SON DAKİKA
Hava Durumu

Adıyaman ve Şanlıurfa'da sel felaketi: 14 can kaybı! Bakan Soylu'dan açıklama

Adıyaman ve Şanlıurfa’yı etkisi altına alan sağanak yağmur sele neden oldu. Sel felaketinde Şanlıurfa'da 12 kişi, Adıyaman'da 2 kişi hayatını kaybetti. Kayıp 5 kişi ise aranıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hayatını kaybedenler arasında 1 buçuk yaşında bir çocuğun da olduğunu açıkladı. Öte yandan CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, en riskli günün bugün olduğunu vurgularken Meteoroloji beklenen kuvvetli yağışlar nedeniyle Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Mardin ve Şanlıurfa'ya turuncu kodlu uyarıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2023 18:09
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2023 18:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Adıyaman ve Şanlıurfa'da sel felaketi: 14 can kaybı! Bakan Soylu'dan açıklama

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma yol açtığı Adıyaman ve Şanlıurfa'yı sel vurdu. Şanlıurfa'da 12 kişi hayatını kaybetti, Adıyaman'da 2 kişi hayatını kaybetti.

Adıyaman'da yağmur nedeniyle kentte depremzedelerin yaşadığı çadır kentlerde çadırları su bastı. Bu bölgelerdeki vatandaşlar, KYK yurtlarına yerleştirildi. Cadde ve sokaklar göle dönerken, araç sürücüleri yollarda ilerlemekte güçlük çekti. Bazı araçlar ise suda mahsur kaldı. Sincik ilçesinde bağlı Subaşı ile Taşkale köyü arasında bulunan ilçenin tek bağlantı köprüsü derenin taşmasıyla araç trafiğine kapandı. Derenin taşması sonucu köprüde göçükler oluştu. Şanlıurfa'da da sağanak yağış nedeniyle yüzlerce ev ve araç sel suları altında kaldı. Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni su basarken kentte eğitime 1 gün ara verildi. 

İşte dakika dakika bölgedeki son durum...

CAN KAYBI 14'E YÜKSELDİ

17:55 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şanlıurfa'da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Valiliğimiz, belediyeler, emniyet, jandarma gerekli tedbirleri ve uyarıları yaparak gerçekleştirmişlerdi. Toplam yağış miktarı metre kareye 129 km. Bu uzun süredir görülmemiş bir yağış. Karadere bölgesine gittik. Ardından Karaköprü, Sırın deresinin olduğu alana doğru gittik ve oradaki hasarı ve tahribatı gördük. Burada 12 vatandaşımız hayatını kaybetti. Şu anda 3 ihbar var. 

Toplam 3 yerde arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Şanlıurfa'da 12, Adıyaman'da 2 vatandaşımız vefat etti. 5 vatandaşımızla ilgili arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Sabaha kadar çalışmalar devam edecek. Hasar tespit çalışmaları da başladı. Sayın Cumhurbaşkanımıza da tüm bilgileri bakanlarımızla arz ettik. Verdiği talimatları da almış olduk. Deprem bölgesinden geldik, orada çalışmalar devam ediyor. Burada selin ilk tahribatları gidene kadar burada çalışacağız, vatandaşımızın yanında olacağız. Şanlıurfa'nın kırsal ilçe ve mahallelerinde de taramalar yapıldı, genel anlamda olumsuz bir durum yok. Merkezde gördüğümüz durumla ilgili karşı karşıya değiliz. Bozova Hilvan yolunda 2 çökme meydana geldi, Akçakale Şanlıurfa yolunda epey bir su bastı, oradaki çalışmaları DSİ ve Karayolları Genel Müdürlüğü devam ettiriyor."

17:30 Adıyaman'da sel felaketi nedeniyle Adıyaman-Çelikhan karayolu üzerinde bulunan Bulam-2 köprüsü çöktü. Valilikten gelen açıklamaya göre, çökme sonrası Adıyaman-Çelikhan karayolu ulaşıma kapatıldı.

SELDE CAN KAYBI 13'E YÜKSELDİ

16:58 Şanlıurfa'da yaşanan sel felaketinde, kırsal bölgede 1 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Jandarma ekiplerinin çalışmasıyla sel sularının dolduğu evde yapılan aramada, 1 kişinin cansız bedeni bulundu. Ekipler tarafından evden çıkarılan, erkeğe ait cansız beden, otopsi için morga götürüldü. Şanlıurfa'da sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı, 11'e yükselirken, yaralanan 26 kişinin tedavilerine ise hastanelerde devam ediliyor.

