SON DAKİKA
Hava Durumu

Geçmişi yok sayarak kültür sanatta mesafe katedemeyiz

İstanbul Modern'de müze ziyaretinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kültür ve sanatta dev adımlar atıldığını belirterek, sanat ve sanatçının yanında olduklarını vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2023 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2023 15:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Geçmişi yok sayarak kültür sanatta mesafe katedemeyiz

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde;

Bu uluslararası niteli olan müze, galataport ile bütünleşen yapı ortaya koyuyor. Tüm milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Bayramını tebrik ediyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatrük başta olmak üzere muzaffer ordumuzun tüm fertlerini saygı ile anıyorum.

İnşallah biz de 100. yıldönümümüzde geleceğimizin teminatı evlatlarımıza, üzerinde gururla yaşayabilecekleri büyük ve güçlü bir Türkiye bırakmak istiyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü 85 milyon olarak hep birlikte yakırışı ve öz güvenle kutlayacağız. Önümüzdeki dönemde çok daha güçlü kalkınma hamlelerimizi sürdüreceğiz. Ülkemize ve milletimize yakışır bir özgüven ile kutlayacağız.

Geçmişi yok sayarak kültür sanatta mesafe kat edemeyiz. Hedeflediğimiz büyük şahlanışı gerçekleştirmek için ihtiyacımız olanı tamamlayarak ülkemizi bugünlere hazırladık.. Dünya İstanbul'u 'İstanbul Modern' ile çok farklı şekilde tanıyacaktır.

İstanbul'da belediye başkanlığını devraldığımız günleri hatırlıyorum Osmanlı'dan kalma eserlerin çoğu tahrip edilmişti. Şehrin sadece su ulaşım gibi sorunlarını çözmekle kalmadık güçlü bir kültür sanat adımlarını attık. Bunlardan en önemlisi haliç kongre merkezidir. Orada mezbahalar vardı ve burayı Hhaliç Kongre Merkezi'ne dönüştürdük. Ülke geneline yaydığımız bu hassasiyeti engellere rağmen kaybetmedik.

Atatürk Merkezi binasının daha iyisini yapmak için harekete geçtiğimizde bize neler dediklerini hatırlatın. aynı şekilde Muhsin Ertuğrul tiyatrosunu yıkıyor daha güzelini yapacağız dediğimizde neler yaptıklarını hatırlayın. AKM'yi yaptık ki İstanbul'un en büyük kongre merkezi oldu burası. İçinde bulunduğumuz şu bölge, sahil andrepolar ile dolu ve işe yaramaz halde idi. Eczacıbaşı ailesi bu işi kararlı bir şekilde ele aldı. 4 nolu andrepo müzeye dönüştü. 2. etaba da girilince istanbul moderni görmüş olduk. bunla da dünya İstanbul'u farklı şekilde tanıyacaktır. Yeni bir renk olan kültür merkezlerine çıkartılan zorlukları da hatırlayalım. Rami kışlası bunlardan biri. Millet kütüphanesinden sonra en büyük kütüphane oldu. Nasip olursa bugün rami kışlasında gençlerle bir araya geleceğim.

Her türlü zorluğu aşıp bugünlere geldik. Kültür ve sanat alanında her türlü eseri teşvik ediyoruz. Sanatımıza katkı veren herkese destek olmayı görev telakki ediyoruz. Kuşatıcı yaklaşımla hareket ediyoruz. Resmi ideoloji tarafından yasaklanan kim varsa hepsine kucak açtık. Nazım Hikmet'e vatandaşlıktan çıkarıldıktan 58 yıl sonra yeniden vatandaşlık veren biz olduk.

"HER ALANDA SANATIN VE SANATÇININ YANINDA OLMAYI GÖREV ADDEDİYORUZ"

Cumhurbaşkanlığı büyük ödüllerimiz ile kültür sanat insanlarımıza sahip çıkıyoruz. Kültür sanat dünyamızın fiziki alt yapısını güçlendiriyoruz. Milletimiz kazandırdığımız bu değerleri görüyor ve takdir ediyor. Ülkemizin her yerinde bu örnekleri gördük. Göbeklitepe bunlardan bir tanesi. 165 müzeyi mevcut yerinde restorasyon ile yeniledik. 59 yeni müzeyi ilk kez ziyarete açarken 23 müzemizi yaptık. Türkiye'den yurt dışına kaçırılan eserlerin tekrar varana dönmesi için yoğun çaba sarf ettik. Çalışmalar neticesinde 12 bin eseri ait olduğu topraklarla kavuşturduk. Her alanda sanatın ve sanatçının yanında olmayı görev addediyoruz. Amacımız 2023'e daha üretken, zengin ve özgür bir iklimde girmektir. Türkiye'nin değerlerini tüm renkleri ile kucaklamaya devam edeceğiz. Türkiye'nin ilk modern ve çağdaş müzesi İstanbul Modern'in binasını sanat camiasına kazandırmaktan dolayı Eczacıbaşı ailesine teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.