SON DAKİKA
Hava Durumu

Mimarlarlar Odası ‘Adli Mimarlığı’ Masaya Yatırdı…

Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ‘Adli ve İdari Yargı Alanında Mimar Bilirkişi (Adli Mimar) Neden Gereklidir?’ konulu seminerde adli mimarlık konuşuldu.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2023 11:09
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2023 11:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Mimarlarlar Odası ‘Adli Mimarlığı’ Masaya Yatırdı…

Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ve Mimarlar Odası 48. Dönem Bilirkişilik ve Gayrimenkul Değerleme Komitesi Başkanı Sinan Kayakıran’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Adli ve İdari Yargı Alanında Mimar Bilirkişi (Adli Mimar) Neden Gereklidir?’ konulu seminerde, adli mimarlığın kıstasları, adli bilirkişi belirleme şartları, adli bilirkişilik eğitimleri ve mimarların bilirkişi olmak için izleyecekleri yollar masaya yatırıldı.
Moderatörlüğünü Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Soruşturma ve Uzlaştırma Kurulu Üyesi ve Mimarlar Odası 48. Dönem Bilirkişilik ve Gayrimenkul Değerleme Komitesi Başkan Yardımcısı Huriye Nacar Savat’ın üstlendiği etkinlikte konuşan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, mimarların bilirkişi heyetleri içinde olmasının çok önemli olduğunu, kendi uzmanlık alanlarının ışığında hukuki konuların en doğru sonuca baglanması için gerekliliğine dikkat çekti.


Seminerde değerlendirmelerde bulunan Başkan Şirin Rodoplu Şimşek, “Depremle birlikte bilirkişiliğin önemi daha da ortaya çıktı. Deprem bolgesinde görevlendirilen adli bilirkişi olan Mimarlarımız kendi alanlarındaki yetkinliklerini bu alanda kullanarak adalete yardımcı oluyorlar. Neticede mimari ve ilintili konularda doğrudan işin uzmanı biziz. Burada meslek etik değerlerine uymayan, bilimin ışığında hareket etmeyen tüm tarafların adalet önüne çıkması gereklidir. Bu noktada bilirkişiliğin raporları doğru kararların alınmasında önemli rol oynuyor. Genel olarak bilirkişiler arasındaki mimar sayısı hala azdır ve mutlaka  arttırılmalıdır” diye konuştu. 


Mimar bilirkişiliğin bir meslek olmadığını, alanında uzman mimarlar tarafından yapıldığına dikkat çeken etkinliğin konuşmacısı Sinan Kayakıran, “Teknik alandaki davaların sonuçlanması için, mimar ve mühendislere ihtiyaç var. Mahkeme heyeti teknik alanı bilmediğinden, desteğimiz olmadan davaları çözme imkânına sahip değil. Bilirkişi olmak isteyen mimarların temel bilirkişi eğitimi alması lazım. Bunun yanında mimarın diploması ve çalıştığı yerin iş kollarıyla eşleşen benzer alanların kodunu yazıp bilirkişi olabilir. Temel bilirkişilik eğitimi 24 saat sürüyor. Mimarlar mutlaka bu kadrolarda yer almalıdır. Teknik incelemelerinizi, raporlarınızı sunarak adaletin yerini bulmasına katkı sağlayabilirsiniz” dedi. 


Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ‘Adli ve İdari Yargı Alanında Mimar Bilirkişi (Adli Mimar) Neden Gereklidir?’ konulu seminer katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.