
Olay, öğle saatlerinden sonra İzmit'e bağlı Topçular Mahallesi Arzu Sokak'ta yaşandı. Bölgede devam eden bir inşaat çalışması kapsamında gerçekleştirilen temel kazısı sırasında büyük bir toprak hareketliliği meydana geldi. Kazı alanının çevresindeki zeminin kaymasıyla birlikte toprak kütlesi inşaat sahasına doğru sürüklendi.
Yaşanan kaymanın ardından çevrede bulunan vatandaşlar büyük korku yaşadı. Özellikle kazı alanının üst kısmında bulunan binaların altındaki zeminde boşalma oluşması dikkat çekti. Durumu fark eden mahalle sakinleri, olası bir facianın yaşanmaması için 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarda bulundu.
AFAD ve İtfaiye Ekipleri Bölgeye Sevk Edildi
İhbar üzerine bölgeye çok sayıda ekip yönlendirildi. AFAD, itfaiye, polis ve zabıta ekipleri kısa sürede olay yerine ulaşarak çevrede güvenlik önlemleri aldı. Arzu Sokak tamamen yaya ve araç trafiğine kapatılırken, ekipler olası yeni bir kayma riskine karşı bölgede inceleme gerçekleştirdi.
Uzman ekiplerin yaptığı ilk değerlendirmelerde bazı binaların ciddi risk taşıdığı belirlendi. Bunun üzerine çevrede bulunan 5 binanın tahliye edilmesine karar verildi. Tahliye edilen yapılar güvenlik amacıyla mühürlenirken, bina sakinlerinin kontrollü şekilde evlerinden çıkmaları sağlandı.
Yetkililer, bölgede zeminin hareketliliğinin devam edip etmediğini belirlemek amacıyla teknik çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Olası bir çökme ihtimaline karşı ekiplerin bölgede nöbet tuttuğu öğrenildi.
56 Kişi Evlerinden Ayrılmak Zorunda Kaldı
Toprak kaymasının ardından boşaltılan 5 binada toplam 56 kişinin yaşadığı ortaya çıktı. Tahliye edilen vatandaşların bir kısmı yakınlarının yanına giderken, konaklayacak yeri olmayanların ise konukevlerine yönlendirildiği belirtildi.
Evlerinden apar topar çıkan vatandaşların yaşadığı tedirginlik dikkat çekti. Özellikle çocuklu aileler ve yaşlı vatandaşların olay sırasında büyük panik yaşadığı ifade edildi. Bölge sakinleri, inşaat çalışmalarının yeterince denetlenmediğini öne sürerek yetkililere tepki gösterdi.
Mahalle Sakinlerinden Belediyeye Tepki
Tahliye edilen binalardan birinde yaşayan Nazlı Maral, yaşanan süreçle ilgili sert açıklamalarda bulundu. Mahalle sakinlerinin uzun süredir endişe taşıdığını belirten Maral, yetkililerin daha önce gerekli önlemleri almadığını savundu.
Vatandaşların sadece açıklama beklediğini söyleyen Maral, yaşananların daha büyük bir faciaya dönüşmeden önlenmesi gerektiğini ifade etti. Bölgede kaymanın devam ettiğini iddia eden mahalle sakinleri, özellikle temel kazısının ardından zemindeki riskin gözle görülür hale geldiğini dile getirdi.
Topçular Mahallesi'nde yaşayan birçok kişi, inşaat çalışmalarının çevredeki yapılar üzerindeki etkisinin daha sıkı denetlenmesini isterken, benzer olayların tekrar yaşanmaması için kapsamlı inceleme yapılmasını talep etti.
Bölgede Teknik İnceleme Sürüyor
Toprak kaymasının ardından belediye ekipleri ile teknik uzmanların bölgede detaylı inceleme yaptığı öğrenildi. Zemindeki hareketliliğin boyutu, binaların taşıyıcı sistemlerinde oluşabilecek riskler ve inşaat alanının mevcut durumu uzman ekipler tarafından değerlendiriliyor.
Yetkililer, tahliye edilen binalarla ilgili hazırlanacak teknik raporun ardından yeni kararların alınacağını belirtti. Riskin devam etmesi halinde çevrede ek güvenlik önlemleri uygulanabileceği ifade edildi.
İzmit'te yaşanan olay, özellikle yoğun yapılaşmanın bulunduğu bölgelerde gerçekleştirilen temel kazılarının ne kadar dikkatli yürütülmesi gerektiğini bir kez daha gündeme taşıdı. Mahallede tedirgin bekleyiş sürerken, vatandaşlar evlerine ne zaman dönebileceklerini merak ediyor.