SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da Sibel Sevim'in "Benden Size" sergisi devam ediyor

Bursa Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi'nde Prof. Dr. Sibel Sevim'in 175 özgün eseri sergileniyor. Ulusal ve Uluslararası alanda pek çok eseri sergilenen Sibel Sevim, henüz çocuk yaşlarındayken zeytin ağaçlarının altında bulduğu seramik parçaları topladığını ve onları 'Cici' olarak adlandırdığını belirtirken seramik tutkusunun o dönemlerde başladığını ifade etti. Dr. Sevim, Sanat hayatı ve "Benden Size" adlı sergisi hakkında Bursada Bugün'e konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2022 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2022 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Bursa'da Sibel Sevim'in "Benden Size" sergisi devam ediyor

Bursa'da Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi'nde Prof. Dr. Sibel Sevim'in 175 özgün eserli "Benden Size" adlı sergisi açıldı.

"BİR SEPETİM HEP KIRIK SERAMİK PARÇALARIYLA DOLUYDU"

Trilye'de doğduğunu ifade eden Prof. Dr. Sibel Sevim, "Çocukluğum Trilye'de geçti. Aynı zamanda Taş Mektep mezunuyum. Hayata dair pek çok şeyi orada öğretmenlerimizden öğrendik. O dönemin eğitim kalitesi bir başkaydı. Küçük yaşlarda Trilye'de bizleri zeytin toplamaya götürürlerdi. Herkes sepetlerle zeytin toplarken, ben bir sepetimi zeytin ağaçlarının altında bulduğum kırık seramik parçalarıyla doldururdum. O parçalar benim için çok kıymetliydi. Onları oyuncak gibi görür, 'Cici' olarak adlandırırdım. O dönem farkında olmadan o parçalarla aslında enstalasyon yapıyormuşum. Günümüzün moda oyuncakları yapbozlar gibi onlarla oynuyormuşum. Keşke günümüz çocuklarının da böyle yaratıcılığını ortaya koyabileceği fırsatları olsa.

Orta öğrenim ve üniversite hayatı derken yollarım sanatla kesişti. Akademik eğitim sonrasında çok kıymetli hocalardan da ders aldım. Seramik denince aklımıza; büyük heykeller, duvar çalışmaları gibi eserler geliyor. 1985 yılında ilk sergimi açtım ve deneysel denilebilecek düzeyde takı çalışmalarıma da yer verdim. O sergide özellikle hanımefendilerin takılara karşı olan ilgisini gördüm. O gün mesleğimin zirvesine geldiğimde tekrar takı üretmeye başlama kararımı kesin olarak vermiştim" diye konuştu.

"HALKIN İÇİNDE OLMAMIZ GEREKİYOR"

Sibel Sevim, "Eserlerimizi genel olarak sanat galerilerinde paylaşabiliyoruz. Sergiler açılıyor ve kapanıyor ancak biz bu sergileri toplumun belirli bir zümresiyle paylaşıyoruz. Daha halkın içinde olmamız gerekiyor. Dünyanın 55'e yakın ülkesinde çeşitli sergi ve etkinliklere katıldım. O ülkelerde ekonomik gelir düzeyi düşük olanlarında bile sanat hep halkın içindeydi. Küba'yı bu ülkelere örnek olarak verebilirim. Gelir düzeyleri çok dar olmasına rağmen evlerin bütün duvarlarında sanat eserleri vardır. Bu durum beni çok etkiledi. Sergiler yapıyoruz ancak hep aklımda bunları halkla buluşturacağımız projelerde vardı" diye ifade etti.

"BÜYÜK FORMDAKİ ESERLERİ KÜÇÜLTMEYE KARAR VERDİM"

Çocukluğunda zeytin ağaçlarından topladığı seramik parçalarının, Eskişehir'de büyük bir 'Seramik Park' olduğunu ifade eden Sevim, "Bu proje Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından desteklendi. Seramik Park projesinden sonra gerçekleştirmek istediğim projelerin önüne engeller çıkınca, büyük formdaki eserleri küçültmeye karar verdim. Formları küçültmek ilk başlarda hiçte kolay olmadı. Bu süreçte bazı ustalardan teknik anlamda bazı derslerde aldım. Çok önemli, kadim topraklar üzerinde yaşıyoruz. Tüm eserleri inceledikten sonra istenilirse büyütülebilecek olan küçük formlarda eserler ortaya çıktı. Takılarımdan esinlenerek, bir meydanda büyük bir heykel yapmak hayallerimin arasında duruyor. Böyle bir müzede eserlerin sergileniyor olması çok kıymetli. Sergi, Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi ile çok güzel bir şekilde bütünleşti. Görevi ve emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum. 'Benden Size' gelsin diyorum ve 5 Ocak'a kadar devam edecek olan sergiye katılımlarınızı bekliyorum" dedi.  

kaynak/bursada bugün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.