Başkan Yünkül; ‘TOPYEKÛN DÜZENLEME’ şart…!

Tüm mesaisi kamu çalışanlarının hak mücadelesi ile geçen, aynı zamanda da ülke menfaatleri için canla başla çabalayan bir kimliktir Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi ve Sağlık Sen Bursa İl Başkanı Gökhan Yünkül… Pandemi sürecinde de başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm memurların sesi olmuştur ve bu misyon ve vizyonunu üstün bir gayretle her daim sürdürmektedir Gökhan Başkan..!

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2022 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2022 12:00
https://www.bursa5n1k.com

Tüm mesaisi kamu çalışanlarının hak mücadelesi ile geçen, aynı zamanda da ülke menfaatleri için canla başla çabalayan bir kimliktir Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi ve Sağlık Sen Bursa İl Başkanı Gökhan Yünkül…

Pandemi sürecinde de başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm memurların sesi olmuştur ve bu misyon ve vizyonunu üstün bir  gayretle her daim sürdürmektedir Gökhan Başkan..!

Devletin her kademesindeki  memurlar ve sağlık çalışanlarının haklarını var gücüyle savunan Gökhan Yünkül, her açıklamasında  adalet vurgusu yapar ve  özlük haklarının eşit dağılımına ilişkin taleplere işaret edip, çözüm için çabalar…!

5N1 Başkan’da başta 3600 ek gösterge mevzu ve sözleşmeli personelin kadroya alınması konularında detaylarıyla konuştuk Gökhan Başkan ile…!

Mayıs, Haziran ayları içerisinde meclis gündemine taşınacak olan 3600 ek gösterge için çarpıcı sözleri vardı Başkan Yünkül’ün… “3600 bugüne değil yarınımıza ciddi kazanımlar sağlayacak” mesajını veren Gökhan Yünkül ardından aynen şu cümleyi kurdu;  “3600 ek gösterge 2,5- 3 milyon devlet memurunun hayatını değiştirecek bir talep ”.

Başkan Yünkül, 3600 ek göstergenin sadece 4 meslek grubuyla dar bir çerçevede yaşama geçirilmemesi gerektiğine de değindi ve  “Biz bütün kamu çalışanlarını kapsayacak topyekûn bir düzenleme istiyoruz. Bu 4 meslek grubu belki de bütün kamu çalışanları arasında yüzde 70’e tekabül ediyor ama geriye kalan arkadaşlarımız için bir çalışma yapılması adaletli bir dağılım için şart” açıklamasında bulundu.

 Sözleşmeli personelin durumuna gelince;

Bu bağlamda da net ve de keskin cümleleri vardı Başkan Yünkül’ün…

‘Sözleşmeli personelin yaşadıkları artık travmaya dönüştü’ diyen ve çözüm için ise 2022 yılını işaret eden Gökhan Yünkül, “Bu yıl bu iş çözülecek, bunu bekliyoruz. Yakın zamanda Hükümetten müjdeli haberler bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

İşte Pınar Yeniyiğit ile söyleşide mühim  tespitlerde bulunan Gökhan Yünkül’ün 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel ve döner sermaye düzenlemesi ile ilgili çizdiği tablo ve her bir suale verdiği çarpıcı yanıtlar…!

MEMUR-SEN TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK EMEK ÖRGÜRTÜDÜR!

Pınar Yeniyiğit; memurlar ve sağlık çalışanlarının pandemi sınavını değerlendirecek olursanız neler söylemek istersiniz Sn Başkan? … Ve çok büyük bir oluşum olan Memur-Sen pandemi koşullarındaki bu sınavda tüm kamu çalışanlarının yanında oldu. Nasıl bir tablo vardı kamuda bu dönemde?

