SON DAKİKA
Hava Durumu

Şam'dan normalleşme açıklaması: Türkiye bölgeden askerlerini çeksin

Suriye Devlet Başkanı Esad, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmek için Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yaptığı operasyonları sona erdirmesi gerektiğini söylemişti. Ankara-Şam ilişkilerindeki sürece dair konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Türkiye'nin, Suriye'deki askeri varlığını sona erdirmeden iki ülke arasında normal bağların kurulmasından söz edemeyeceklerini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2023 12:09
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2023 12:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Şam'dan normalleşme açıklaması: Türkiye bölgeden askerlerini çeksin

Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Ankara ve Şam yönetimi ilk kez bakanlar seviyesinde 28 Aralık'ta Moskova'da bir görüşme gerçekleştirmişti. Gerçekleştirilen ilk temasın ardından konuşan Suriye Devlet Başkanı Esad, Suriye-Türkiye-Rusya arasında planlanan görüşmelerin sonuç vermesi için Türkiye’nin operasyonlara son vermesi gerektiğini söylemişti.

Ankara-Şam ilişkilerindeki 'normalleşme' sürecine ilişkin Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad açıklamalarda bulundu.

Reuters'ın aktardığına göre Şam'ı ziyaret eden İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir basın toplantısı düzenleyen Mikdad, Türkiye'nin, Suriye'deki askeri varlığını sona erdirmesi gerektiğini söyledi. Suriyeli bakan, "Bu gerçekleşmeden Türkiye ile normal bağların kurulmasından söz edemeyiz” ifadelerini kullandı.

'TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI GÖSTERİLMELİ'

Mikdad, şöyle devam etti: “Türkiye tarafıyla yapılacak herhangi bir görüşme, Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi, işgalin sona erdirilmesi ve teröre desteğin durdurulmasına bağlı. Cumhurbaşkanı Esad ile Türk liderliği arasındaki görüşmeden önce anlaşmazlıkların nedenlerinin ortadan kaldırılması şart."

ESAD, 'İŞGAL SONA ERECEK' DEMİŞTİ

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, geçtiğimiz günlerde dışişleri bakanları ve devlet başkanları düzeyinde devam etmesi planlanan üçlü görüşmeler hakkında konuşmuştu. Suriye Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Esad'ın 'Şam'ın beklediği somut sonuçlar arasında Suriye topraklarındaki işgalin sona ermesi ve teröre desteğin kesilmesi olduğunu söylediği' aktarılmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya ve Suriye dışişleri bakanlarının şubat ayında bir araya gelebileceğini duyurmuştu. Yabancı medya temsilcileri ile İstanbul'da görüşen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise "Maruz kaldığımız tehdit seviyesine göre operasyon masada hâlâ bir seçenek" demişti. Kalın, Türkiye ve Suriye dışişleri bakanlarının şubat ayı ortasında yapılması planlanan görüşmesinden önce, iki ülkenin savunma bakanlarının yeni bir toplantı yapacağını da açıklamıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.