SON DAKİKA
Hava Durumu

Trafik sigortasında zam hesabı değişti

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun internet sitesinde yayınlanan karara göre, trafik sigortasında zam oranı için belirlenen tavan fiyat, bundan sonra maliyet endeksine göre belirlenecek.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2024 22:05
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2024 22:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Trafik sigortasında zam hesabı değişti

Trafik sigortasına zam oranının belirlenmesinde milyonlarca araç sürücüsünü yakından ilgilendiren bir değişiklik gündeme geldi.

Fiyat artışlarının sürmesi nedeni ile araç sahiplerinin edindikleri araçların değeri de sabit kalmadığı için trafik sigortasını hesaplarken yeni bir sisteme gidilmesine karar verildi.

Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE), Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve asgari ücret artışlarının da içinde bulunduğu bir maaliyet hesaplaması uygulamaya girecek.

Detaylarının daha sonra netleşeceği yeni uygulamada, asgari ücretin değerlendirilme kararı, gelirini bu seviyeden elde edenler olduğu için alındı.

Poliçeler tavan fiyatın üzerinde satılamıyor

Zam için bir tavan fiyat belirleniyor ve poliçeler bu rakamın üzerinde satılamıyor.

Hesaplama değişti

Trafik sigortasında prim artışlarını Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SDDK) belirliyordu. Mayıs ayıyla birlikte zam hesabı değişti. Artık zam üst sınırı maliyet endeksine göre belirlenecek.

Yeni uygulamayla mayıs ayı zam oranı üst sınırı yüzde 3 oldu.

2024'ün ilk aylarındaki zam oranları

Trafik sigortasına ocak-şubat aylarında yüzde 10, mart-nisan aylarında yüzde 5'er zam yapıldı. Trafik sigortasına bu yılın ilk 4 ayında yüzde 30'un üzerinde zam geldi.

Maliyet endeksi

Maliyet endeksini, hasar ödemelerini etkilediği için en fazla asgari ücret artışı oranı baz alınabilecek.

Yayanlanan genelgenin içediği

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan, 2023/31 Sayılı Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Primlerine İlişkin Genelgede Değişiklik Yapılmasına Dair Genelge (2024/12):

Madde 1- 14/12/2023 tarihli ve 2023/31 sayılı Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Primlerine İlişkin Genelgenin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 1- 14 Temmuz 2007 tarih ve 26582 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin geçici 11 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca 2024 yılı Nisan ayında araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan azami primler, 2024 yılı Mayıs ayı için yüzde 3 artırılarak uygulanır.

Madde 2- Bu Genelge 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3- Bu Genelge hükümlerini Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.