16:34 ŞANLIURFA' DA MİNİBÜSTE 1 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİ BULUNDU

Şanlıurfa'da sele dönüşen yağış nedeniyle su dolan Abide Kavşağı alt geçidinde ekipler, çalışmalarını sürdürüyor. Alt geçitte suya gömülen ve ekipler tarafından çıkarılan minibüste, 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Minibüs sürücüsü olduğu tahmin edilen, erkeğe ait cansız beden, otopsi işlemleri için Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.

16:15 Adıyaman'ın Tut ilçesinde, dün gece akıntıya kapılarak kaybolan 3 kişiden 1'inin cansız bedenine ulaşıldı. Kayıp olarak aranan 1 kişi ise ekipler tarafından yaralı bulundu. Yaralı, ambulansla Tut Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Cansız bedenine ulaşılan kadın da otopsi için aynı hastanenin morguna götürüldü. Sel felaketinde kaybolan son kişiyi arama çalışmaları ise sürdürülüyor.

İlgili HaberDiyarbakırda etkili olan sağanakta yollar göle döndüDiyarbakır'da etkili olan sağanakta yollar göle döndüHaberi görüntüle

16:10 Adıyaman'ın Tut ilçesinde meydana gelen sel felaketinde; akraba olan Sarıkaya ve Tekdal ailesi fertlerinin evlerinin bahçesine yerleştirdiği konteyner akıntıya kapıldı. Konteynerdeki 8 kişi, kendi imkanlarıyla kurtulurken, kaybolan 4 kişiden Selma Sarıkaya'nın (58) cansız bedenine ulaşıldı. Akıntıya kapılıp kaybolan Emine Sarıkaya, Fatma Tekdal ve Zümre Tekdal'ı arama çalışmalarını ekipler yoğun olarak sürdürüyor.

Son dakika: Adıyaman ve Şanlıurfada sel felaketi: 14 can kaybı Bakan Soyludan açıklama

Metrekareye 103 kilo yağışın düştüğü Tut'da, selde yaralanan Nuri Burç, Hira Ünal, Göksu Ünal, Sude Burç, Mert Sarıkaya, Mine Genç, Selahattin Ünal ve Elif Sarıkaya'nın tedavilerine ise Tut Devlet Hastanesi'nde devam ediliyor

15:41 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Deprem felaketiyle ilgili acılarımız sürerken, Şanlıurfa başta olmak üzere civar illerde meydana gelen sel felaketiyle bir kez daha sarsıldık. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Selden etkilenen afetzedelerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" ifadelerini kullandı.

15:34 Şanlıurfa'nın simgesi olan Balıklıgöl, aşırı yağışların ardından taştı. Menfez ve tahliye kanallarının tıkanması nedeniyle su seviyesi yükselen göldeki balıklardan bazılarının öldüğü görüldü. Ekipler, suyun tahliyesi için bölgedeki menfez ve tahliye kanallarının temizlenmesine yönelik çalışma yapıyor.

Son dakika: Adıyaman ve Şanlıurfada sel felaketi: 14 can kaybı Bakan Soyludan açıklama

PROF. DR. ŞEN: YARIN SABAHA KADAR TEHLİKE DEVAM EDİYOR

15:20 CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, canlı yayında yaptığı açıklamada, "Bir afetin üzerine ikinci bir afet, inanılır gibi değil. Bu beklenen bir yağış değil ama olabilen yağışlardır bunlar. Gece yarısına kadar etkisini sürdürecek. Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya'nın güney kesinlerinde bu yağışları göreceğiz. Yarın bu bölgede yağış normale dönecek. Şiddetini kaybedecek. Yerdeki suyun tahliyesi sürecek. Yarın sabaha kadar tehlike devam ediyor. Isparta, Burdur ve Antalya'nın doğusunda yarın kuvvetli yağış olacak. Antalya'nın doğusunda su baskını sel, su baskını tehlikesi var. Adana'yı da etkileyecek kuvvetli yağışlar. Adıyaman, Şanlıurfa, Malatya ve Sivas da riskin altında bu gece. Yarın bu risk ortadan kalkacak. Yarın Kilis'te de kuvvetli yağış gözüküyor" dedi.

