
BUSE ATEŞ / BURSADA BUGÜN
Fazla kahve tüketimi, özellikle anksiyeteye yatkın bireylerde kaygı ve huzursuzluk hissini artırabiliyor. Nev Sağlık Grubu'ndan Klinik Psikolog Helin Ezgi Deniz, kahvenin beyindeki etkilerini anlatarak bu durumun bilimsel nedenlerini açıkladı.
KAFEİN BEYNİN "FREN SİSTEMİNİ" DEVRE DIŞI BIRAKIYOR
Dr. Deniz, kahvenin içeriğindeki kafein maddesinin merkezi sinir sistemini uyardığını belirterek, "Bu uyarılma hali çoğu insan için enerji artışı ve dikkat toplama anlamına gelir; ancak anksiyeteye eğilimli kişilerde bu durum kolaylıkla gerginlik ve huzursuzluk hissine dönüşebilir" dedi.
Kafeinin etkisinin merkezinde adenozin adlı nörotransmiterin yer aldığını belirten Deniz, "Adenozin beynin doğal fren sistemi gibi çalışır. Gün içinde birikir ve nöronlara dinlenme sinyali gönderir. Kafein ise adenosine benzediği için bu reseptörleri bloke eder, böylece beyin 'artık dinlenme zamanı' mesajını alamaz" ifadelerini kullandı.
BEYİN "ALARM HALİ"NE GEÇİYOR
Kafeinle birlikte sinir hücrelerinin yüksek tempoda çalışmaya devam ettiğini vurgulayan Deniz, "Beyin bu durumu bir tür tehlike ya da alarm hali olarak algılar. Bu aşamada adrenalin ve kortizol salgısı artar. Adrenalin kalp atışlarını hızlandırır, kortizol ise bedeni uzun süre uyarılmış tutar" dedi.
Bu fizyolojik uyarılmanın anksiyete eğilimli bireylerde panik hissini tetikleyebileceğini belirten Deniz, "Kalp çarpıntısı, nefes değişimi, titreme gibi bedensel sinyaller panik atağı çağrıştırabilir" ifadelerini kullandı.
İKİ FİNCAN KAHVE BİLE YETERLİ OLABİLİR
Araştırmaların, yaklaşık 200 mg kafeinin (iki fincan kahve) dahi bu etkileri yaratabildiğini gösterdiğini söyleyen Deniz, "Kafeinin etkisi kişiden kişiye değişir. Bazı kişiler kafeini hızlı metabolize ederken, bazıları daha yavaş metabolize ettiği için küçük miktarlar bile gerginlik yaratabilir" dedi.
"ÖLÇÜLÜ TÜKETİM ZARARSIZDIR"
Sonuç olarak kahvenin ölçülü tüketildiğinde zararsız bir keyif aracı olduğunu belirten Dr. Deniz, "Ancak anksiyete eğilimi olan bireylerde, adenosinin doğal yatıştırıcı etkisini bastırarak bedeni fark edilmeden stres moduna sokabilir" uyarısında bulundu.