Başkan Kalkancı; ‘Bursa’da seçime en hazır parti MHP’dir’…!

Cumhur İttifakı'nın ortağı 52 yıllık siyasi tarihe sahip Milliyetçi Hareket Partisi’nin Bursa İl Başkanı Cihangir Kalkancı; yerel siyasetin derinliklerini gayet iyi bilen tecrübeli bir siyasidir…!

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2022 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 02.02.2022 12:10
https://www.bursa5n1k.com

PINAR YENİYİĞİT RÖPORTAJI 

Cumhur İttifakı'nın ortağı 52 yıllık siyasi tarihe sahip Milliyetçi Hareket Partisi’nin Bursa İl Başkanı Cihangir Kalkancı; yerel siyasetin derinliklerini gayet iyi bilen tecrübeli bir siyasidir…!

Ve Bursa’nın merkezinden tutun da en uzak ilçelerine kadar MHP Teşkilatlarıyla birlikte neredeyse 7/24 sahadadır…!

Yıllardır yerelde siyasi atmosferi yakinen takip edip kalem alan bir gazeteci yazar olarak, Başkan Cihangir Kalkancı’nın iletişime geçtiği herkeste, pandeminin ve de özellikle son dönemde ekonominin olumsuz etkilerine rağmen, oldukça olumlu bir izlenim bıraktığını ve kendisine iletilen sıkıntılara da,  ivedilikle muhataplara ulaşıp, çözüm bulmayı başardığını net ifade edebilirim.

  Deyim yerindeyse toz kaldırmadan yani reklamdan- lansmandan uzak! Çalışmayı düstur edinen Başkan Kalkancı; başta il olmak üzere tüm ilçe teşkilatları nezdinde kurduğu komisyonlarla ve ar-ge birimleriyle Bursa için vizyoner projeler ile alakalı hummalı bir çalışma yürütüyor. 

Ülkü ocakları ile yollarının ortaokul yıllarında kesiştiğini ifade eden ve Babası Fehmi Kalkancı’nın da ömrünü bu davaya adayan bir ülkücü olması hasebiyle “Ben Ülkücü Hareket ile şu ya da bu vesile ile tanışmadım, Ülkücü Hareket’in içine doğdum” cümlesini kuran Başkan Kalkancı “Bu millete karşılıksız sevdalıyız” vurgusunu yapıyor.

İki dönem üst üste MHP Osmangazi İlçe Başkanlığı görevini yürüten ve son iki dönemdir de MHP İl Başkanı olan Cihangir Kalkancı’yı Bursada Bugün’de moderatörlüğünü üstlendiğim Fi Kelam’da ağırladım…!

Baştan belirteyim;

Samimi ve de net tavrından olsa gerek programda sürenin nasıl akıp gittiğini fark edememekle birlikte, her sualime verdiği çarpıcı cevaplardan ötürü de dikkatle izlenen sürükleyici bir yayın gerçekleştirdik Cihangir Kalkancı ile….!   

Mevcut konjonktürde; sahada vatandaşın en çok sorduğu soruların başında ekonomik konuların geldiğini açık yüreklilikle ifade eden Başkan Kalkancı’nın, “Ekonomi bir şekilde düzelir ancak pandeminin verdiği sosyal zararı acilen telafi etmemiz gerekiyor” yönündeki uyarısı kanımca da oldukça mühim…

İlaveten yeri gelmişken;

Hükümetin faiz indirim politikası ve yeni ekonomik sistemi de enine boyuna konuştuğumuz programda,  “Kur problemleri yaşanan ekonomilerde zengin daha zengin fakir ise daha fakir olur”  değerlendirmesini yapan Başkan Kalkancı’nın “Biz hep aynı sistemi deneyip farklı sonuç bekleyen bir millet olmamalıyız. Bu bir aptallıktır… Elbette yeni formülleri hayata geçirmek gerekiyor ”mesajı verdiğini ve eleştiri oklarını muhalefete yönelttiğini de aktarayım. 