Son dakika: Adıyaman ve Şanlıurfada sel felaketi: 14 can kaybı Bakan Soyludan açıklama

14:50 BODRUM KATTA 5 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Sel felaketinin yaşandığı Şanlıurfa'da, Tandoğan Mahallesi'nde bulunan Yavuzlar Apartmanı'nın bodrum katındaki dairede, 5 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı. İhbarla bölgeye giden ekiplerce bodrum katından çıkarılan ve Suriye uyruklu olduğu belirtilen 5 kişinin cansız bedenleri, otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü. Kentte sel felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı, 9'a çıktı. Adıyaman'da da 1 kişi hayatını kaybetmişti.

Son dakika: Adıyaman ve Şanlıurfada sel felaketi: 14 can kaybı Bakan Soyludan açıklama

AFAD'DAN AÇIKLAMA

14:10 AFAD'dan yapılan açıklamada, Adıyaman'ın Tut ilçesi ile Şanlıurfa'da aşırı yağışlar sonucu su baskınları meydana geldiği belirtilerek, "Adıyaman ili Tut ilçesine son 24 saatte metrekareye 136 milimetre yağış düşmüştür. 1 konteynerdeki su baskını sonucunda 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Kayıp durumda olan 3 vatandaşımızın arama kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir. Arama ve kurtarma faaliyetlerini yürütmek amacıyla Adıyaman merkezden Tut ilçesinde 15 araç, 14 profesyonel dalgıç, 140 arama kurtarma personeli ile birlikte toplam 346 personel görevlendirilmiştir. Bölgedeki iş makinelerine ek olarak 10 vidanjör, 50 motopomp ve dalgıç pompa, 6 kurtarma botu görevlendirilmiştir" denildi.

Son dakika: Adıyaman ve Şanlıurfada sel felaketi: 14 can kaybı Bakan Soyludan açıklama

Şanlıurfa'da da son 24 saatte metrekareye 111 milimetre yağış düştüğü kaydedilerek, "Meydana gelen su baskınları nedeniyle; 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiş olup, 2 vatandaşımızın kayıp olduğu ihbarı alınmıştır. Şanlıurfa, Adana, Bingöl, Mersin, Gaziantep İl AFAD Müdürlüklerinden olay bölgesine arama kurtarma personeli sevk edilmiştir. Çalışmalar devam etmektedir. Şanlıurfa'da halihazırda bulunan iş makinelerine ilaveten 270 adet iş makinesi sevk edilmiş olup, bölgede şu anda 5 vidanjör, 100 adet dalgıç pompa ve motopomp, 25 adet su botu, 23 arama kurtarma aracı, 17 profesyonel dalgıç, 162 arama kurtarma personeli görev yapmaktadır. Diğer illerden takviyeler devam etmektedir. Bölgede aşırı yağışlardan kaynaklı 562 ihbar alınmıştır. Gelişmeler takip edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

YOL ÇÖKTÜ

13:30 Şanlıurfa'da yaşanan sel sonrası Hilvan - Bozova yolu Ördek Köyü noktasında sel suları karayolunu yuttu. Görüntüler dehşete düşürdü.

Son dakika: Adıyaman ve Şanlıurfada sel felaketi: 14 can kaybı Bakan Soyludan açıklama

HASTANENİN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ BOŞALTILDI

13:30 Şanlıurfa'da sel felaketinden etkilenen Şanlıurfa 800 Yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesini su basınca çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi hastaneye yönlendirildi. Hastanenin Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi gören hastalar hızlı bir şekilde çevre hastanelere sevk edilirken, hastane içerisindeki suyun tahliye edilmesine başlandı. İtfaiye ekipleri su tahliye çalışmalarını sürdürüyor.

Son dakika: Adıyaman ve Şanlıurfada sel felaketi: 14 can kaybı Bakan Soyludan açıklama

13:14 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Ülkemiz Kahramanmaraş merkezli ikiz depremin hasarını güç birliği halinde kaldırırken, Adıyaman ve Şanlıurfa’da yaşanan aşırı yağışlar taşkın sellere neden olmuş, nihayetinde yeni bir felaket deprem bölgesini canevinden vurmuştur. Söz konusu felaketin tahribatı büyüktür. Meydana gelen sellerden 5 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 9 vatandaşımızın kaybolduğu, çok sayıda vatandaşımızın yaralandığı anlaşılmaktadır. Bir felaketin izini silme mücadelesi azimle sürüyorken, bir başka felaketin ortaya çıkması milletimizi derinden üzmüştür" ifadelerini kullandı.

