
ABD ile İran arasında Pakistan'da 21 saat süren görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından tansiyon yeniden yükseldi. ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı'na abluka uygulanacağını duyurdu.
ABLUKA TSİ 17.00'DE BAŞLIYOR
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ablukanın Türkiye saatiyle 17.00 itibarıyla başlayacağını açıkladı. Yapılan açıklamada, izinsiz giriş-çıkış yapan gemilere müdahale edilebileceği belirtildi.
GEMİLERE ARAMA VE EL KOYMA UYARISI
ABD ordusundan yapılan açıklamada, "İzinsiz olarak giren-çıkan, ele geçirmeye maruz kalabilir. Abluka Umman Körfezi'nde uygulanacak. Tarafsız gemiler, kaçak yük varlığını tespit etmek amacıyla ziyaret ve arama hakkına tabi olabilir. Abluka, bayrağa bakılmaksızın tüm gemi trafiğini kapsıyor" ifadelerine yer verildi.
İRAN'DAN "SAVAŞ SAYARIZ" MESAJI
ABD'nin bu hamlesine İran'dan sert tepki geldi. Tahran yönetimi, "Bu girişim savaş olarak sayılır ve biz buna karşılık vereceğiz. Ayrıca henüz oyuna sokmadığımız diğer kartlarımızı da kullanabiliriz" açıklamasını yaptı.
BİRLİKTE YÖNETME TEKLİFİNİ RET
İran Meclis Başkan Yardımcısı Ali Nikzad, ABD'nin İslamabad'daki görüşmelerde, Hürmüz Boğazı için Amerikan rolünü içeren bir hukuki rejim oluşturulmasını önerdiğini belirterek, Tahran'ın bu talebi reddettiğini söyledi.