Avrupa'nın aradığı kırmızı bültenli suçlu Türkiye'de yakalandı!

Türkiye, uluslararası uyuşturucu ticareti ve kara para aklama suçlamalarıyla aranan Hollanda merkezli bir suç örgütüne yönelik kritik bir operasyona sahne oldu. Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan Wilhelmus Adrianus Leijdekkers, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve İstanbul Emniyeti'nin ortak operasyonuyla İstanbul'da yakalandı.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2026 12:32
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2026 12:32

Uzun süredir Avrupa'da faaliyet gösteren ve Hollanda basınında "uyuşturucu karteli" olarak anılan yapının üst düzey isimlerinden biri olduğu belirtilen şüpheli, Pendik'te düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

Uluslararası Takip İstanbul'da Sonuçlandı

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, MİT ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, uzun süredir yürüttükleri teknik ve istihbari çalışmalar sonucunda şüphelinin izine ulaştı.

Hollanda merkezli suç örgütünün önemli isimlerinden biri olduğu değerlendirilen Wilhelmus Adrianus Leijdekkers'in İstanbul'un Pendik ilçesinde saklandığı tespit edildi. Bunun üzerine belirlenen adrese operasyon düzenlendi ve şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.

Kırmızı Bültenle Aranıyordu

51 yaşındaki Leijdekkers'in, uluslararası düzeyde uyuşturucu kaçakçılığı ve suçtan elde edilen gelirlerin aklanması suçlamalarıyla Interpol tarafından kırmızı bültenle arandığı belirtildi. Hollanda makamlarının özellikle "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" dosyası kapsamında iade talebinde bulunduğu ifade ediliyor.

Şüphelinin aynı zamanda Hollandalı uyuşturucu baronu olarak bilinen Joseph Johannes Leijdekkers liderliğindeki suç ağıyla bağlantılı olduğu ve örgüt içinde kritik bir pozisyonda yer aldığı iddia ediliyor.

Daha Önce de Türkiye'de Gözaltına Alınmıştı

Soruşturma dosyasına yansıyan bilgilere göre şüphelinin 2024 yılında da Türkiye'de uyuşturucu ticareti suçlamasıyla gözaltına alındığı, ancak yargılama sürecinde serbest kaldığı ve daha sonra kayıplara karıştığı ortaya çıktı.

Bu süreçte, örgüte yönelik Türkiye'de yürütülen operasyonlarda çok sayıda şüphelinin gözaltına alındığı, milyarlarca liralık mal varlığına el konulduğu ve uluslararası bağlantılı bir suç ağının deşifre edildiği bildirildi.

Milyarlık Mal Varlığına El Konulmuştu

2023 ve 2024 yıllarında düzenlenen operasyonlarda, suç örgütüne ait olduğu değerlendirilen yaklaşık 1,1 milyar TL değerindeki mal varlığına el konulduğu kayıtlara geçti. Operasyonlarda örgütle bağlantılı çok sayıda isim yakalanırken, bazı kilit isimlerin ise firar ettiği öğrenildi.

Yargı Süreci ve Firar Tartışmaları

Soruşturma sürecinde yaşanan tahliye ve tutuklama kararları da dikkat çekmişti. Bazı sanıkların serbest bırakılmasının ardından yeniden tutuklama kararı verilmiş ancak şüphelilerin kayıplara karıştığı ortaya çıkmıştı. Bu gelişmeler üzerine yargı süreciyle ilgili idari incelemeler başlatıldığı ve bazı görevli hakimler hakkında da işlem yapıldığı geçmişte kamuoyuna yansımıştı.

İade Süreci Gündemde

Son yakalamanın ardından Wilhelmus Adrianus Leijdekkers'in Türkiye'deki adli süreçlerinin tamamlanmasının ardından Hollanda'ya iadesinin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Şüphelinin emniyetteki işlemlerinin sürdüğü ve soruşturmanın çok yönlü olarak devam ettiği ifade ediliyor.