Yerel siyasetin baş döndürücü politik atmosferini de konuştuk Başkan Kalkancı ile…

Cumhur İttifakı’nda ortakları AK Parti’nin İl Başkanı Davut Gürkan’dan övgü dolu sözlerle bahseden ve Başkan Gürkan ile haftada en az bir kere yüz yüze, sıklıkla da telefonla görüştükleri anlatan Cihangir Kalkancı, muhalefet partileri il başkanlarının ‘17 ilçenin 17’sini de alacağız’ yönündeki çıkışlarına da çarpıcı cümlelerle yanıt verdi.  

MHP’nin son yerel seçimlerin ardından Bursa’da neden sadece bir belediye başkanlığı almayı öngördüğünü ve gelecek yerel seçimler sonrasında da tablonun aynı olup olmayacağını da sordum Başkan Kalkancı’ya;

MHP İl Başkanı’nın bu suale verdiği cevabı da röportajın ilerleyen bölümlerinde mutlaka okumanızı tavsiye ederim.  

Şimdi sözü fazla uzatmadan;

 Söyleşimiz boyunca birkaç kez ‘Bursa’da seçime en hazır parti MHP’dir’ diyerek, başta gençler olmak üzere toplumun her kesimi ile kurdukları gönül bağına dair örnekler veren Başkan Cihangir Kalkancı’nın Bursa ve Türkiye gündemine dair siyaset ve ekonomi odaklı her bir sorumuza verdiği mühim cevaplar için buyurun okumaya…

KOMİSYONLARLA  YÖNETİM ANLAYIŞINI TERCİH ETTİK..!

MHP Bursa İl Başkanlığı görevinde ikinci döneminizdesiniz Sn. Başkan… İlde başkanlığa geldiğiniz günden bugüne bir değerlendirme yaparsanız neler söylersiniz?

Son iki dönemdir İl Başkanlığı görevini üstleniyorum ancak bu görevden önce de iki dönem Osmangazi İlçe Başkanlığı görevini yürütmüştüm. İlçe Başkanlığı’nda edindiğim tecrübe de bana bu görevimde ışık tuttu. Biz 80 sonrası yetişmiş yeni kuşak Ülkücüleriz. 20-25 yıllık Ülküdaşlık yaptığımız görev arkadaşlarımız var. İl Başkanlığı görevini devraldıktan sonra 17 ilçemizde de komisyon bazlı yönetim anlayışımızı yaşama geçirdik. Bu sistemi Osmangazi İlçe Başkanlığı döneminde uygulamıştık, şimdi ise ile entegre ettik. Önceliğimiz ilçe teşkilatlarında çalışmalarımızı kusursuz yürütebilmek ve Bursa için önemli projeleri yaşama geçirebilmek.

17 ilçede yaşama geçirdiğiniz komisyonların tam olarak vizyonu ve misyonu nedir Sn. Başkan?

Bursa’ya hizmette sadece il ve ilçe yöneticilerinin değil, komisyon üyelerinin de aktif olarak yer alabileceği yeni bir anlayışa geçtik. İl Başkanlığı görevine ilk geldiğimde 168 kişilik bir İl Yönetim ekibi vardı. Normalde 70-80 kişilik ekip yeterli olabilirdi. Siyaset insanla yapılabilir. Ne kadar sayıca kalabalıksan o kadar güçlüsün demektir. Bu millete karşılıksız sevdalıyız. Bu nedenle de ilk dönem kadro sayısını yüksek tuttuk. İlçe yönetimlerinden İl yönetimindeki gibi bir şablon hazırlamalarını istedik. Bu sistemle ilçe başkan yardımcıları ile komisyonların haftada bir veya iki haftada bir olarak düzenli şekilde bir araya gelmelerini sağladık. Ülkü ocaklarının içinde olan çok kaliteli arkadaşlarımızın harekete güç katmasına vesile olduk.