Gökhan Yünkül; Pandemi koşullarından birinci derecede etkilenen meslek grubu sağlık çalışanları… Memur-Sen Konfederasyonumuz da 27 yıllık mazisi olan çok büyük bir sendika… Türkiye’nin en büyük emek örgütü. Geçmişten bugüne sendikal çalışmalarımızda emek ve akıl teri döken birçok değerli kimlik oldu. Memur-Sen bir ortak harekettir. Buradaki başarı ne şahıs olarak benim başarım ne de başka bir kişinin başarısıdır. Burada başarı varsa, topyekûn bir teşkilatın başarısıdır. Kamuda çalışan arkadaşlarımızın sendikal bilincini artırma amacındayız. Bizler Memur-Sen ile sendikacılığı farklı bir boyuta taşımaya çalıştık. Geçmişte yapılan ‘Yaşasın’ ya da ‘Kahrolsun’ sloganlarından kurtulup, hakkaniyete baktık. 11 iş kolunun tamamında da yetkili sendika haline geldik. Bu 11 iş kolunda da arkadaşlarımızın yüzlerini gülümsetecek kazanımlar elde ettik. Çalışmalar akabinde Cumhurbaşkanımız, son memur zamlarının üstüne yüzde 2,5’luk bir fark ekleyerek, bir ek zam daha gerçekleştirdi. Bu kazanımı olumlu bulduğumuzu ancak yetersiz gördüğümüzü söylemem gerekiyor. Çünkü mevcut ekonomik tabloda bu zam oranı kamu çalışanlarının yarasına ne yazık ki merhem olmaz.

BEKLENTİMİZ; REFAH PAYIDIR!

Peki, memur kesimi zam oranlarını makul buldu mu?

Net ifade ile şudur; Kamu çalışanlarının beklentileri karşılık buluyor ancak yeterli adım atılmıyor. Biz sonradan verilen yüzde 2,5’luk farkın yeterli olmadığını ifade ediyoruz. 2022 yılının ikinci 6 aylık dilimini kapsayan oranlar ve 2023 yılı zamları ve enflasyon farkları, ekonomik koşullarla dengeli olmalı. Enflasyon farkının veriliyor olması zam veriliyor olması demek değildir. Bizim isteğimiz ücretlerde daha da iyileştirici bir yol izlenmesi… Enflasyon farkının üstüne refah payı verilmeli.

2022 yılında sendika olarak nasıl bir çalışma takvimi öngörüyorsunuz?

11 hizmet kolunda problemlerin halledilebilmesi adına yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Son olarak 220’ye yakın kazanım elde edilmişti. Memur-Sen ve bağlı sendikalar olarak çalışma arkadaşlarımızın sorunlarının minimum düzeye indirilmesi hedefiyle çalışıyoruz. Burada temel problemlerin çoğunluğu ekonomik özlük haklarından kaynaklanıyor. Bir çalışan ücret olarak ne kadar iyi kazanım elde ederse, o derece verimli çalışır. Kişi evine ekmek götürme derdindeyken, verdiği hizmetin kalitesine bakamaz. O yüzde kamu çalışanlarının ücret noktasında tatmin edilmesi gerekiyor. Biz kamu çalışanlarının emekli olduktan sonra da aynı sorunları yaşamaması için uğraşıyoruz. Örneğin, bir öğretmen aktif görevdeyken 6 bin TL maaş alıyor. Emekli olduktan sonra bu rakam 2 veya 3 bin TL’ye düşüyor. Neredeyse kişinin gelirinde yarı yarıya bir düşüş meydana geliyor. Özel sektörde de benzer şeyler yaşanıyor. İnsanlar emekli olduktan sonra da hayatını idame ettirebilecek gelire sahip olmalı. Bu konu için mücadele ettiğimiz en önemli konulardan bir tanesi ise 3600 ek gösterge…!

 3600’DE ADALET İSTİYORUZ!

3600 düzenlemesinin Mayıs- Haziran aylarında Meclis’e gelmesi hedefleniyor… Size göre bu kez 3600 yaşama geçebilecek mi?

