olmayan saldırılarda çok sayıda masum sivilin hayatını kaybettiğini belirterek, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik başlattığı savaşın ahlaksız, hukuksuz ve gayrı meşru olduğunu söyledi. Savaşın amacının bölge ülkelerini ekonomik ve askeri açıdan zayıflatmak, coğrafyayı istikrarsızlaştırmak ve bölge ülkelerini siyo-emperyal kampın uydu devletleri haline getirmek olduğunu ifade eden Acar, bu doğrultuda bölgesel bir savaşın tetiklenmesinin hedeflendiğini dile getirdi. ABD-İsrail ittifakının bu hedeflerinin bölgedeki devletler ve toplumlar için büyük bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Acar, yapılacak değerlendirmelerin bu gerçeklik göz önünde bulundurularak yapılması gerektiğini kaydetti.
"SİYONİZME KARŞI UYANIK VE TEDBİRLİ OLUNMALI"
Siyonizmin Müslüman halklar arasında bölgesel bir savaş başlatma planlarına karşı bölge ülkelerinin yönetici, siyasetçi, medya ve sivil toplum kuruluşlarının uyanık ve tedbirli olması gerektiğini belirten Acar, sorumlu bir dil kullanılmasının önemine dikkat çekti. Acar, İran'ın kendisine saldıran İsrail ve ABD'ye karşı askeri saldırılarda bulunmasının meşru bir hak olduğunu ifade etmekle birlikte, İran devletinin de bölgesel bir savaşı tetikleyecek söylem ve eylemlerden kaçınması gerektiğini söyledi. İran'ın kendisine doğrudan saldırmayan ülkelere yönelik saldırılarda bulunmaması ve saldırıları ABD üslerinin ötesine taşıyarak bölge ülkelerini doğrudan hedef almaması gerektiğini belirtti.
"SİVİL YERLEŞİM ALANLARINA SALDIRI KABUL EDİLEMEZ"
Sivil yerleşim yerlerine ve üretim tesislerine yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu vurgulayan Acar, bu saldırılarda kadınlar, çocuklar, işçiler ve sağlık personeli gibi sivillerin hayatını kaybetmesinin uluslararası ve insani hukuk açısından kabul edilemez olduğunu ifade etti. Ayrıca su tesisleri ve altyapının hedef alınmasının, uluslararası deniz yollarının kapatılmasının ve gıda güvenliğinin tehdit edilmesinin de ciddi sonuçlar doğuracağını söyledi.
ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI
Ramazan Acar, açıklamasının sonunda Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası toplumu, İslam İşbirliği Teşkilatı'nı ve bölge ülkelerini harekete geçmeye çağırarak uluslararası hukukun işletilmesi, savaş suçlarının izlenmesi ve sorumluların cezalandırılması, sivil kayıpların önlenmesi ve savaşın sona erdirilmesi için sorumluluk alınması gerektiğini ifade etti.