MUHTARLARDAN RAPOR ALINIYOR!

17 ilçede de komisyonlardan beklentilerimiz, kendi mahallelerine inmeleri… Osmangazi’de buluna 136 mahalleyi biz 4 bölge olarak nitelendiriyoruz. Her bölgede de başkanlık sistemi var. 17 ilçemizde görev alan arkadaşlarımız muhtarlarımızı ziyaret ediyorlar. Muhtarlarla görüşmemizde formlardan, ‘Geçmişten gelen çözülememiş sorunlar var mı? Acil müdahale edilmesi gereken durumlar var mı?’ diye takip ediyor, sorular soruyoruz. Oluşturulan formlar dosyalanıp, yerel yönetimlerden sorumlu komisyonunuz ile paylaşıyor. İl Başkanlığı bünyesinde oluşturulan bir de Meclis Üst Kurulu oluşumumuz var. Meclis Üst Kurulu’nda da görüşülen maddeler, İlçe ve İL Yönetimi’nde gündeme getirilip,  takip edilerek sorunlara çözüm aranıyor. Sonuçlar da ilgili muhtara bildiriliyor. Nilüfer ilçemiz ile ilgili olarak sadece İl Meclisi’mize 47 önerge verildi. İlçe ayırt etmeksizin vatandaşımızın öncelikli konusu ekonomi… Ekonomi bir şekilde düzelir ancak pandeminin verdiği sosyal zararı ivedilikle telafi etmemiz gerekiyor. Bursa’da seçime en hazır parti MHP’dir. MHP olarak yürütmeyi takip ediyoruz. Gerek Millet gerekse Cumhur İttifakı’nın yönettiği yerlerle alakalı bize gelen mesajları muhataplarımıza iletiyoruz.

EKONOMİK SORUN SADECE TÜRKİYE’DE YOK!

Vatandaşın son zamanlarda sürekli sual ettiği  ‘Ekonomi ne olacak?’ sorusuna yanıtınız nedir?

Milletimizin yaşadığı tüm zorlukları ben de yaşıyorum, sorunların ben de farkındayım. İnsanlık son 100-150 yılın en büyük felaketi olan pandemiyle kıran kırana bir savaş veriyor. Cumhuriyet kurulduğu günden bu yana değerlendirirseniz Türkiye’de iyi veya kötü yapılan hizmetler oldu. Cumhur İttifakı her ne kadar milliyetçi-muhafazakâr kesimin temsilcisi gibi gözükse de bizler bu milletin karşılıksız sevdalılarıyız. Dünya çok iyi ama sadece Türkiye’de ekonomik sorunlar varmış gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Örneğin, İtalya’da yüzde 708 elektrik zammı gerçekleşti.  Geçtiğimiz günlerde dolar kuru üzerinden alınan köpüğü saymazsak TL’deki değer kaybıyla, diğer gelişmekte ülkelerdeki kayıplar arasında çok fark yok. ABD’nin kurulduğu günden beri bastığı para 4 trilyon dolar, son iki yılda bastığı para da 4 trilyon dolar… Dünyada ticaretin yüzde 75’inden fazlası dolarla yapılıyor. FED’in faiz artırma ihtimali dahi bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki kur baskısını artırıyor.

BİRÇOK PROBLEM BİTME NOKTASINDA!

Türkiye’de alt yapı yatırımlarının yüzde 90-95’i bitmiş durumda… Sağlık alt yapısıyla örnek olan dünyanın sayılı ülkelerinden birisiyiz. Milli Savunma’da yaşanılan sorunlarının büyük kısmını hallettik. Türkiye’de acilen milli üretim modelinin güçlendirilerek devam ettirilmesi gerekiyor. Terör başta olmak üzere birçok problem bitme noktasına gelmiş durumda. Katma değeri yüksek olan ürünler üretmezsek 15-20 yılda bir gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi kur baskısı yaşarız. Kurun çok düşük olması da ülke olarak iyi bir sonuç vermiyor kuşkusuz. Devletimiz bu krizi fırsata çevirmek için elinden geleni yapıyor. Bu zillet,  bu krizi ülkemizin başına yıkmak için ellerinden geleni yapıyor. Bunlardan vazgeçmeliler. Milletimiz her şeyi görüyor ve millet onlara en güzel cevabı hep verdi yine verecektir.

