SON DAKİKA
Hava Durumu

Mübadelenin 100'ncü Yılında Türk-Yunan buluşması

1923 yılında Lozan Barış Antlaşmasına ek olarak yapılan Türkiye Yunanistan Mübadelesinin 100. yılında, Türk-Yunan belediye başkanları Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ın ev sahipliğinde Tirilye Taş Mektep'te buluştu.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2023 14:11
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2023 14:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Mübadelenin 100'ncü Yılında Türk-Yunan buluşması

Yunanistan'dan gelen 20 belediye başkanıyla gerçekleştirilen buluşmada dostluk mesajları öne çıktı. Barış ve kardeşliğin uzun sürmesi adına Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve  İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği ve İstanbul Başpiskoposu Bartholomeos tarafından Taş Mektep önüne iki adet zeytin fidanı dikildi.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ın konuşmasından satır başları şöyle;

Umarım söyleyeceğim  cümlelerle kimseyi kırmam. Çipras göreve geldiğinde bir soru sorulmuştu. 'Ege denizi kimin?' demişti. Çipras, 'Ege denizi balıkların' demişti. İşte bu dünya bizim. Daha geniş düşünelim.

"BU DÜNYA HEPİMİZİN"

Bu Dünya; Toprağıyla, böceğiyle, deniziyle hepsi bizim, hepsi bütün canlıların, bu Dünya'nın kıymetini bilelim. İçinde bulunduğumuz taş mektep binasının sizler için ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Bizlerde bu binayı insanlığa hizmet etmesi için restore ettik. Ülkemizdeki üniversitelerle iş birliği yapıyoruz. Yunanistan'da Atina üniversitesi ile çalışmak adına sevgili patriğimizin desteği olursa iş birliği yapmak istiyoruz. Oradaki öğrenci ve bilim insanları, ülkemize gelerek bilim çalışmalarını burada yapsınlar göstersinler istiyoruz. Daha yapacak işlerimiz var. Bizim tüccar evi diye bildiğimiz, yine sizin döneminizden kalma eski yağ fabrikasında kamulaştırıyoruz. O alanı da Zeytin Müzesi yapacağız. İnsanların kendini ifade edebileceği çok güzel bir mekana kavuşmuş olacağız. Bütün amacımız kentimizin var olan değerlerinin milattan öncesi dahil, geleceğe insanlığa kazandırmak için çaba sarf ediyoruz. Kolay değil ancak yürekten gelirse başaracağımıza inanıyorum.  Anlatacak daha çok şey var. Yunanistan'a geldiğimizde bizleri çok güzel ağırlamıştınız. Sizleri tekrar ziyaret etmeyi çok istiyoruz. 

İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği ve İstanbul Başpiskoposu I. Bartholomeos şöyle konuştu;

Bu sabah ayinimizin  sonunda Rumca ve Türkçe konuşma yaptım. Huzurunuzda bir iki kelime etmek istiyorum. Hepiniz Yunanistan ve İstanbul'dan gelen patrikhane temsilcilerini bu senede büyük bir misafirperverlikle karşıladınız. 

"GÜZELLİKLERDEN İSTİFADE EDEBİLMEK BİZİM ELİMİZDE"

Belediyemize bağlı olan kilisede dualarımızı gerçekleştirmek için bizlere tahsis ettiniz. Bu tarihi mekanı siz güzelleştirdiniz ve davet ettiniz. Müzikle karşılayıp güzel sözler hitap ettiniz. Biraz sonra Yunanistan'da gelen meslektaşlarımızı ve biz din adamlarını yemekle ağırlayacaksınız. Yerel yönetim temsilcileri sizler gibi açık ve ileri görüşlü, açık ufuklu olmalıdır. İnsanlara ayrımcılık yapmaksızın onları kucaklamalı ve hizmet vermelidir. Şimdi bu güzelliklerden mutluluklardan istifade edebilmemiz bizim elimizdedir. Yerel yönetim bu birlik ve beraberliği gerçekleştirmek için büyük imkanlara sahiptir. Siz bu imkanlardan faydalanıyorsunuz.

Kaynak:Bursadabugün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.