SON DAKİKA
Hava Durumu

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez: Tarım ilacı kullanımını en aza indirmeyi hedefliyoruz

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, tarım ilacı kullanımını azaltmak için faydalı böcek salınımı projesi hakkında Bursada Bugün'e özel açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2024 17:13
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 17:13
Kaynak: Bursada Bugün
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez: Tarım ilacı kullanımını en aza indirmeyi hedefliyoruz

BURSADA BUGÜN

Tarım ilaçlarının kullanımını azaltmak için Kırıkkale Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi ile birlikte işbirliği gerçekleştiren Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, faydalı böcek salınımı hakkında Bursada Bugün'e özel açıklamalarda bulundu.

"TARIM İLAÇLARININ ÇEVREYE ZARARI ÇOKTUR"

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, tarım ilaçlarının insan sağlığına ve çevreye çok zarar verdiğine değinerek sözlerine başladı. Dönmez,  "Halk dilinde zehirdir. Tarım ilaçlarının ruhsatlı, doğru olarak kullanılması, zararı en aza indiren noktadır.  Önemli olan meyve ve sebzede ilacı kullanımla hasat arasında geçen süredir. İlaç, o sürede kendini doğada parçalıyor ve zararı minimize ediyor. Biz bu ilacın kullanımını azaltmak için faydalı böcek salınımı yapıyoruz. Aslında bu faydalı böcekler doğada zaten var, fakat biz kimyasalları kullanarak önce bu faydalı böcekleri yok ettik. Bu böcekler doğal denge içerisinde birbirlerini, yumurtalarını yiyerek hayatlarını devam ettirirler" açıklamalarıyla tarım ilacıyla faydalı böcekler yok olduğunu ve zararlı böceklerin çoğaldığını belirtti.

"15-20 GÜNLÜK PERİYOTLAR HALİNDE BÖCEK SALINIMI YAPIYORUZ"

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, "Faydalı böcek salınımını, doğada az olan böceklerle Kırıkkale Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'yle iş birliği içinde bir proje yaptık. Bu proje kapsamında kendi bahçemde deneme işlemine başladık. Bu hafta sonuna doğru da tekrar gelip kontrol edecekler. Böcekler belli bir zaman sonra ölüyor, bir defa salınmıyor. 10-15 günlük periyotlar halinde bahçeye faydalı böcekleri salıyoruz. Kimyasal mücadele orada azaldığı için faydalı böcek popülasyonu çoğalıyor. İlaç kullanımını ilk senede yüzde 30 azaltmak, 2-3 seneye de daha aza düşürerek devam etmek istiyoruz" açıklamalarıyla tarım ilaç kullanımını yıllar içinde en aza indirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

"BÖLGEMİZ MEYVE AĞIRLIKLI OLDUĞU İÇİN İLK MEYVELERDE DENEYECEĞİZ"

Gürsu'nun meyve ağırlıklı bir ilçe olduğunu ve çoğunlukla armut yetiştirildiğini söyleyen Dönmez, ilk olarak böcek salınımına oradan başladıklarını belirtti. Dönmez, "Üniversitedeki hocalarla görüştüm. Gürsu,  armut ağırlıklı olduğu için armutla başladık. Hocaların söylediğine göre bu çalışmalar Türkiye'de bir ilk.  Bölgemiz meyve ağırlıklı olduğu için bunu ilk meyvelerde kullanacağız. Proje kapsamında bunu gerçekleştirip, bunu Tarım Bakanlığı'na, üniversiteye raporlayıp neler kullanıp kullanmadığımızı anlatacağız, detaylar vereceğiz. Faydalı böcek kullandığımızda hiç tarım ilacı kullanmadığımız anlaşılmasın. Yine kullanılacak fakat zaman ve mesafe açılacak. Her şeyi zaman gösterecek. Tuzakta zararlı popülasyonu fazlalaştığı zaman diyeceğiz ki yeni böcek asalım. Kontrollü gideceğiz. Bunun da yöntemleri var, fenomen tuzaklarıyla yapılıyor. İlaçların doğru yapılıp yapılmadığını ya da gerekli olup olmadığını gösteren bu fenomen tuzaklarıdır. Eğer başarılı olabilirsek bölgemizde az da olsa yeşilliklerde, seralarda da bu yöntemi deneyeceğiz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kaynak: Bursada Bugün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.