YENİ FORMÜLLER ŞART!

‘Kur Korumalı Mevduat Sistemi’ni sürekli eleştiren muhalefete yanıtınız nedir?

Kur problemlerinde zengin daha zengin fakir ise daha fakir olur. Bu kesimler gecelik yüzde 1500 faizlere alıştıkları için eski günleri arıyorlar. Böyle bir Türkiye yok… Biz hep aynı şeyi yapıp farklı sonuç bekleyen bir millet olmamalıyız. Bu bir aptallıktır !… Elbette yeni formülleri hayata geçirmek gerekiyor…

‘YA KARABAĞ YA ÖLÜM’ ŞARKILARIYLA BÜYÜDÜK!

Muhalefetin erken seçim isteği sürekli bir hal aldı. Yorumunuz nedir?

Muhalefet, kendilerinin kazandığı seçim olana kadar her Pazar sandığa gitmek ister. Referandum, genel seçim dâhil olmak üzere 20 yılda yapılacak seçimi 5 yıla sığdırdık. Pandemi belası olmasaydı, 2023 yılına kadar ciddi atılımlar yaşama geçmiş olacaktı. Biz ‘Ya Karabağ ya ölüm’ şarkılarıyla büyümüş bir nesiliz. Artık Karabağ bizim… Bu Türkiye’de milli iradeyi gerçekleştirecek bir kuvvet olmasa yapılacak bir iş miydi? Doğu Akdeniz’de, Libya’da, Karadeniz’deki adımları ve Ayasofya’nın cami olması gibi hamleleri yıllardır arzu ediyorduk. Terör belasında yılanın başını hiçbir devlete muhtaç olmadan kendi teknolojimizle eziyoruz. Başta Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli olmak üzere tüm Ülkücüler, bu devletin refahı için ne doğruysa onu yapmak için canhıraş şekilde mücadele veriyorlar.

GENÇLERİMİZİN ALGISI YÖNETİLİYOR!

“Cumhur İttifakı ‘Z Kuşağı’ gençliği ile olumlu iletişim kuramıyor” eleştirilerine karşılık ne dersiniz Sn. Başkan?

Özellikle MHP, gençliğin önemine yönelik fikirleri en sağlam olan partidir. Partimizin, Ülkü Ocakları gibi bir yapılanması var. Türkiye genelinde yüzbinlerce gencimiz Ülkücüler ile hemhal oluyor. Gençlerin yurt dışı sevdası biraz da sosyal medyadan kaynaklanıyor. Sosyal medya mühendisliği ile gençlerimizin algısı yönetiliyor. Son aylarda ‘Telefonunu çıkar’ diye bir sembolleştirme yapıldı. Gençlerimizin geçmişi ile arasındaki bağ koparılmaya çalışılıyor. Bizim gençlerimizle anlaşamama gibi durumumuz yok. Gençlerimizi fikir alışverişinde bulunmak için Ülkü Ocakları’na davet ediyorum. Çözümü yurt dışında aramamak gerekiyor.

Asgari ücret açıklandı… Ardından akaryakıttan gıda ürünlerine kadar zam gerçekleşti… Muhalefet ‘ Asgari ücret üç ayda bir yeniden belirlensin’ diyor. Mümkün mü peki?

Devleti yönetmekle, devleti yönetenleri fütursuzca eleştirmek arasında fark var. Oturduğunuz yerden Şanlurfa’daki çiftçiye ‘Elektriği bedava yapacağım’ diyebilirsiniz. Bu ülkenin gerçekleri var. Ben isterim ki, asgari ücret her ay güncellensin… Devletin yönetimi MHP ve AK Parti kadrolarındaysa, yönetim devlet ve millet sevdalıların elindedir. Herkes müsterih olsun.  