ŞANLIURFA'DA 2 İTFAİYE ERİ KURTARILDI

12:33 Şanlıurfa'da Köprülü Abide Kavşağı'nın alt geçidine dolan suda kalan 2 itfaiye görevlisi, arama- kurtarma ekiplerince kurtarıldı. İtfaiyecilerin kurtarılması, alkışlanırken, yakınları ise birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü. Sudan çıkarılan 2 itfaiye eri, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Bölgede dalgıç ekipleri de arama- kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

Son dakika: Adıyaman ve Şanlıurfada sel felaketi: 14 can kaybı Bakan Soyludan açıklama

12:23 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında yaptığı açıklamada, "Bu sabah Şanlıurfa ve Adıyaman'da yaşanan sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Bakanlarımız ekiplerimiz çalışmaları koordine etmektedir" dedi.

12:10 Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Deprem bölgesindeki kuvvetli yağışların bu akşam geç saatlere kadar etkili olacağı, gece saatlerinden sonra ise şiddetini azaltarak devam edeceği tahmin edilmektedir" denildi.

12:03 Şiddetli rüzgar ve buzlanma nedeniyle Anadolujet'in Ankara-Adıyaman seferini yapan uçak Adıyaman Havalimanı'na inemeyerek Ankara Esenboğa Havalimanı'na döndü. Olumsuz hava koşullarının yaşandığı diğer il olan Şanlıurfa'da ise rüzgar nedeniyle uçak seferlerine aksamalar yaşanıyor. Şanlıurfa Havalimanı'na rüzgar nedeniyle inemeyen bazı uçaklar havada tur atmak zorunda kalırken, Anadolujet'in Ankara-Şanlıurfa seferini yapan yolcu uçağı Gaziantep'e, Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul-Şanlıurfa seferini yapan uçağı ise Diyarbakır Havalimanı'na yönlendirildi.

Son dakika: Adıyaman ve Şanlıurfada sel felaketi: 14 can kaybı Bakan Soyludan açıklama

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU'DAN AÇIKLAMA

11:40 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sağanak yağmurun sele döndüğü Adıyaman'ın Tut ilçesinde incelemelerde bulundu. Bölgede kayıp 3 kişinin bulunmasına yönelik yürütülen çalışmaları takip eden Bakan Soylu, son duruma ilişkin yetkililerden bilgi aldı. Bakan Soylu, gece başlayan yağışların sele döndüğünü ve aralarında biri 1,5 yaşında bebek 4 kişinin sel sularına kapıldığını ve bu kişilerden birisinin cansız bedenine ulaşıldığını söyledi. Bölgede kayıp kişilerin bulunmasına yönelik yoğun çalışma yürütüldüğünü anlatan Bakan Soylu, "25 kilometrelik bir alanda aralarında dalgıçların da bulunduğu 163 kişiden oluşan 10 ekip arama kurtarma çalışması yürütüyor" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: 163 kişilik arama kurtarma ekibimiz çalışıyorİçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, "Hem Kayseri valimiz Adıyaman'a intikal etti, Tunceli Valimiz de intikal etti. Buradaki çalışmalar arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam ediyor. Dere yatağında 3 kişi için arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. 10 kaybımızın dışında bir kayıp söz konusu değil. Birkaç günden beri uyarımız devam ediyor." dedi.

daha fazla video içinİçişleri Bakanı Süleyman Soylu: 163 kişilik arama kurtarma ekibimiz çalışıyor

ŞANLIURFA'DA 4 CAN KAYBI

11:36 Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, sel felaketinde 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Vali Ayhan, dün akşam başlayan ve hala devam eden yağışın sele dönüştüğünü belirtti. Sel sularının birçok bölgede etkili olduğunu kaydeden Ayhan, kent merkezindeki Abide Kavşağı alt geçidinde 4 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldığını söyledi. Bölgede arama- kurtarma çalışmalarının devam ettiğini anlatan Vali Ayhan, eğitime ara verilen kentte bodrum ve zemin katlarda yaşayanlara güvenli bölgelere gitmeleri yönünde uyarıda da bulundu.

