SON DAKİKA
Hava Durumu

Yer: Bayburt! Su yükseldi, dere taştı

Bayburt merkeze bağlı Kırkpınar köyünde kuvvetli yağışların ve kar sularının etkisiyle dere taştı. Köyde taşkın meydana gelirken, bazı alanlar su altında kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2026 09:27
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2026 09:28
Kaynak: Bursada Bugün
Yer: Bayburt! Su yükseldi, dere taştı

Bayburt'un kırsal kesiminde etkili olan yoğun yağış ve eriyen kar sularının birleşmesi, bölgede yeniden taşkın tehlikesini gündeme taşıdı. Yüksek rakımlı alanlardan gelen suyun dere yatağına yüklenmesiyle birlikte debi kısa sürede kritik seviyeye ulaştı. Kontrolsüz şekilde yükselen su, dere yatağından taşarak köy çevresine yayıldı. Yaşanan olay, bölgede yaşayan vatandaşlar arasında büyük tedirginlik oluşturdu.

Taşkının ardından köy içerisindeki bazı yollar su altında kalırken, açık alanlarda geniş su birikintileri meydana geldi. Özellikle yerleşim alanlarına kadar ilerleyen su nedeniyle vatandaşlar uzun süre endişe yaşadı. Bölge sakinleri, her yağış sonrası benzer manzaralarla karşı karşıya kalmaktan yorulduklarını ifade etti.

Yoğun Yağış ve Kar Suları Dereyi Taşma Noktasına Getirdi

Son günlerde etkisini artıran yağışlı hava, Bayburt'un yüksek kesimlerinde biriken kar örtüsünün hızla erimesine neden oldu. Eriyen kar sularının dere yatağına karışmasıyla birlikte su seviyesi aniden yükseldi. Normal şartlarda sakin akan dere, kısa sürede güçlü akıntıya dönüştü.

Köy çevresinde bulunan dere yatağının kapasitesinin yetersiz kalması sonucu taşkın meydana geldi. Su, dere sınırlarını aşarak köy içine kadar ulaştı. Özellikle düşük kotta bulunan alanlarda su baskınları daha belirgin hale gelirken, bazı bağlantı yollarında ulaşım güçlükle sağlandı.

Vatandaşlar, suyun evlere yaklaşmasıyla birlikte büyük panik yaşadı. Bölge halkı kendi imkanlarıyla önlem almaya çalışırken, bazı vatandaşlar taşkını cep telefonlarıyla görüntüledi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, derenin güçlü akıntıyla köy içine doğru yayıldığı görüldü.

Geçen Yılki Taşkın Yeniden Hatırlandı

Köy sakinleri, yaşanan olayın bölgede ilk kez görülmediğini belirtiyor. Aynı noktada geçtiğimiz yılın mayıs ayında da benzer bir taşkın yaşandığını hatırlatan vatandaşlar, gerekli önlemlerin alınmadığını savundu. Özellikle dere yatağında kapsamlı bir ıslah çalışması yapılmaması, bölge halkının tepkisini artırdı.

Her yağış döneminde aynı riskle karşı karşıya kaldıklarını dile getiren köylüler, yetkililerin artık kalıcı çözüm üretmesini istiyor. Taşkın riskinin yıllardır bilindiğini söyleyen vatandaşlar, mevcut durumun yalnızca geçici müdahalelerle geçiştirildiğini öne sürdü.

Cep telefonuyla taşkın anını kaydeden bir vatandaşın sözleri ise bölgedeki rahatsızlığı gözler önüne serdi. Vatandaş, dere çevresinde yeterli çalışma yapılmadığını ifade ederek denetim eksikliğine dikkat çekti. Bölge halkı, özellikle yağışlı dönemlerde dere yatağının ciddi tehdit oluşturduğunu belirtiyor.

Dere Islahı Talepleri Yeniden Gündemde

Yaşanan son taşkının ardından gözler yeniden dere yatağında yapılması planlanan çalışmalara çevrildi. Köylüler, su taşkınlarını önlemek amacıyla dere yatağının genişletilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini savunuyor. Uzmanlara göre kontrolsüz su akışı, özellikle eğimli arazilerde kısa sürede ciddi taşkın riskine dönüşebiliyor.

Bölgedeki vatandaşlar, taşkınların yalnızca yolları değil tarım alanlarını da tehdit ettiğini ifade ediyor. Yağışların artmasıyla birlikte dere debisinin daha da yükselebileceğinden endişe eden köylüler, kalıcı altyapı yatırımlarının gecikmeden hayata geçirilmesini talep ediyor.

Öte yandan meteorolojik koşulların önümüzdeki günlerde de etkisini sürdürebileceği belirtilirken, bölgede yaşayan vatandaşların dikkatli olması isteniyor. Özellikle yüksek kesimlerden gelen suyun ani şekilde dere yataklarına yüklenmesi, benzer taşkın risklerini artırıyor.

Bayburt'ta yeniden yaşanan bu olay, kırsal bölgelerde altyapı ve dere ıslah çalışmalarının önemini bir kez daha ortaya koydu. Sürekli tekrar eden taşkınlar nedeniyle endişe yaşayan vatandaşlar, artık geçici değil kalıcı çözümler görmek istiyor.

Kaynak: Bursada Bugün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.