
Pazartesi sabahı, Maidan’da Bağımsızlık Anıtı’nın yanında düşen Rus yapımı dronun parçalarını toplayan Ukraynalı bir balistik uzmanın dron için “Bu bir Lancet.” dedi.
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı yaptırım politikaları danışmanı Vladyslav Vlasiuk’un 18 Mart’ta yaptığı açıklamaya göre, söz konusu dron ve Ukrayna şehirlerine düşen diğer dronlarda en az 50 kritik bileşen tespit edildi. Bu parçaların ABD, İsviçre, Çin, Hollanda, Almanya, Güney Kore ve Rusya gibi farklı ülkelerden geldiği belirtildi.
Vlasiuk ayrıca bu sistemlerin menzilini artırmak amacıyla “tasarımsal değişikliklere” uğradığını ifade etti.
Gelişmiş teknolojik donanım
Ele geçirilen dronlarda lidar sistemi, kamera modülleri, ek hafıza birimleri ve bir işlemci bulunduğu da doğrulandı.
“Bazı bileşenler 2023 ve 2024 yıllarında üretilmiş” dedi Vlasiuk.
16 Mart’taki saldırı, Ukrayna Hava Kuvvetleri tarafından “alışılmadık” olarak tanımlandı. Hava kuvvetleri sözcüsü Yurii Ihnat, teknik detayların tamamını açıklamazken saldırının doğasının, Ukrayna’da daha önce görülen tipik dron operasyonlarından farklı olduğunu belirtti.
Yeni nesil Lancet iddiası
Elde edilen bilgilere göre Rusya, Lancet tipi dronları Ukrayna hava savunmasını aşmak için uyarlamış olabilir. Son dönemde Ukrayna’nın hava savunma sistemleri, klasik hava tehditlerine karşı yüksek başarı oranı gösteriyordu.
Defense Express’e göre Bağımsızlık Anıtı yakınlarına düşen dron, yapay zekâ unsurları içeren güncellenmiş bir Lancet versiyonu olabilir. Bu da platformun daha ileri bir aşamaya geçtiğine işaret ediyor.
Lancet dronları
Lancet dronları ilk olarak 2019’da Rusya tarafından kullanıma alındı ve Ukrayna’daki geniş çaplı savaşta yoğun şekilde kullanıldı.
Başlangıçta yaklaşık 40 kilometre menzil ve saatte 300 kilometre hız kapasitesiyle tasarlanan bu dronlar, çoğunlukla cephe hattı saldırıları ve keşif görevlerinde kullanılıyordu.