11:30 CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Konteynerlerın olduğu bölgede suyun akacağı yönü serbest bırakmak lazım. Kesinlikle buna önem verilmeli. Burada hem su baskını, hem taşkın var. Bunlara dikkat edilmesi lazım. Böyle bir yağış 10 gün sonra da meydana gelebilir. Bunun beklentisini siz tayin edemezsiniz. Meteorolojik doğal afetler anlıktır. En fazla 3 gün önceden bilebilirsiniz. Anidir bu. Daha iyi kontrol altında tutmamız lazım. Bu gibi yağışların daha da sonra devam edebileceği düşüncesiyle deprem bölgesinde sadece orada değil her yerde öyle planlama yapılmalı. Yeni şehir yerlerinin bunlara bakılarak da çözülmesi lazım. Sellerin, derelerin olabileceği noktalara uzakta yapılmalı" dedi.

Son dakika: Adıyaman ve Şanlıurfada sel felaketi: 14 can kaybı Bakan Soyludan açıklama

MALATYA'DA SAĞANAK HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ

10:56 Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma yol açtığı Malatya'da sağanak etkili oldu. Battalgazi, Yeşilyurt, Doğanşehir, Kale ve Pütürge ilçeleri ile kent merkezinde sağanak, kısmen sele dönüştü. Yağış nedeniyle depremzedelerin kaldığı bazı çadırlarla, ev ve iş yerlerini su bastı. Buralarda kalanlar belediye ekiplerince tahliye edildi. Göle dönen cadde ve sokaklarda trafikte de aksamalar yaşandı. Sağanak nedeniyle ekili tarım arazileri de su altında kaldı.

Son dakika: Adıyaman ve Şanlıurfada sel felaketi: 14 can kaybı Bakan Soyludan açıklama


ABİDE KAVŞAĞI'NDA CAN PAZARI: 6 KİŞİ ARANIYOR

10:48 Şanlıurfa'da kent merkezinde bulunan köprülü Abide Kavşağı'nın altından araçlarıyla ilerlemeye çalışan vatandaşlar, sel sularına kapıldı. Can pazarının yaşandığı kavşakta 1 kadın ile 1 çocuk son anda vatandaşlar tarafından halat atılarak bulunduğu yerden kurtarıldı. Sel sularıyla taşan kavşakta 2 itfaiye eri ile 4 vatandaşın sel sularına kapıldığı belirtilerken, su altı arama ve kurtarma dalgıç ekipleri arama kurtarmaya çalışması başlattı Halen kent merkezinde sel sularına kapılan araçlar nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanırken, ekiplerin çalışmaları devam ediyor.

Son dakika: Adıyaman ve Şanlıurfada sel felaketi: 14 can kaybı Bakan Soyludan açıklama

10:44 Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılıç, yaptığı açıklamada, "Son yılların en fazla yağışını alıyoruz. Çadırdaki depremzedeleri güvenli yerlere alıyoruz. Temel ihtiyaçların karşılanması yönünde yoğun çaba içerisindeyiz. Merkezde bir can kaybı yok. Tut ilçesinde 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi kayıp. Bireysel çadırların olduğu yerlerde, çukur olan yerlerde kepçe, vidanjör gibi araçlara ihtiyaç oluyor. Şu an Antep'ten kepçe, vidanjör istedik. Bunlara ihtiyaç var. Ne kadar çok ve çabuk olursa o kadar iyi olur" dedi.

Son dakika: Adıyaman ve Şanlıurfada sel felaketi: 14 can kaybı Bakan Soyludan açıklama

ADIYAMAN'DA 1 CAN KAYBI

10:36 Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesine koordinatör olarak atanan Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, "Adıyaman'ın Tut ilçesinde bahçeye konulan konteyner sele kapıldı. 1 kişi öldü 4 kişiyi arama çalışmaları 150'ye yakın ekiple devam ediyor" dedi.

10:34 Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, CNN TÜRK'te yaptığı açıklamada, "Çok yoğun bir mücadele vermekteyiz. Yağış metrekareye neredeyse 200 kilograma yaklaşmış vaziyette. İhbarlar var, hepsine müdahale ediliyor. En büyük isteğim şu; vatandaşlarım çok dışarı çıkmasın, dere kenarlarında olanlar mutlaka oradan uzaklaşsınlar.
Bir kayıp yok ama ciddi bir araç tahribatı var. Şanlıurfa tarihinde böyle bir sel görmemiş. İhbarlar var, dalgıçlarımız müdahale ediyor. İnşallah bir sıkıntı olmaz. En önemlisi hastanemizi tahliye ediyoruz, 200 hastamız var, diğer hastanelere tahliye ediyoruz." dedi.

