SON DAKİKA
Hava Durumu

ZMO Bursa Şubesi'nden meslektaşlarına plaket töreni

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Bursa Şubesi tarafından mesleğinde 30'uncu ve 50'inci yılını dolduran meslektaşlarına plaket töreni düzenleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 20:08
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 20:08
Kaynak: Bursada Bugün
ZMO Bursa Şubesi'nden meslektaşlarına plaket töreni

BURSADA BUGÜN 

TMMOB ZMO Bursa Şubesi tarafından mesleğinde 30'uncu ve 50'inci yılını dolduran meslektaşlarına plaket töreni Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Oditoryum Salonu'nda gerçekleştiriliyor. 

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen plaket törenine ZMO Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Başkanı Özkan Kamiloğlu ve çok sayıda oda üyesi katıldı. 

Plaket Töreni, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren ZMO Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Şube oluşumuzdan bu yana tam 31 yıl geçmiş. Bugün 2.000'i bulan üye sayımızla güçlü, saygın, güvenilir, tarım deyince ilk akla gelen kuruluş haline geldik.

Bu 31 yıl; mesleğin, meslektaşın sorunlarını topluma anlatmak, çözüm üretmeye çalışmak yanında, mesleğin paydaşlarının sorunlarını da kendine dert edinerek, tüm paydaşlarla, tarımı, çiftçiyi, doğayı, hukukun üstünlüğünü, Cumhuriyetin temel ilkelerini korumak adına bilimin ve hukukun ışığında mücadele ederek geçti. 

"SORUN EĞİTİMLE BAŞLIYOR"

Mesleğimizin ve meslektaşımızın çok önemli sorunları var. Aslında sorun eğitimle başlıyor. Sadece binadan ibaret, uygulama alanları olmayan, labaratuvar imkanları ve eğitim kadrosu yetersiz, ülkenin ihtiyacı gözetilmeden  Ziraat Fakülteleri açmak yerine, ülke ihtiyaçları dikkate alınarak nitelikli Fakültelerde eğitim alan Ziraat Mühendisi yetiştirmek temel hedef olmalıdır.  Akademik personelinden, kamuda ya da özel sektörde çalışan meslektaşıma, ilaç bayiliği yapan meslektaşımdan, İstihdamı zorunlu personel ya da tarım danışmanı olarak çalışan meslektaşıma, kamuda ya da özel sektörde yıllarca çalışarak emekli olmuş, insan onuruna yakışır bir yaşam arzu edip, asgari ücrete yakın bir ücretle yaşamaya mahkum edilen meslektaşıma, elbette ki yeni mezun olup da iş arayan meslektaşlarıma kadar her alanda ciddi sorunlarımız var. 

"KARARLI BİR YÖNETİM ANLAYIŞI BENİMSENMELİDİR"

2016 yılında  417.420 hektar ile  tarım arazileri Bursa İlinin yüzölçümünün % 38,34'ünü oluşturmuşken, 2022 yılında 369.727,80 hektara düşerek % 33,36'ya gerilemiştir. Yani son 16 yılda  tarım arazilerinin 47.692,20 hektarı, yani % 11,4'ü tarım dışına çıkarılmıştır. Tarım dışına çıkarılan bu arazilerin büyük bir kısmı da yerleşim yerleri ve sanayi alanına dönüşmüştür. 

Ne yazık ki bu kadar verimli topraklara ve iklim koşullarına sahip bir şehirde bile tarım alanlarımızı koruyamamışız. Hiç olmazsa bundan sonra, daha da geç olmadan tarım arazilerinin korunması için, etkin denetim ve koruma mekanizmaları oluşturulmalı, dirençli ve kararlı bir yönetim anlayışı benimsenmelidir.
Bu konudan daha da vahim olan bir konu; Bursa gibi, toprağı ile suyu ile iklimi ile tarım potansiyeli bu kadar yüksek bir ilde, 2022 yılı verilerine göre yaklaşık 94.700 ha tarım arazisi yani Bursa'nın toplam tarım arazisinin yaklaşık % 25'lik kısmı ekilmemekte, boş bırakılmaktadır.

Bunun nedenlerini iyi analiz edilerek, boş bırakılan bu alanların yeniden ekilir hale getirilmesi için gerekli plan ve programlar hayata geçirilerek,  tekrar tarım yapılır hale gelmeleri sağlanmalıdır.

"KÖYDE TARIMLA UĞRAŞANLARIN YAŞ ORTALAMASI 55 YAŞ VER ÜZERİDİR"

Köyde tarımla uğraşanların yaş ortalaması 55 ve üzeridir. Gençlerin köyde kalmasını, gidenlerin de tekrar dönüşünü başlatmak için; gençlere yönelik girdi ve sosyal güvence desteği verilirken, köylerin büyük yerleşim yerlerine olan bağlantıları ile köylerdeki sosyal yaşam koşulları, eğitim ve sağlık imkanları iyileştirilmelidir.

"ÇİFTÇİMİZE ÖRGÜTLÜK BİLİNCİ AŞILANMALI"

Çiftçimize örgütlülük bilinci aşılanmalı, üreticinin ürününü değerinde satabilmesi, tüketicinin de daha ucuz ve güvenilir gıdaya erişebilmesi için; üretim, satış ve tüketim kooperatiflerine destekler verilmelidir.

Özellikle kadın kooperatifleri desteklenerek onların üretimin içerisinde kalması sağlanmalı, ürettikleri ürünlerin hijyenik, sağlıklı ortamlarda üretilmesi için gerekli teknik ve alt yapı desteği verilirken, belediyelerin ya da bağlı kuruluşlarının satış ağı kullanılarak satış ve pazarlanması sağlanmalıdır.

"BURSA'DAN DÜNYAYA SATIŞ VE PAZARLAMA ZİNCİRİ OLUŞTURULMALIDIR"

Çiftçinin ürettiği ürünü değerinde pazarlayabilmesi, katma değerli ürüne dönüştürebilmesi, yöresel ürünlerin markalaşması ve coğrafi işaret alabilmesi için; belediyeler içerisinde veya başka bir yapı oluşturularak, kooperatiflerin ve çiftçilerin hukuki sorunlarına çözüm üreterek, pazarlama, ürünlerini mamule dönüştürme, marka oluşturma konularında desteklenmesi sağlanmalı, teknoloji kullanılarak online satış sistemi  de dahil Bursa'dan dünyaya satış ve pazarlama zinciri oluşturulmalıdır.

Kaynak: Bursada Bugün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.