SON DAKİKA
Hava Durumu

Merkez Bankası, faiz kararını bugün açıklayacak!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını saat 14.00'de açıklayacak. Öte yandan altın fiyatları ne kadar, kaç TL?", "Düşecek mi, yükselecek mi?” sorularına yanıt aranırken İslam Memiş'ten yeni tahmin geldi.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2023 09:50
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2023 09:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Merkez Bankası, faiz kararını bugün açıklayacak!

Şubat ayındaki toplantıda 50 baz puanlık faiz indirimiyle politika faizini yüzde 8,5'e çeken TCMB'nin bugünkü toplantıda faizleri sabit tutması bekleniyor. 

Faizlerin düşürüldüğü son PPK toplantısının sonrasında yayımlanan mesajda "Kurul, bu ölçülü indirim sonrası para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir. Depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkileri yakından takip edilecektir"  ifadelerine yer verilmişti.

50 BAZ PUANLIK FAİZ İNDİRİMİ BEKLEYENLER DE VAR

Reuters'ın anketinde ise 18 ekonomistin 12'si, Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmeyeceğini tahmin etti. 6 ekonomist ise 50 baz puanlık faiz indirim bekliyor. 

TCMB, kasım ayından bu yana yüzde 9 seviyesinde olan politika faizini, 23 Şubat'taki toplantıda 50 baz puanlık faiz indirimiyle yüzde 8,5'e çekmişti.

Merkez Bankası, geçen yılın ağustos ve eylül aylarında 100'er, ekim ve kasım aylarında ise 150'şer baz puanlık faiz indirimleri gerçekleştirmişti.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK, SAAT KAÇTA?

Merkez Bankası faiz kararı bugün belli olacak. Karar saat 14:00’te açıklanacak.

POWELL'DAN BANKA KRİZİ İÇİN MESAJ

Toplantı sonrası açıklamaya yapan Fed Başkanı Jerome Powell, "Bankacılık sektöründe gelişmeler ekonomiyi etkileyecek ve buna nasıl yanıt vermemiz gerektiğine bakacağız" dedi. Powell ayrıca bu yıl faizlerde indirim beklemediklerini de sözlerine ekledi.

Ekonomistlerden 8'i mevcutta yüzde 8,50 düzeyinde bulunan politika faizinin 50 baz puan düşürüleceği yönünde görüş bildirirken, 14'ü politika faizinin sabit tutulacağını öngörüyor.

ALTIN FİYATLARI FED İLE YÜKSELDİ

Fed faiz kararı öncesi temkinli hareket eden ons altın fiyatı, FOMC öncesi 1.937 dolara kadar geriledi. Pazartesi günü ons altın fiyatının 2.009 dolara yükselerek 1 yılın zirvesine çıkmasıyla 1.229 TL ile rekor kıran gram altın ise toplantı öncesinde 1.184 lira seviyesine geri çekildi.

Faiz kararı sonrasında ise ons altın yüzde 1’in üzerinde değer kazanarak 1971 doların üzerine yükseldi. Altının gram fiyatı ise serbest piyasada yeniden psikolojik sınır olan 1.200 lirayı aştı.

İSLAM MEMİŞ’TEN ALTIN TAHMİNİ

Faiz kararının ardından altın fiyatlarına ilişkin Mynet’e değerlendirmede bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Fed sonrası altın ve gümüş fiyatlarında sınırlı yükseliş yaşandı. Fed’in 25 bp faiz artırımı piyasalar tarafından satın alınmıştı. Fed’in faiz kararını 1.950 dolar seviyesinde bekleyen ons 1.978 dolara yükseldi. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarından sonra tekrar 1.960 dolara geriledi. Temkinli bekleyişini sürdüren yatırımcılar, yeni pozisyon için karar veremediklerini düşünüyorum. Asıl fiyatlamalar bugün görülebilir” dedi.

“Teknik olarak 1.917-1.990 aralığını takip edeceğim. Bu bant aralıkları düşüş veya yükselişin devamı için önemli” diyen uzman isim, “Gram altının serbest piyasalarda 1.236 liraya yükseldiğini gördük. Ons altında yaşanan gerileme gram altında da gerilemeye neden oldu. Gram altın da 1.180-1.280 lira aralığını takip edeceğim. Düşüşler alım fırsatı, çünkü kalıcı olmaz. Bu yıl için 1.450-1.550 lira öngörüm devam ediyor” ifadelerini kullandı.

YATIRIMCIYA 'SATIŞ' UYARISI

Gümüşün ons fiyatının 23 dolara yükseldiğini kaydeden Memiş, “Üzerinde kalıcı olması halinde hedef 26 dolar. Gümüş fiyatlarında yükselişin devam edeceğini söyleyebilirim. Kısa vadeli geri çekilmeler kalıcı olmaz. Kimse satış için acele etmemeli” diyerek yatırımcıyı uyardı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.