Son dakika: Adıyaman ve Şanlıurfada sel felaketi: 14 can kaybı Bakan Soyludan açıklama

10:25 AFAD'dan yapılan açıklamada, Şanlıurfa ilimizde meydana gelen aşırı yağışlar nedeniyle bölgede sel ve su baskınları meydana gelmiştir. Şanlıurfa, Adana, Bingöl, Mersin ve Gaziantep AFAD ekiplerimiz olay bölgesinde görevlendirilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

Adıyaman ve Şanlıurfa'da sel felaketi: Alt geçitte can pazarı

daha fazla video içinAdıyaman ve Şanlıurfa'da sel felaketi: Alt geçitte can pazarı

PROF. DR. ŞEN: EN RİSKLİ GÜN BUGÜN

10:10 CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, canlı yayında yaptığı uyarıda şu ifadeleri kullandı:

"Önemli bir yağış var o bölgede. Yağış Sivas'tan Mardin'e kadar uzanan bölgede devam ediyor. Şiddetli yağış bu bölgede geceye kadar devam edecek. Bu yağış Suriye üzerinden geliyor bize. Deprem bölgesindeki illerde etkili oluyor. Bu yağışın içinde toz da var. Toz yağışın miktarını artırıyor. Bugünkü yağışın tozun da etkisiyle kuvvetli oluyor. Normal bir yağış değil bu. Rastgele bir yağış değil. Risk Kalkanı'nda bunları değerlendiriyoruz. Bu normal değildir ama tekrarı da mümkündür. Küresel ısınmadan dolayı tekrarlanma olayı arttı.

Son dakika: Adıyaman ve Şanlıurfada sel felaketi: 14 can kaybı Bakan Soyludan açıklama

2009'da çok kuvvetli bit yağış olmuştu. Bu bölgede bu mevsimde olur. Bu bölgeye bugün dikkat edeceğiz. Hafta sonuna kadar yağış var ama yarın azalıyor. En riskli gün bugün. Su baskınlarına neden olabilir. Bu bölgede çadır kentler var. Çadır kentlerin çevrelerinin açılması lazım. Akşama kadar bu risk devam edecek. Önümüzdeki hafta bu bölgede o kadar yağış görünmüyor. Yağışla birlikte sıcaklıklar da düşüyor. Bugün Adıyaman için önemli, Kahramanmaraş'ın doğusu ve güneyi, Malatya'nın güneyi için bugün riskli. Şanlıurfa bugün riskli değil, atlattı o yağışı. Şiddetli yağış var bugün."

METEOROLOJİ'DEN YENİ UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara (Sakarya hariç), Ege (Afyonkarahisar hariç), Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun doğusu, Orta Karadeniz, Doğu Anadolu’nun güney ve batısı, Güneydoğu Anadolu ile Antalya, Burdur, Sinop, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum ve Ağrı çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Son dakika: Adıyaman ve Şanlıurfada sel felaketi: 14 can kaybı Bakan Soyludan açıklama

Genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun kuzeydoğusu ve Doğu Anadolu’nun doğusunda karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde olması beklenen yağışların; Kıyı Ege, Doğu Anadolu’nun batısı ve Güneydoğu Anadolu ile Sivas, Kahramanmaraş, Şırnak ve Hakkari çevrelerinde yerel kuvvetli; Adıyaman il geneli ile Malatya'nın güney, Kahramanmaraş'ın kuzey ve doğu, Elazığ'ın batı çevrelerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olacağı tahmin ediliyor. Güneydoğu Anadolu’da toz taşınımı bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun eğimli ve yüksek kesimlerinde çığ tehlikesi riski bulunmaktadır.

Son dakika: Adıyaman ve Şanlıurfada sel felaketi: 14 can kaybı Bakan Soyludan açıklama

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Yağışların; Kıyı Ege, Doğu Anadolu’nun batısı ve Güneydoğu Anadolu ile Sivas, Kahramanmaraş, Şırnak ve Hakkari çevrelerinde yerel kuvvetli; Adıyaman il geneli ile Malatya'nın güney, Kahramanmaraş'ın kuzey ve doğu, Elazığ'ın batı çevrelerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olması beklendiğinden yaşanabilecek ani Sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ulaşımda aksamalar ve fırtınaya karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.