3600 ek gösterge Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanımızın vermiş olduğu bir sözdü. Toplu sözleşme masasında da bu konuyu dile getirerek ‘2022 yılı içerisinde çözüme yönelik adım atılacak’ yönünde bir karar alınmasını sağladık. Buradaki iki maddeden biri 3600 ek gösterge iken, diğeri ise sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesiydi. Çalışma Bakanlığı nezdinde 3600 ile ilgili bir görüşme yapıldı. Sonraki görüşmelerde ise Memur-Sen olarak masaya getireceğimiz maddeler görüşülmeye başlanacak. Polis, öğretmen, hemşire ve diyanet görevlileri olmak üzere 3600 için 4 meslek gurubu öngörülüyor. Bu meslek gruplarına ek gösterge vermek diğer meslek gruplarını görmezden gelmek ve o meslek gruplarındaki ek gösterge adaletsizliğini görmezden gelmek doğru olmayacaktır. Biz bütün kamu çalışanlarını kapsayacak topyekûn bir düzenleme istiyoruz. Bu 4 meslek grubu belki de bütün kamu çalışanları arasında yüzde 70’e tekabül ediyor ama geriye kalan arkadaşlarımız için de bir çalışma yapılması şart.3600 ek gösterge çıktığı anda görevde olan kamu çalışanlarının hiçbirinin maaşında bir artış sağlamıyor. 3600 ek gösterge kamu çalışanlarının emekli olduktan sonra işine yarayan emekli maaşını ve emekli ikramiyesini artıran bir unsur. Bir hemşire 5 bin TL alıyorsa emekli olduktan sonra 2 bin 500 TL’ye düşen maaşını 3600 ek göstergeyle 3 bin 500 TL’ye çıkarabilir. 3600 bugüne değil yarınımıza çok şey katacak ve 2,5- 3 milyon devlet memurunun hayatını değiştirecek bir unsur.

SIKINTILAR ARTIK TRAVMAYA DÖNÜŞTÜ!

Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi talebinize ilişkin bir gelişme var mı?

Sözleşmeli personelin yaşadığı sıkıntılar artık travmaya dönüştü. Atanamama durumlarında aile hayatlarında sarsıntı yaşayanlar oluyor. 2022 yılı içerisinde inşallah sözleşmeli personel konusu gündemden düşmüş olacak. Yani bu yıl bu iş çözülecek, bunu bekliyoruz.  Yakın zamanda da bu müjdelerin verilmesini arzu ediyoruz. Kamuda 12-13 istihdam modeli var ve bunların tek tip istihdama dönüşmesi gerekiyor. Bu tek tip de 657 Sayılı yasayla Devlet Memurluğu’na tabi olmak anlamına geliyor.

BURSA’DAN BİR ÖRNEK!

Bursa’da bir arkadaşımız sözleşmesi yenilenmediği için memurluktan çıkartıldı. Kusuru olmayan bu arkadaşımızın bu duruma düşmesinin sebebi ise kurum amirinin sözleşmeyi yenilememesinden kaynaklandı. Türkiye genelinde son yerel seçimlerin ardından  el değiştiren belediyelerde de aynı durumdan dolayı binlerce insan işsiz kaldı. Belediye Başkanları değiştikçe bu gibi olayların yaşanmaması gerekiyor. Bu olaylar İstanbul gibi, Adana gibi, Mersin gibi birçok ilde yaşandı. Devletin memuru bir adamın iki dudağı arasına bırakılamaz.

DÖNER SERMEYE YÖNETMELİĞİ ADALETSİZLİK ÜRETİYOR

Son olarak ‘Döner Sermaye’ sistemindeki sıkıntıların giderilmesine yönelik beklentiye değinecek olursak yeni bir düzenleme yakında diyebilir miyiz?

  Döner sermaye konusunda ‘bütün sağlık çalışanları bundan huzursuz olsun’ diyerek bir çalışma yapılmış gibi. Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Sağlık çalışanlarının maaşlarında düzenleme yapacağız’ yönünde bir açıklama gelince, heyecanlanmıştık. Bin 500 TL ile 2 bin 500 TL arasında bir iyileştirme olacaktı. Düzenlemeden yararlanacak hekimler sadece yüzde 30’da sınırlı kaldı. Döner sermaye ile düzenleme yaparken bir hekim grubunu öne çıkarıp, diğer hekim grubunun yok sayılması sıkıntılara sebebiyet verdi ve hekimler arasındaki huzur bozuldu.