SON DAKİKA
Hava Durumu

Kuzey Makedonya'da önemli seçim!

Kuzey Makedonya'da 5 yılda bir düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda 5 Makedon, 2 Arnavut kökenli aday yarışırken Türk aday bulunmadı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu 8 Mayıs tarihinde Parlamento seçimleri ile aynı gün gerçekleştirilecek.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2024 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 12:29
Kaynak: Bursada Bugün
Kuzey Makedonya'da önemli seçim!

Kuzey Makedonya Türkleri içinde önemli bir süreç olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda 5 Makedon, 2 Arnavut kökenli aday yarışırken Türk aday bulunmadı. Seçimlerin ikinci turu 8 Mayıs tarihinde Parlamento seçimleri ile aynı gün gerçekleştirilecek. 

Ülke, anayasal isminin değiştirilmesi, NATO'ya katılım, AB müzakerelerinin devam etmesi için gerekli anayasa değişiklikleri, kurulan yeni siyasi parti ve ittifaklarla hem çok önemli hem de tahmin edilmesi güç bir seçim sürecinde.

Ülkedeki Türkler, bu seçimlere 3 Türk siyasi partisi ve 2024 seçimleri öncesinde kurulan hareket olmak üzere 4 siyasi oluşumla katılıyor.

24 Nisan'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarına göre, mevcut cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski 180 bin 306 oy (19,93), ana muhalefet partisi VMRO DPMNE'nin adayı Gordana Silyanovska Davkova'nın ise 362 bin 682 oy (yüzde 40,8) oy alarak ikinci tura kaldı.

8 MAYIS'TA PARLAMENTO SEÇİMLERİ DE DÜZENLENECEK

8 Mayıs'ta düzenlenecek Parlamento seçimlerinde Makedonya Türkleri tarihi bir fırsatla karşı karşıya. Ülkedeki Türkler, seçimlerin 6 farklı seçim bölgesinde gerçekleşmesinden dolayı katıldıkları farklı ittifaklarla şimdiye kadar kazanılan milletvekili sayısını ikiye katlama, hatta 5 milletvekili çıkararak Meclis'te grup oluşturabilme fırsatıyla karşı karşıya.

8 Mayıs'ta düzenlenecek Genel Seçimlerde iki Türk milletvekili adayı liste taşıyıcısı konumunda. Demokratik Bütünleşme Birliği -BDİ öncülüğündeki Avrupa İttifakı Cephesi'nde 3. Seçim Bölgesi (Kuzey Doğu Makedonya) Liste taşıyıcısı Prof. Dr. Süleyman Baki ve 4. Seçim Bölgesi (Güneydoğu Makedonya) Liste Taşıyıcısı Türk Demokratik Partisi'nden (TDP) Enver Hüseyin yer alıyor. 

Aynı İttifak'tan TDP Genel Başkanı Beycan İlyas, 6. Seçim Bölgesi'nde (Gostivar ve Kalkandelen) 6. Sırada yer alırken, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Salih Murat da aynı seçim bölgesinde 8. Sırada bulunuyor. 

Ciddi sayıda Türk nüfusun yaşadığı 5. Seçim Bölgesi'nde (Merkez Jupa, Plasnitsa, Kırçova bölgesi) geçtiğimiz dönem de BDİ'den milletvekili seçilen İsmail Yahoski 4. Sırada, TDP'den Fehmi Skender ise 5. Sırada yer alıyor.

2024 seçimlerine ana muhalefet partisi VMRO DPMNE öncülüğündeki "Senin Makedonyan" Koalisyonu ile katılan Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) Genel Başkanı Erdoğan Saraç 6. Seçim Bölgesi'nde 4. Sırada yarışacak.

Seçimlere, bu sene de iktidardaki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) öncülüğündeki Avrupa Geleceği Koalisyonu ile katılan Türk Hareket Partisi (THP) Genel Başkanı Enes İbrahim, 5. Seçim Bölgesi'nde 5. sırada bulunuyor.

Makedonya Türkleri için bu seçimlerde ilkler yaşanıyor:

1.    İlk defa toplam 30 Türk milletvekili adayı bulunuyor

2.    İlk defa Avrupa cephesi ittifakı dahilindeki listelerde iki seçim bölgesi liste taşıyıcılarını Türk adaylar oluşturuyor.

3.   Makedonya tarihinde ilk defa en az 4, en çok 8 milletvekilinin parlamentoya girme ihtimali bulunuyor.

Kaynak: Bursada Bugün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.