SON DAKİKA
Hava Durumu

Nosab Akademi’de Gündem; 'Eyt'

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü (NOSAB), NOSAB Akademi bilgilendirme toplantılarını sürdürüyor. Son olarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bursa İl Müdürü Erhan Karaca’yı ağırlayan NOSAB Akademi, bölgedeki firma yetkilileri ve çalışanlarına yönelik ‘EYT Bilgilendirme Toplantısı’nı gerçekleştirdi. NOSAB dışından şirket temsilcilerinin de katıldığı toplantıda katılımcılar EYT’ye dair merak edilenleri Karaca’dan dinledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2023 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2023 13:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Nosab Akademi’de Gündem; 'Eyt'

Toplantıda 1 Mart itibariyle başvuruları başlatılan EYT Kanunu hakkında firmaların bilmeleri gerekenleri anlatan Erhan Karaca, “Yasadan sonra 1 Mart itibari ile E-devlet üzerinden ve kuruma bizzat başvurular başladı. Bursa’da şu ana kadar yaklaşık 130 bin başvuru yapıldı ve bu sayının 200 bini geçeceğini düşünüyoruz” dedi.

Başlangıçtan bu yana E-devlet üzerinden ya da kuruma bizzat başvurularda sistemin sorunsuz ve aralıksız olarak işlediğini anlatan Karaca, emeklilik başvurusu, E-devlet üzerinden yapılacaksa öncelikle 8-kodlu işten ayrılışın, daha sonra emeklilik başvurusunun yapılması gerekiyor. Şahıs işe devam edecekse daha sonra tekrar işe giriş işlemi gerçekleştiriliyor. Kuruma başvuru yapanlar için de işten çıkışın, başvuru yaptığı ayın sonuna kadar yapılması gerekiyor. Maaşın bir sonraki ayda yatırılabilmesi için bu şart. İşten çıkışı yapılan çalışanın emekliliği için herhangi bir sorun çıktığında işyerleri tekrar sigorta girişini yapabiliyor. Bunun herhangi bir idari cezası yok. Bunun için başvuru yapmak isteyenler için ay sonu beklenmeden başvurular yapılmalı ki emeklilik hakkı kazanan çalışanlar bir sonraki ayda ilk maaşlarını alabilsinler. İlk günden itibaren E-devlet üzerinden ve kuruma başvurularda sistemler sorunsuz olarak işliyor” ifadelerini kullandı. 

Emekli olmak isteyenlerin başvuru yaptığı ayın sonuna kadar işten çıkışlarının yapılabildiğini anlatan Erhan Karaca, sözlerini şu şekilde devam ettirdi:

“Sistem çok basit. Çalışanlar kurumdan ya da E-devlet üzerinden başvurularını kolaylıkla yapabiliyorlar. Bunun için sağdan soldan bilgi almaya ya da bu işi para kazanma yolu olarak görenlere itibar etmeye gerek yok. Doğum borçlanmasının genellikle kadınlarda işe girişlerden sonraki doğum izinleri için geçerli olduğu sanılıyordu ancak az bilinen bir gerçek olarak kadınlarda staj sonrasında alınan doğum izinleri için de borçlanma yapılabiliyor. Emeklilik için işten çıkanlara mahkeme kararlarına göre verilen tazminatlar avans olarak sayılmayacak. Emeklilik başvurusundan sonra işine devam etmek isteyenler için resmi işten çıkışlar yapılıp, daha sonra tekrar giriş yapılacak. İzinler de böyle değil. İzinlerde kıdem sıfırlanamıyor. Daha önce emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam eden çalışanlar 5510 sayılı kanundan faydalanamıyordu. Artık otuz gün içinde aynı iş yerine tekrar girişi yapılan çalışanlar bu kanundan faydalanabilecekler.”

Toplantı, Karaca’nın sunumunun ardından soru-cevap bölümüyle devam etti. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.