SON DAKİKA
Hava Durumu

ZMO Bursa Şube Başkanı Çakmak: Her ilacın değerli bir çözünürlük süresi var

Tarımda yapılan yanlış ilaçlama, her sene milyonlarca sebze ve meyveyi ziyan ediyor. Konuyla ilgili Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak, Bursada Bugüne özel açıklamalarda bulundu. Çakmak, "Kimyasal ilaç kullanılıyor. Dozu, zamanı ve bitkiye hangi dönemde uygulanacağı çok önemlidir. O döneme göre de kullanacağınız ilacı seçmeniz önemli, çünkü her ilacın değerli bir çözünürlük süresi var" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2024 10:13
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2024 10:13
Kaynak: Bursada Bugün
ZMO Bursa Şube Başkanı Çakmak: Her ilacın değerli bir çözünürlük süresi var

MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN

Her yıl tarlalarda yapılan yanlış ilaçlama işlemi yüzünden milyonlarca sebze ve meyve çöpe atılıyor. İlaçlamanın nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgiler veren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çakmak, Bursada Bugüne özel açıklamalarda bulundu.

"BİTKİYE HANGİ DÖNEMDE UYGULANACAĞI ÇOK ÖNEMLİDİR"

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi çakmak, tarım ilaçlarının kullanılmak sıklığı hakkında önemli bilgiler verdi. Çakmak, kimyasal ilaçsız üretimin söz konusu olmadığını söyleyerek, "Kimyasal ilaç kullanılıyor. Dozu, zamanı ve bitkiye hangi dönemde uygulanacağı çok önemlidir. O döneme göre de kullanacağınız ilacı seçmeniz önemli, çünkü her ilacın değerli bir çözünürlük süresi var. Siz hasat dönemine yakın çözünürlüğü geç olan ilacı atarsanız bunun meyveye kalıntı halinde kalması çok büyük bir olasılıktır. Bunu da o şekilde yemesi söz konusu olur. Bu yüzden de biz diyoruz ki; bunun mutlak suretle mühendislerin vereceği reçete doğrultusunda uygun dönemde, uygun dozda ve uygun yöntemlerle kullanılması ilaç tercihinin ona göre seçilmesi bitkinin hangi döneminde hangi ilacın kullanılacağının doğru tespit etmek ve buna göre göre uygulamak önemlidir. Onun dışında önerilen şekilde yapılıyor mu? Ne yazık ki, yapılmıyor" diye konuştu.

"HİÇBİR KİMYASALIN ZARARI YOK DİYEMEYİZ"

Tarım ilaçlarının çevreye verdiğini zararları anlatan Çakmak, her kimyasalın çevreye zarar verdiğinin altını çizdi. Çakmak, "Önemli olan bu zararı minimize edecek bir yöntemi uygulamaktır. İlacı dozundan çok yüksek miktarda atarsanız bir kısmı toprağa gelecektir. Topraktan da su ile beraber toprağa ve sulama suyuna veya yeraltı kaynaklarına karışacaktır. Bu bizim çevreye olan zararlarımızı arttıracaktır. Sadece tarım ilacı değil, kimyasal gübrelerde aynı şekildedir. Verdiğimiz kimyasal gübreleri dozundan fazla verirsek ve suyla beraber fazla kimyasal gübre yıkanacak. Bundan dolayı yeraltı kaynaklarımıza doğru hareket edecek. Bu konuda da minimum zarar etmemiz için mutlaka doğru yöntemle vermeliyiz. Aksi takdirde sadece organik prepatlar hariç hiçbir kimyasalın zararı yok diyemeyiz" dedi.

Kaynak: Bursada Bugün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.