SIK SIK GÖRÜŞÜYORUZ

Şu an bir seçim olsa sonuç MHP için nasıl olur?

MHP Bursa Teşkilatları, üzerine düşeni fazlasıyla yapamaya devam edecek. Bursa, Türkiye ortalamasının üzerinde bir destek verdi. Seçimlerde, Cumhur İttifakı’nın tarihi başarısına MHP üst düzey katkıda bulunacaktır. AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan Bey ve yönetimiyle de diyaloglarımız çok olumlu. Davut Bey hem iyi bir insan, hem iyi bir siyasetçi, hem de iyi bir vatansever. Kendisiyle sürekli telefonda görüşüyoruz. Ve haftada bir veya iki kez yüz yüze, yüz yüzde görüşme olanağımız oluyor. MHP İl Başkanı olarak her an seçim olacakmış gibi teşkilatlarımızı hazırladığımızı söylemek istiyorum.

YENİŞEHİR’DE HER ŞEY YOLUNDA…

MHP’nin Bursa’da yerel yönetimde olduğu tek ilçe olan Yenişehir için neler söylersiniz Sn. Başkan?

Belediye Başkanımız Davut Aydın halkın içinden ve belediye yönetiminden gelen biri ve halk tarafından da çok seviliyor. İlçemizde hizmet akışı son sürat devam ediyor.  

İlçede 4 tane kooperatif kurduk. Yenişehir’de çiftçimiz biberi 2 liradan satarken, kurulan kooperatifler aracılığıyla 4-4,5 liraya alıyoruz ve büyük zincir marketlere satıyoruz. Seçim öncesi açıkladığımız çok sayıda projemizi de Yenişehir’de yaşama geçirmiş durumdayız. Yenişehir Belediye Başkanımız gerçekten hiperaktif… Kendisiyle her akşam telefonda görüşüyoruz.

SİYASET İDDİA İŞİ…

Muhalefet partilerinin il başkanları yaptıkları açıklamalarda ilk yerel seçimlerde ’17 ilçenin 17’sini de alacağız’ diyorlar… Yorumunuz nedir bu çıkışlara?

Her il başkanı kuşkusuz ki 17 ilçeyi almak ister. 17 ilçeyi birden almayı benim canım da çok ister tabii ki . Siyaset iddia işi. Her siyasetçi kendi görüşünün, ülkesi ve devleti için en doğru düşünce olduğunu iddia eder. Ben de bu doğrultuda Cumhur İttifakı’nın yerelde ve genel olarak ülke yönetimini üstlenmesini isterim, bunun için çalışırım. İddialı olacağım derken de bu tavırlara girmemek gerekiyor. Kıymetli başkanlar herhalde 2023’te yerel seçimlerin olmayacağını biliyorlardır. Ancak 2023 yılında Cumhur İttifakı’nın Bursa’da bir önceki seçimlerde aldığı oy oranını da geride bırakarak tarih yazacağını düşünüyorum.

GELECEK SEÇİMLERDE TABLO DEĞİŞİR …!

MHP, geçen yerel seçimlerde sonrasında neden tek belediye yönetimiyle kaldı Bursa’da? Gelecek yerel seçimler için yol haritanız yine aynı mı olur Sn. Başkan?

Bu durum sadece Bursa’ya özgü gerçekleşmedi. Seçim öncesinde AK Parti ve MHP genel Merkezleri bir araya geldi. Türkiye’nin tamamının mercek altına alındığı bir durum. Ancak önümüzdeki dönem Bursa’da yine böyle bir tablo olacak diye bir durum söz konusu değil. Hem biz, hem de Genel Merkezimiz seçim öncesinde gerekli görüşmeleri gerçekleştirerek yeni bir yol haritası çizeceğiz.